Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Trufle z adwokatem i morelami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pomysł na te rewelacyjne trufle z adwokatem i morelami powstał z mojego uwielbienia do połączenia białej czekolady i adwokata. Z dodatkiem moreli i kokosu trufle smakują naprawdę wyśmienicie. Do tego przepięknie się prezentują. Świetnie sprawdzą się na uroczystych przyjęciach i na Świątecznym stole. A w biało czerwonej wersji również podczas kibicowania naszej wspaniałej reprezentacji w nadchodzących mistrzostwach świata 🙂

Trufle z adwokatem i morelami

  • 320 g białej czekolady
  • 10 suszonych moreli
  • 50 g masła
  • 80 ml Adwokatu
  • łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka kropel barwnika czerwonego

200 g czekolady i morele posiekać drobno. Masło ocieplić do temperatury pokojowej. Adwokat umieścić w małym garnuszku i podgrzewać wolno aż zacznie delikatnie bulgotać. Natychmiast zestawić z ognia i dodać czekoladę. Po kilku sekundach wymieszać aż do otrzymania jednolitej masy. Dodać masło i ponownie wymieszać na gładko. Na końcu wmieszać morele. Tak przygotowaną masę chłodzić w lodówce przez 2 godziny, aż będzie już w miarę zastygnięta, ale jeszcze nie całkowicie sztywna.

Małą łyżeczką nabierać niewielkie porcje (jak na pojedyncze trufle) i wykładać na talerzyk (najlepiej plastikowy – masa lepiej będzie odchodzić). Wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny.

Z zastygniętej masy formować okrągłe trufelki i odstawiać na czysty (najlepiej plastikowy) talerzyk. Chłodzić w lodówce co najmniej przez kolejne 2 godziny (można dłużej, nawet całą noc).

Gdy trufle będą w pełni zastygnięte obtaczać je w polewie. Pozostałą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżką oliwy. Odstawić z ognia, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Obtoczyć w białej polewie połowę trufli. Do reszty polewy dodać czerwony barwnik i wymieszać. Obtoczyć pozostałe praliny. Gotowe trufle odkładać na czysty talerzyk (plastikowy). Schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy.

Białe trufle z adwokatem i morelami

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Wyglądają obłędnie – jestem okrutnym łasuchem i potrafię całą porcję omieść sama 🙂 w moim słowniku nie istnieje zwrot ZA SŁODKIE czy ZA DUŻO SŁODYCZY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami