Serowe kulki z oliwkami

przepis

Gwarantowany hit na każdej imprezie. Można od razu zrobić z podwójnej porcji bo serowe kulki z oliwkami rozchodzą się błyskawicznie (z podanego przepisu wychodzi około 40 kulek). Do ciasta można dodać dowolne ulubione przyprawy a parmezan zastąpić innym twardym serem żółtym. Dobre i na ciepło i na zimno. Na zimno chyba nawet lepsze.

Serowe kulki z oliwkami:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • 20 dag oliwek nadziewanych np. czosnkiem, migdałami, papryką – dowolne
  • 160g mąki pszennej
  • 15 dag masła zimnego
  • 25 dag parmezanu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Szczypta chilli
  • pół łyżeczki soli

[/list]Mąkę przesiać przez drobne sitko. Dodać posiekane, zimne masło, przyprawy i tarty ser. Posiekać wszystko razem po czym szybko zagnieść do powstania jednolitego ciasta (można dłońmi lub mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta). Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Odrywać kawałki ciasta (resztę trzymać w lodówce). Każdy kawałek rozwałkowywać na cienki placek, kroić na mniejsze części i owijać ciasto wokół odsączonych oliwek formując kuleczki. Gotowe kulki schłodzić w lodówce kolejną godzinę, po czym ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na rumiano około 15 minut w piekarniku – 220 stopni bez termoobiegu.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Serowe kulki z oliwkami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 12 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

4 komentarze

  • Elka 30 stycznia 2018 o 03:57 Odpowiedz

    Sporo roboty z tymi kulkami ale zdecydowanie było warto! Hit imprezy bez dwóch zdań 😉

  • Tomasz Grabski 2 stycznia 2018 o 09:10 Odpowiedz

    Uwielbiam oliwki, ale nie wiedziałem że można je tak dobrze połączyć. Dzięki z pewnością wykorzystam przepis

  • krystynabozenna 2 stycznia 2018 o 08:17 Odpowiedz

    Ciekawa propozycja, bo lubie oliwki, ale w takiej postaci to jeszcze ich nie jadłam…

  • Panna Kwiatkowska 2 stycznia 2018 o 07:14 Odpowiedz

    Ja już wiem, że one muszą smakować genialnie!

MENU