Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Średni
Porcja3 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Balšića tava czyli cielęcina w sosie

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tradycyjna potrawa z Czarnogóry: Balšića tava czyli cielęcina w sosie królewskim. Tak naprawdę jest to zapiekany „omlet” z uprzednio ugotowaną do miękkości cielęciną. Przyznaję, że kuchnia Bałkańska nie gości u mnie zbyt często. Jak dla mnie jest zbyt ciężka. Czasem jednak lubię przetestować jakiś nowy (dla mnie oczywiście) przepis. A, że akurat potrzebowaliśmy zjeść sytą kolację i znalazłam piękny kawałek cielęciny to Balšića tava samo się wprosiło na nasz stół. Jeśli lubicie kuchnię Bałkańską to na pewno nie będziecie zawiedzeni 🙂

Balšića tava czyli cielęcina w sosie królewskim

  • 400 – 450 g cielęciny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • duża marchewka ok 100 g
  • pół dużej cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18%
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • 2 łyżki posiekanej natki

Cebulę i marchewkę obrać i posiekać w malutką kostkę. Cielęcinę umyć, osunąć grube kawałki tłuszczu i pokroić w małą kostkę o boku ok 5 mm. Wymieszać z solą i pieprzem wcierając przyprawy w mięso. Włożyć do garnka, dodać posiekane warzywa i liść laurowy, zalać wodą do przykrycia i zagotować, Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa (w zależności od mięsa od 1 do 3 godzin).
Mięso i warzywa odsączyć i przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut. W tym czasie przygotować sos. Wymieszać jajka, mleko oraz śmietanę. Sosem zalać mięso i piec kolejne 8 minut do momentu aż sos stężeje i lekko się zarumieni. Przybrać natką pietruszki i podawać.

Balšića tava czyli cielęcina w sosie

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Uwielbiam miękką cielęcinę w każdej postaci, wiec z miłą chęcią wypróbuję Twój przepis, tym bardziej, że wygląda on bardzo apetycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami