Autor Wysmakowane 13 listopada 2017
Tradycyjna potrawa z Czarnogóry: Balšića tava czyli cielęcina w sosie królewskim. Tak naprawdę jest to zapiekany „omlet” z uprzednio ugotowaną do miękkości cielęciną. Przyznaję, że kuchnia Bałkańska nie gości u mnie zbyt często. Jak dla mnie jest zbyt ciężka. Czasem jednak lubię przetestować jakiś nowy (dla mnie oczywiście) przepis. A, że akurat potrzebowaliśmy zjeść sytą kolację i znalazłam piękny kawałek cielęciny to Balšića tava samo się wprosiło na nasz stół. Jeśli lubicie kuchnię Bałkańską to na pewno nie będziecie zawiedzeni 🙂
Balšića tava czyli cielęcina w sosie królewskim
- 400 – 450 g cielęciny
- sól i świeżo zmielony pieprz
- duża marchewka ok 100 g
- pół dużej cebuli
- 2 liście laurowe
- 50 g masła
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 18%
- pół szklanki mleka (125 ml)
- 2 łyżki posiekanej natki
Cebulę i marchewkę obrać i posiekać w malutką kostkę. Cielęcinę umyć, osunąć grube kawałki tłuszczu i pokroić w małą kostkę o boku ok 5 mm. Wymieszać z solą i pieprzem wcierając przyprawy w mięso. Włożyć do garnka, dodać posiekane warzywa i liść laurowy, zalać wodą do przykrycia i zagotować, Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa (w zależności od mięsa od 1 do 3 godzin).
Mięso i warzywa odsączyć i przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut. W tym czasie przygotować sos. Wymieszać jajka, mleko oraz śmietanę. Sosem zalać mięso i piec kolejne 8 minut do momentu aż sos stężeje i lekko się zarumieni. Przybrać natką pietruszki i podawać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 Responses
Nie jem cielęciny, ale zdjęcia ładne 🙂
Zapisałam link do tego przepisu 🙂
Oj brzmi przepysznie
Uwielbiam miękką cielęcinę w każdej postaci, wiec z miłą chęcią wypróbuję Twój przepis, tym bardziej, że wygląda on bardzo apetycznie.
Mniam, jak ja dawno nie jadłam cielęciny.