Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szalenie wilgotne i intensywnie cytrynowe ciasto lemon drizzle cake. Angielski klasyk, u mnie, za sprawą dekoracji, przeistoczony w wypiek w sam raz na wielkanocny stół. Lemon drizzle cake jest równie prosty w wykonaniu i składa się niemal z identycznych składników, jak proste, szybkie ciasto cytrynowe. Główna różnica tkwi w tym, że w tamtym cieście sok z cytryny dodawało się do masy przed pieczeniem, zaś tutaj, nasącza się ciasto sokiem, już po upieczeniu. Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Szybkie ciasto cytrynowe jest natomiast lżejsze w odbiorze, dużo niższe, ale i bardziej puchate. Obie wersje mocno cytrynowe i obie znikają u nas momentalnie. Które proste ciasto cytrynowe zostanie Twoim faworytem?

 

*Dekoracja jest oczywiście opcjonalna. Może jej nie być wcale, a mogą to być dowolne inne kształty. Wydrukowałam na kartce skaczące zajączki. Wycięłam je po obwodzie i ułożyłam na cieście. Wokół obsypałam ciasto cukrem pudrem i usunęłam zajączki, odsłaniając nie obsypane kształty.

 

Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake

  • 210 g mąki (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1,5 cytryny
  • 3 duże/ 4 małe jajka
  • 180 g miękkiego masła
  • 170 g cukru drobnego do wypieków

Poncz do nasączenia:

  • Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
  • 60 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spod małej tortownicy o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół, 160 stopni C.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dokładnie wymieszać i odstawić. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część z wierzchu, biała jest gorzka).

W misce zmiksować miękkie masło z 150 g cukru, aż masa będzie jasna i napuszona. Wówczas dodawać po jednym jajku, po każdym ubijając, do połączenia się składników. Następnie dodać do masy skórkę z cytryny i krótko zmiksować. Na koniec dodać suche, przesiane składniki i delikatnie wymieszać łyżką. tylko do połączenia. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 50 min (do tzw. suchego patyczka).

Pod koniec pieczenia ciasta przygotować nasączenie. Cytryny przekroić na pół i z trzech połówek wycisnąć sok do kubeczka. Wymieszać energicznie z cukrem. Od razu po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków (nie tak gęsto jak sitko, ok 30 – 40 dziurek). Łyżką wylewać równomiernie na wierzch ciasta nasączenie. Ciasto zostawić w formie do ostudzenia.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

wielkanocna dekoracja Lemon Drizzle CakeAngielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami