Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Amerykańska kanapka z wołowiną

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Amerykańska kanapka z wołowiną to prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców! Najważniejsze w kanapce jest oczywiście samo mięso! Musi być idealnie miękkie, usmażone tylko tak długo jak to konieczne by tylko doszło w środku (ale wciąż pozostało tam różowiutkie) i ani sekundy dłużej. Delikatność i soczystość mięsa to absolutnie najważniejszy klucz do powodzenia całej operacji J. Dobrze sprawdzi się tu polędwica wołowa, rostbef, antrykot czy ewentualnie krzyżowa (więcej o tym jak dobierać odpowiednie części wołowiny w tym poradniku -> Wołowina – informacje praktyczne).

Usmażoną wołowinę kroimy w najcieńsze możliwe plasterki i komponujemy kanapkę z użyciem domowego serka chrzanowego, sałaty i sera żółtego. Dobrze jest ułożyć na serze żółtym jeszcze ciepłą wołowinę tak by ser lekko się rozpuścił. To jeszcze powiększy doznania smakowe. Co ważne, to całość szykuje się naprawdę szybko! W czasie nagrzewania patelni doprawiamy mięso wmasowując przyprawy w środek, a podczas smażenia szykujemy resztę składników. Potem wystarczy już tylko złożyć naszą kanapkę i gotowe!

Amerykańska kanapka z wołowiną

  • ok 120 g wołowiny (polędwica/ antrykot/ rostbef/ krzyżowa)
  • 2 liście sałaty
  • 1-1,5 łyżki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • bagietka
  • ok 80 g kremowego twarożku
  • łyżka chrzanu
  • łyżka majonezu (kupny lub domowy, np. z tego przepisu)
  • 2 plasterki sera żółtego
  • kilka listków bazylii

Bardzo mocno nagrzać suchą patelnię. Wołowinę (w temperaturze pokojowej) natrzeć przyprawami (sól, pieprz, tymianek). Sałatę umyć dokładnie pod chłodną bieżącą wodą i odłożyć na ściereczkę do odcieknięcia . Gdy patelnia będzie mocno parować, lekko zmniejszyć moc grzania i włożyć mięso. Smażyć z obydwu stron po ok. 1,5 minuty aż będzie rumiane. Wówczas wlać na patelnię oliwę i dosmażyć jeszcze 1,5 minuty, w połowie obracając na drugą stronę. Zdjąć z patelni i odłożyć pod przykryciem by mięso „doszło” w środku.

Bagietkę przekroić wzdłuż i położyć na patelni, wycierając pieczywem, z jej dna resztę oliwy. Wyłączyć gaz i zostawić w cieple. Serek wymieszać z chrzanem i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Serkiem posmarować jedną część bagietki. Wyłożyć sałatą i liśćmi bazylii. Przykryć serem żółtym. Odkryć mięso i pokroić w cienkie plasterki. Jeszcze ciepłe plasterki układać na warstwie sera. Przykryć drugą częścią bagietki i od razu podawać.

śniadanie-Amerykańska kanapka z wołowiną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

  1. Wreszcie sniadanie odealne dla mojego faceta! Na wszelkie placki I owsianki mi sie krzywi a tu usmiech od ucha do ucha ??

  2. Muszę spróbować, bo wygląda smakowicie. Mam od zawsze problem z wołowiną, wychodzi albo gumowa, albo sucha, a próbowałam robić i stek, i gulasz. Może tym razem się uda i odczaruję trochę wołowinę ?.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami