Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone czyli delikatne kotleciki z dodatkiem tymianku, otulone szynką parmeńską. Prosty, a efektowny pomysł na obiad. Przepis wypatrzyłam w którejś z edycji Master Chef, nie pamiętam czyjego autorstwa, ale zebrał bardzo pozytywne opinie. Do których ja się jak najbardziej podłączam. Zachęcam do wypróbowania.

Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone

  • ok 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • pół opakowania mascarpone (125 g)
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • kilkanaście gałązek tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła klarowanego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Mięso zmiksować z mascarpone, drobno posiekanymi pomidorami suszonymi , kilkoma gałązkami (posiekanymi) tymianku, solą i pieprzem. Z masy formować wilgotnymi dłońmi podłużne „beczułki”. Każdą zawinąć plasterkiem szynki.

Masło i oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć resztę tymianku. Gdy zacznie ładnie pachnieć wyłożyć roladki i obsmażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na rumiano. Całość (razem z tłuszczem i tymiankiem) przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obsypać połówkami pomidorków koktajlowych. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu) i zapiekać bez przykrycia przez 20 minut.  W tym czasie pestki słonecznika lekko posolić i uprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Upieczone roladki i pomidorki przełożyć na talerze i obsypać pestkami słonecznika.

Beczułki z mielonym indykiem i mascarponemielone z mascarpone w szynce parmeńskiej

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

  1. Właśnie znalazłam ten przepis i zamierzam dziś wypróbować. Mam pytanie czy pasuje do tego sos grzybowy?

    1. Mi by taka kombinacja z sosem grzybowym z pewnością smakowała. Ale to Tobie ma smakować, więc zależy jakie połączenia smaków lubisz (w przepisie są np. pomidory suszone).

      1. Witam przepis super. Napewno sprobuje. Prosze usunac blad galazka rozmarynu na galazka tymianku.

      2. Dziękuje za zwrócenie uwagi. Nie wiem jak ten rozmaryn mi się wkradł. Zmienione!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami