
Autor Wysmakowane 15 grudnia 2016
Gwarantowany hit na każdej imprezie. Można od razu zrobić z podwójnej porcji bo serowe kulki z oliwkami rozchodzą się błyskawicznie (z podanego przepisu wychodzi około 40 kulek). Do ciasta można dodać dowolne ulubione przyprawy a parmezan zastąpić innym twardym serem żółtym. Dobre i na ciepło i na zimno. Na zimno chyba nawet lepsze.
Serowe kulki z oliwkami:
- 20 dag oliwek nadziewanych np. czosnkiem, migdałami, papryką – dowolne
- 160g mąki pszennej
- 15 dag masła zimnego
- 25 dag parmezanu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- Szczypta chilli
- pół łyżeczki soli
Mąkę przesiać przez drobne sitko. Dodać posiekane, zimne masło, przyprawy i tarty ser. Posiekać wszystko razem po czym szybko zagnieść do powstania jednolitego ciasta (można dłońmi lub mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta). Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Odrywać kawałki ciasta (resztę trzymać w lodówce). Każdy kawałek rozwałkowywać na cienki placek, kroić na mniejsze części i owijać ciasto wokół odsączonych oliwek formując kuleczki. Gotowe kulki schłodzić w lodówce kolejną godzinę, po czym ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na rumiano około 15 minut w piekarniku – 220 stopni bez termoobiegu.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
4 Responses
Sporo roboty z tymi kulkami ale zdecydowanie było warto! Hit imprezy bez dwóch zdań 😉
Uwielbiam oliwki, ale nie wiedziałem że można je tak dobrze połączyć. Dzięki z pewnością wykorzystam przepis
Ciekawa propozycja, bo lubie oliwki, ale w takiej postaci to jeszcze ich nie jadłam…
Ja już wiem, że one muszą smakować genialnie!