
- Potrzebny czas: 15 minut + 50 min pieczenia
- Porcja: tortownica 16 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 27 marca 2021
Szalenie wilgotne i intensywnie cytrynowe ciasto lemon drizzle cake. Angielski klasyk, u mnie, za sprawą dekoracji, przeistoczony w wypiek w sam raz na wielkanocny stół. Lemon drizzle cake jest równie prosty w wykonaniu i składa się niemal z identycznych składników, jak proste, szybkie ciasto cytrynowe. Główna różnica tkwi w tym, że w tamtym cieście sok z cytryny dodawało się do masy przed pieczeniem, zaś tutaj, nasącza się ciasto sokiem, już po upieczeniu. Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Szybkie ciasto cytrynowe jest natomiast lżejsze w odbiorze, dużo niższe, ale i bardziej puchate. Obie wersje mocno cytrynowe i obie znikają u nas momentalnie. Które proste ciasto cytrynowe zostanie Twoim faworytem?
*Dekoracja jest oczywiście opcjonalna. Może jej nie być wcale, a mogą to być dowolne inne kształty. Wydrukowałam na kartce skaczące zajączki. Wycięłam je po obwodzie i ułożyłam na cieście. Wokół obsypałam ciasto cukrem pudrem i usunęłam zajączki, odsłaniając nie obsypane kształty.
Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake
- 210 g mąki (przelicznik na szklanki -> MIARY)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1,5 cytryny
- 3 duże/ 4 małe jajka
- 180 g miękkiego masła
- 170 g cukru drobnego do wypieków
Poncz do nasączenia:
- Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
- 60 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spod małej tortownicy o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół, 160 stopni C.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dokładnie wymieszać i odstawić. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część z wierzchu, biała jest gorzka).
W misce zmiksować miękkie masło z 150 g cukru, aż masa będzie jasna i napuszona. Wówczas dodawać po jednym jajku, po każdym ubijając, do połączenia się składników. Następnie dodać do masy skórkę z cytryny i krótko zmiksować. Na koniec dodać suche, przesiane składniki i delikatnie wymieszać łyżką. tylko do połączenia. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 50 min (do tzw. suchego patyczka).
Pod koniec pieczenia ciasta przygotować nasączenie. Cytryny przekroić na pół i z trzech połówek wycisnąć sok do kubeczka. Wymieszać energicznie z cukrem. Od razu po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków (nie tak gęsto jak sitko, ok 30 – 40 dziurek). Łyżką wylewać równomiernie na wierzch ciasta nasączenie. Ciasto zostawić w formie do ostudzenia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
4 Responses
Czy można zrobić ciasto w formie z muffinkow z tego przepisu?
Pozdrawiam
Nie robiłam, ale raczej nie widzę przeciwwskazań. Myślę, że się uda bez problemu.
Pyszne! Dzięki wielkie!
Bardzo mnie to cieszy, że wyszło i smakowało.