Autor Wysmakowane 21 listopada 2024
WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się potrawy pełne smaku i rodzinnych wspomnień. Czy jednak każdy musi lubić karpia albo kutię? Okazuje się, że wbrew tradycji, wielu Polaków nie przepada za niektórymi typowymi smakami Wigilii. Zastanawiasz się, jak zadowolić wszystkich gości? Zwłaszcza, gdy na kolacji ma być dużo dzieci? Poznaj kilka klasycznych dań wigilijnych, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Oto tradycyjne potrawy na Wigilię, które będą bezpiecznym wyborem na Twój stół!
Pierogi – nie tylko z kapustą i grzybami
Kochamy pierogi, to nie ulega wątpliwości. Jeśli więc mamy wskazać lubiane przez wszystkich potrawy wigilijne, musimy zacząć właśnie od nich. Każdy, kto choć raz zasiadł do wigilijnego stołu, wie, że pierogi to jego nieodłączny element. Ku uciesze większości! Najpopularniejsze są oczywiście te z kapustą i grzybami, ale istnieje wiele innych, równie pysznych wariantów. Dla tych, którzy lubią słodkie smaki, świetnym wyborem będą pierogi z białym serem. Ich delikatny smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym smakoszom. Możesz także spróbować nadzienia z białej fasoli, która doskonale sprawdza się w roli kremowego nadzienia do pierogów.
Barszcz czerwony z uszkami
Trudno wyobrazić sobie święta bez aromatycznego barszczu czerwonego. Jego głęboki kolor i intensywny smak to efekt połączenia buraków i przypraw, takich jak majeranek czy liść laurowy. Jego słodkie nuty szczególnie przyciągają do siebie dzieci. Barszcz najczęściej podaje się z uszkami wypełnionymi grzybami (lub pieczarkami, jeśli mają jeść je także najmłodsi), które doskonale komponują się z jego kwaskowatym aromatem. Dla tych, którzy nie przepadają za grzybami, alternatywą mogą być uszka z kapustą lub pieczarkami.
Gołąbki z kaszą i pieczarkami
Na wigilijnych stołach często goszczą także gołąbki. Tradycyjnie faszerowane mięsem, w wersji wigilijnej zastępuje się nadzieniem z kaszy i pieczarek. To połączenie zapewnia sycący posiłek o delikatnym smaku, który zadowoli zarówno wegetarian, jak i tych, którzy na co dzień preferują mięsne dania. Kasza gryczana w połączeniu z pieczarkami i przyprawami, takimi jak czosnek i cebula, tworzy wyjątkowe nadzienie. Intensywną w smaku kaszę gryczaną można też zastąpić drobną kaszą jęczmienną, która ma bardziej neutralny aromat, a także dużo bardziej kleistą konsystencję, ułatwiającą zwijanie gołąbków.
Ryba smażona w cieście lub panierce
Nie wszyscy przepadają za karpiem, który często jest królem wigilijnej kolacji. Ba, niektórzy w ogóle niespecjalnie akceptują ryby. Dla takich osób warto wybrać delikatną rybę typu dorsz lub mintaj i usmażyć ją na złocisto – w cieście naleśnikowym lub w panierce. Smażona na złoty kolor, np. w kształcie paluszków rybnych, z chrupiącą panierką, z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można ją podać z dodatkiem domowego sosu tatarskiego.
Sałatka jarzynowa
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć królowej – sałatki jarzynowej. Tradycyjnie przygotowywana z gotowanych warzyw, takich jak ziemniaki, marchew i groszek, połączona z majonezem, stanowi uniwersalny dodatek do wielu dań. Można ją wzbogacić o jajka, jabłka czy ogórki kiszone, co doda jej wyjątkowego smaku. Jest to potrawa, która zadowala różnorodne gusta, ponieważ jej składniki można modyfikować według własnych upodobań. Kukurydza zamiast groszku? Por zamiast cebuli? Z pietruszką czy bez? Z jajkami czy wegańska? To, jaką postać przybierze Twoja sałatka jarzynowa, zależy od upodobań Twoich gości!
Krokiety lub paszteciki z kapustą i grzybami
Podczas wigilijnej kolacji popularnością cieszą się także krokiety i paszteciki. Można je przygotować z nadzieniem z kapusty i grzybów lub pieczarek, które doskonale komponują się z chrupiącym ciastem naleśnikowym lub drożdżowym. Są idealnym dodatkiem do barszczu, a ich przygotowanie można dostosować do własnych preferencji smakowych, np. wymieniając grzyby leśne na pieczarki, jeśli chcemy, by danie mogły pałaszować także dzieci.
Wigilijny stół to miejsce, gdzie owszem, tradycja jest ważna, ale nie powinna górować nad smakiem i radością z jedzenia. Dzięki różnorodności potraw można zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy, tworząc niezapomnianą atmosferę świąt. Nawet, jeśli masz przygotować mniej niż 12 potraw – to nic! Najważniejsze, by podczas świąt czuć się po prostu dobrze, bez presji.