
- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: 9-10 ciasteczek
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 13 czerwca 2017
5 gwiazdki 1 ocenyAmerykańskie ciasteczka z białą czekoladą czyli duże, płaskie ciasteczka – miękkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Przepyszne! Jak już raz w nich zasmakujecie to pewnie przepadniecie tak jak ja. Co chwila pojawiają się w koncercie życzeń w moim domu. Tym razem wersja sezonowa z truskawkami i orzechami włoskimi. Kombinujcie z własnymi, ulubionymi smakami. Jest tyle różnych kombinacji dodatków, że ciasteczka nigdy się Wam nie znudzą. Tradycyjnie ciastka są bardzo duże i z poniższej ilości wyjdzie max 6 sztuk. Ja preferuję trochę mniejsze gabaryty, choć wciąż daleko im do takich „na raz” ;). Można zajadać od razu, tylko lekko przestudzone, gdy czekolada jest wciąż miękka i lekko płynna. Może nawet takie właśnie są najlepsze 🙂
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami
- 100 g białej czekolady
- 12 dużych truskawek lub więcej mniejszych
- 50 g orzechów włoskich posiekanych
- 150 g mąki pszennej
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 120 g brązowego cukru drobnego
- 1 jajko
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę, truskawki i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę suchych składników (sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, orzechy włoskie) i dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski włożyć miękkie masło i cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera przez 7 minut. Nie przestając miksować wbić jajko i ubijać kolejne 4 minuty. Odstawić mikser i łyżką wymieszać z suchymi składnikami z pierwszej miski. Na koniec delikatnie wmieszać posiekane orzechy, truskawki i czekoladę.
Masę wykładać łyżką na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia zachowując spore odstępy między ciasteczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 10 minut aż ciasteczka stwardnieją przy brzegach a na wierzchu zdobi się cienka skorupka (w środku wciąż maja być miękkie, dojdą jeszcze podczas studzenia). Wyjąć na blat do przestudzenia.
7 Responses
Niestety, ale 12 dużych truskawek to mało precyzyjna proporcja. Było ich za dużo, co wpłynęło na to, że ciastka nie bardzo wyszły. Następnym razem dam zdecydowanie mniej.
Dziękuję za uwagę. Przy najbliższej okazji postaram się zważyć truskawki i dodam w proporcjach wagę.
Robię je dziś jeszcze raz, ale już bez truskawek. A orzechy zamienię na pistacje.
Ciekawa jestem bardzo wrażeń. Wersja pistacjowa brzmi super.
Wyglądają obłędnie! I muszą być przepyszne 🙂
są przepyszne. polecam z czystym sumieniem 🙂
Moje ulubione w każdej Twojej wersji, ale z malinami najulubieńsze.
Pychota!!!