Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Batoniki owsiane bez pieczenia

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Fantastyczne batoniki owsiane bez pieczenia! Batoniki wyszły naprawdę rewelacyjne. Nawet mój M., który z założenia krzywi się na płatki owsiane i na wszystko co chociaż kojarzy się z „fit”, „zdrowe”, „nie czekoladowe” mówi NIE, to tu przepadł kompletnie. Już sam zapach prażonych ziaren i płatków sprawia, że ma się ochotę natychmiast zabrać za chrupanie. A po pierwszym kęsie można kompletnie się zakochać. Bardzo polecam Wam ten przepis. I zdecydowanie polecam użyć naprawdę dobrych jakościowo produktów. Prawdziwa gorzka czekolada, masło 100% orzechów i oczywiście sam miód, który tu jest mocno wyczuwalny!

Ja do przepisu na batoniki owsiane bez pieczenia, użyłam nowozelandzki Miód Manuka MGO™, w którym się ostatnio lubuję. Miód jest silnie aromatyczny, w smaku dość charakterystyczny, bardzo wyjątkowy. Naprawdę przepyszny. I co ważne, Nowa Zelandia jest  jedynym krajem, który zakazuje stosowania hormonów i antybiotyków w ulach. Sama produkcja Miodu Manuka odbywa się tylko w odległych, dzikich obszarach, więc pszczoły nie są też narażone na działanie żadnych pestycydów. Może dlatego o Miodach Manuka krąży legenda, że posiadają „magiczną moc” i ich regularne spożywanie jest gwarantem zdrowia. 😉 Tu, standardem jakości jest właśnie certyfikat MGO™, więc warto szukać tego symbolu, by mieć pewność, że sięga się po wysokiej jakości i w 100% oryginalny produkt.

Dwie uwagi! Raz, miodu manuka kategorycznie nie wolno poddać obróbce termiczne, by nie stracił swoich unikalnych właściwości! Dwa, miody Manuka kupicie w wielu sklepach. Nie są najtańsze (niestety, za jakość się płaci), więc warto poszukać atrakcyjnych ofert cenowych – Miody Manuka oferty.

 

Batoniki owsiane bez pieczenia

  • szklanka płatków owsianych (ok 100 g)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • pół szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • po 1/4 szklanki suszonej żurawiny i suszonych moreli
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Na  dużej patelni bez tłuszczu podprażyć płatki owsiane na złoty kolor. Co jakiś czas zamieszać i uważać, by nie przypalić płatków. Gdy będą już lekko rumiane, na patelnie dodać słonecznik i płatki migdałowe. Wymieszać i podprażyć razem około 3 minuty, aż migdały również lekko się zarumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdjąć patelnię z palnika i od razu dodać masło orzechowe i olej kokosowy. Mieszać do pełnego rozpuszczenia się masła i oleju. Zostawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia. W tym czasie posiekać żurawinę na pół i morele na mniejsze części. Czekoladę pokroić dość drobno. Do ostudzonej mieszanki dodać miód, bakalie, czekoladę i wiórki kokosowe. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach ok 16 x 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna mieć wysokość ok 1 cm. Wilgotnymi dłońmi, mocno docisnąć ją do dna formy. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić blok na prostokątne batoniki. Można dodatkowo polać je z wierzchu miodem. Batoniki owsiane bez pieczenia są gotowe! Można zajadać.

 

Tutaj znajdziecie inne Wysmakowane inspiracje na wykorzystanie płatków owsianych -> Płatki owsiane. Wszystkie przepisy przepyszne, ale szczególnie polecam Waszej uwadze Ciasteczka marchewkowe z płatkami oraz Pieczoną owsiankę.

Batoniki owsiane bez pieczeniazdrowe batoniki bez glutenubatoniki miodowe bez pieczenia

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

WPIS WE WSPÓŁPRACY Z MIODY MANUKA. ZAWIERA LINK AFILIACYJNY

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

21 odpowiedzi

  1. Serdecznie polecam!!!😍😏😝 Testowaliśmy z rodzinką i każdemu zasmakowało ✔️🥰🤤😲🧡

  2. Hej, nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła bazowego składu 😀
    Do niedawna byłam na diecie i wielu składników jeść nie mogłam a o takich batonach to myślałam chyba codziennie.
    Miałam zbyt mało płatków z migdała więc dodałam o jedną łyżkę więcej słonecznika. Chwilowo mam przesyt wiórek kokosowych więc zamieniłam je na orzechy solone, nie miałam czekolady, węc dałam w zamian ekspandowaną kaszę jaglaną. Brakującą żurawinę zamieniłam na daktyle. Ponieważ poppingu było dużo (ponad szklanka) zwiększyłam o łyżkę masło orzechowe. Dodatkowo większość batonów jest dla mnie zbyt mało skłodka więc zwiększyłam dwukrotnie ilość miodu. Wybrałam największą keksówkę jaką miałam (długą proskokątną), wyłożyłam papierem i dość mocno docisnęłam masę, przykrywając ją wystającymi fragmentami papieru. Ponieważ dziś mamy spory mróz wystawiłam blaszkę na zewnątrz, by szybciej wystygła. Jeśli gotowe batony będą tak smaczne jak to co zjadłam z łyżki, to ten przepis zostaje ze mną już na zawsze 😀 Oczywiście Twój przepis będę modyfikować względem tego co mam w szafce i na co mam ochotę 😀 Dziękuję za szybki przepis na łakocie :), które dzis zabiore ze soba do pracy.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Super! Kombinuj ile tylko masz ochotę. Dzieki temu za każdym razem będziesz mieć inny deser 🙂 nie ma nudy ❤️

  3. Batoniki świetne. Polecam wszystkim. Tylko robiłam z takim zwykłym miodem z supermarketu. To naprawdę ma takie znaczenie jaki użyjemy miód? Patrzyłam na te Manuka i muszę przyznać ze cena mnie jednak odstrasza.

    1. To prawda, że cena miodów Manuka jest znacznie wyższa niż miodów z „sieciówek”. Z pewnością tłumaczy to skład (proszę poczytać etykietki tych sklepowych), jakość i dla mnie zdecydiwanie tez smak. Pisałam o tym troche we wstępie do przepisu. A czy warto? To już kwestia indywidualna. Jedyna szansa żeby się przekonać to jednak zaryzykować i spróbować 😉

    1. Nie rozumiem takiego podejścia. Słodkie, nigdzie pani Kasia nie pisze, że fit. Ale w porównaniu z kupnymi batonikami o niebo zdrowsze i smaczniejsze. WIem bo oczywiscie juz nie omieszkalam zrobic.

    1. Justa te batoniki są niesamowicie proste! Ja tak dobrych kupnych nie jadłam! Warto się pokusić i zrobić własne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami