fbpx

Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake

przepis

Szalenie wilgotne i intensywnie cytrynowe ciasto lemon drizzle cake. Angielski klasyk, u mnie, za sprawą dekoracji, przeistoczony w wypiek w sam raz na wielkanocny stół. Lemon drizzle cake jest równie prosty w wykonaniu i składa się niemal z identycznych składników, jak proste, szybkie ciasto cytrynowe. Główna różnica tkwi w tym, że w tamtym cieście sok z cytryny dodawało się do masy przed pieczeniem, zaś tutaj, nasącza się ciasto sokiem, już po upieczeniu. Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Szybkie ciasto cytrynowe jest natomiast lżejsze w odbiorze, dużo niższe, ale i bardziej puchate. Obie wersje mocno cytrynowe i obie znikają u nas momentalnie. Które proste ciasto cytrynowe zostanie Twoim faworytem?

 

*Dekoracja jest oczywiście opcjonalna. Może jej nie być wcale, a mogą to być dowolne inne kształty. Wydrukowałam na kartce skaczące zajączki. Wycięłam je po obwodzie i ułożyłam na cieście. Wokół obsypałam ciasto cukrem pudrem i usunęłam zajączki, odsłaniając nie obsypane kształty.

 

Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake

  • 210 g mąki (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1,5 cytryny
  • 3 duże/ 4 małe jajka
  • 180 g miękkiego masła
  • 170 g cukru drobnego do wypieków

Poncz do nasączenia:

  • Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
  • 60 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spod małej tortownicy o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół, 160 stopni C.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dokładnie wymieszać i odstawić. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część z wierzchu, biała jest gorzka).

W misce zmiksować miękkie masło z 150 g cukru, aż masa będzie jasna i napuszona. Wówczas dodawać po jednym jajku, po każdym ubijając, do połączenia się składników. Następnie dodać do masy skórkę z cytryny i krótko zmiksować. Na koniec dodać suche, przesiane składniki i delikatnie wymieszać łyżką. tylko do połączenia. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 50 min (do tzw. suchego patyczka).

Pod koniec pieczenia ciasta przygotować nasączenie. Cytryny przekroić na pół i z trzech połówek wycisnąć sok do kubeczka. Wymieszać energicznie z cukrem. Od razu po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków (nie tak gęsto jak sitko, ok 30 – 40 dziurek). Łyżką wylewać równomiernie na wierzch ciasta nasączenie. Ciasto zostawić w formie do ostudzenia.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

wielkanocna dekoracja Lemon Drizzle CakeAngielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU