
Autor Wysmakowane 9 maja 2017
Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone czyli delikatne kotleciki z dodatkiem tymianku, otulone szynką parmeńską. Prosty, a efektowny pomysł na obiad. Przepis wypatrzyłam w którejś z edycji Master Chef, nie pamiętam czyjego autorstwa, ale zebrał bardzo pozytywne opinie. Do których ja się jak najbardziej podłączam. Zachęcam do wypróbowania.
Beczułki z mielonym indykiem i mascarpone
- ok 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
- pół opakowania mascarpone (125 g)
- 8 suszonych pomidorów w oliwie
- kilkanaście gałązek tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła klarowanego
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka pestek słonecznika
Mięso zmiksować z mascarpone, drobno posiekanymi pomidorami suszonymi , kilkoma gałązkami (posiekanymi) tymianku, solą i pieprzem. Z masy formować wilgotnymi dłońmi podłużne „beczułki”. Każdą zawinąć plasterkiem szynki.
Masło i oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć resztę tymianku. Gdy zacznie ładnie pachnieć wyłożyć roladki i obsmażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na rumiano. Całość (razem z tłuszczem i tymiankiem) przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obsypać połówkami pomidorków koktajlowych. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu) i zapiekać bez przykrycia przez 20 minut. W tym czasie pestki słonecznika lekko posolić i uprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Upieczone roladki i pomidorki przełożyć na talerze i obsypać pestkami słonecznika.
6 odpowiedzi
Można dać suszony tymianek?
Tak, jak najbardziej
Od dawna przymierzalamsie do tego przepisu i wreszcie zrobiłam! Pysznie było! Świetny przepis.
Cieszę się bardzo i dziękuję za opinię.
Witam przepis super. Napewno sprobuje. Prosze usunac blad galazka rozmarynu na galazka tymianku.
Dziękuje za zwrócenie uwagi. Nie wiem jak ten rozmaryn mi się wkradł. Zmienione!