Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą czyli duże, płaskie ciasteczka – miękkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Przepyszne! Jak już raz w nich zasmakujecie to pewnie przepadniecie tak jak ja. Co chwila pojawiają się w koncercie życzeń w moim domu. Tym razem wersja sezonowa z truskawkami i orzechami włoskimi. Kombinujcie z własnymi, ulubionymi smakami. Jest tyle różnych kombinacji dodatków, że ciasteczka nigdy się Wam nie znudzą. Tradycyjnie ciastka są bardzo duże i z poniższej ilości wyjdzie max 6 sztuk. Ja preferuję trochę mniejsze gabaryty, choć wciąż daleko im do takich „na raz” ;). Można zajadać od razu, tylko lekko przestudzone, gdy czekolada jest wciąż miękka i lekko płynna. Może nawet takie właśnie są najlepsze 🙂

Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami

  • 100 g białej czekolady
  • 12 dużych truskawek lub więcej mniejszych
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • 150 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 120 g brązowego cukru drobnego
  • 1 jajko

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę, truskawki i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę suchych składników (sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, orzechy włoskie) i dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski włożyć miękkie masło i cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera przez 7 minut. Nie przestając miksować wbić jajko i ubijać kolejne 4 minuty. Odstawić mikser i łyżką wymieszać z suchymi składnikami z pierwszej miski. Na koniec delikatnie wmieszać posiekane orzechy, truskawki i czekoladę.
Masę wykładać łyżką na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia zachowując spore odstępy między ciasteczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 10 minut aż ciasteczka stwardnieją przy brzegach a na wierzchu zdobi się cienka skorupka (w środku wciąż maja być miękkie, dojdą jeszcze podczas studzenia). Wyjąć na blat do przestudzenia.

Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. Niestety, ale 12 dużych truskawek to mało precyzyjna proporcja. Było ich za dużo, co wpłynęło na to, że ciastka nie bardzo wyszły. Następnym razem dam zdecydowanie mniej.

    1. Dziękuję za uwagę. Przy najbliższej okazji postaram się zważyć truskawki i dodam w proporcjach wagę.

      1. Robię je dziś jeszcze raz, ale już bez truskawek. A orzechy zamienię na pistacje.

      2. Ciekawa jestem bardzo wrażeń. Wersja pistacjowa brzmi super.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami