
Autor Wysmakowane 21 czerwca 2018
Amerykańska kanapka z wołowiną to prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców! Najważniejsze w kanapce jest oczywiście samo mięso! Musi być idealnie miękkie, usmażone tylko tak długo jak to konieczne by tylko doszło w środku (ale wciąż pozostało tam różowiutkie) i ani sekundy dłużej. Delikatność i soczystość mięsa to absolutnie najważniejszy klucz do powodzenia całej operacji J. Dobrze sprawdzi się tu polędwica wołowa, rostbef, antrykot czy ewentualnie krzyżowa (więcej o tym jak dobierać odpowiednie części wołowiny w tym poradniku -> Wołowina – informacje praktyczne).
Usmażoną wołowinę kroimy w najcieńsze możliwe plasterki i komponujemy kanapkę z użyciem domowego serka chrzanowego, sałaty i sera żółtego. Dobrze jest ułożyć na serze żółtym jeszcze ciepłą wołowinę tak by ser lekko się rozpuścił. To jeszcze powiększy doznania smakowe. Co ważne, to całość szykuje się naprawdę szybko! W czasie nagrzewania patelni doprawiamy mięso wmasowując przyprawy w środek, a podczas smażenia szykujemy resztę składników. Potem wystarczy już tylko złożyć naszą kanapkę i gotowe!
Amerykańska kanapka z wołowiną
- ok 120 g wołowiny (polędwica/ antrykot/ rostbef/ krzyżowa)
- 2 liście sałaty
- 1-1,5 łyżki oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- bagietka
- ok 80 g kremowego twarożku
- łyżka chrzanu
- łyżka majonezu (kupny lub domowy, np. z tego przepisu)
- 2 plasterki sera żółtego
- kilka listków bazylii
Bardzo mocno nagrzać suchą patelnię. Wołowinę (w temperaturze pokojowej) natrzeć przyprawami (sól, pieprz, tymianek). Sałatę umyć dokładnie pod chłodną bieżącą wodą i odłożyć na ściereczkę do odcieknięcia . Gdy patelnia będzie mocno parować, lekko zmniejszyć moc grzania i włożyć mięso. Smażyć z obydwu stron po ok. 1,5 minuty aż będzie rumiane. Wówczas wlać na patelnię oliwę i dosmażyć jeszcze 1,5 minuty, w połowie obracając na drugą stronę. Zdjąć z patelni i odłożyć pod przykryciem by mięso „doszło” w środku.
Bagietkę przekroić wzdłuż i położyć na patelni, wycierając pieczywem, z jej dna resztę oliwy. Wyłączyć gaz i zostawić w cieple. Serek wymieszać z chrzanem i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Serkiem posmarować jedną część bagietki. Wyłożyć sałatą i liśćmi bazylii. Przykryć serem żółtym. Odkryć mięso i pokroić w cienkie plasterki. Jeszcze ciepłe plasterki układać na warstwie sera. Przykryć drugą częścią bagietki i od razu podawać.
8 Responses
Wreszcie sniadanie odealne dla mojego faceta! Na wszelkie placki I owsianki mi sie krzywi a tu usmiech od ucha do ucha ??
Haha, ja mam podobnie. Mój M zdecydowanie niesłodki śniadaniowo. No chyba że na deser 😉
Smacznie wyglada. Jeszcze z chrzanem pycha
Muszę spróbować, bo wygląda smakowicie. Mam od zawsze problem z wołowiną, wychodzi albo gumowa, albo sucha, a próbowałam robić i stek, i gulasz. Może tym razem się uda i odczaruję trochę wołowinę ?.
wygląda mega przepysznie 🙂
Przepysznie wygląda!
Przepysznie wygląda! Uwielbiam kanapki z mięsem.
kanapka w iście Amerykaniskim stylu, prosty przepis.