Przepisy

Więcej

Porcja
7 sztuk
Trudność
Średni
Porcja7 sztuk
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Biszkoptowe biskwity z bitą śmietaną i owocami lata

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 32 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Biskwity z bitą śmietaną, czyli mini biszkopciki wypełnione po brzegi puszystą, słodką śmietanką i dowolnymi owocami. W lato zdecydowanie polecam z sezonowe, świeże owoce, zimą do zastąpienia przez np. pyszną domową konfiturę. Można przygotować biszkopciki wcześniej i przechowywać je szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Po nadzianiu owocami i bitą śmietanę, przechowywać już w lodówce. Deser jest bajecznie szybki i prosty w przygotowaniu, ale warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  1. Wszystkie składniki na mini biszkopciki muszą być w temperaturze pokojowej
  2. Krótkie pieczenie biszkopcików. Zbyt długo pieczone robią się suche i bardziej łamliwe, więc mogą pękać przy zginaniu na pół. Lepiej minutę za krótko niż pół minuty za długo
  3. Owoce: polecam dobór niezbyt słodkich owoców, bo deser sam w sobie jest już dość słodki. Fantastycznie komponuje się z lekko kwaskową porzeczką czy wiśniami.
  4. Śmietana – kluczowa w deserze. Ubijamy ją bez żadnych wspomagaczy, więc wybierzcie taką, która bardzo dobrze się ubija na sztywno (u mnie Śmietanka MU!)

śmietanka MU

Biszkoptowe biskwity z bitą śmietaną i owocami lata

  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka (temp. pokojowa)
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki drobnego cukru do wypieków (ok 15 g)
  • 250 ml słodkiej śmietany kremówki 36%
  • łyżka cukru pudru + do posypania z wierzchu
  • świeże owoce i listki mięty

Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na papierze narysować 7 kółek o średnicy 10 cm (zostawić min 2 cm pomiędzy okręgami). Jeśli na blaszce nie zmieści się 7 kółek, można narysować tylko 4 i upiec biszkopciki na raty. Ważne, by drugą partię upiec natychmiast po wyjęciu pierwszej. Gotowe ciasto nie powinno zbyt długo czekać na pieczenie.

Obie mąki przesiać do małej miseczki i wymieszać. Rozdzielić białka od żółtek. Białka wbić do czystego i suchego pojemnika do miksowania, żółtka do małej miseczki. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Początkowo miksować na małych obrotach miksera, stopniowo je zwiększając. Uważać, by nie przebić białek (podejdą wówczas wodą). Gdy będą bardzo sztywne, zacząć dodawać cukier drobny. Od tego momentu już nie ma ryzyka przebicia, więc można bezpiecznie, długo i wytrwale ubijać białka na najwyższych obrotach aż będą idealnie sztywne. Wówczas dodać żółtka i krótko zmiksować, tylko do połączenia z pianą z białek. Na koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać, uważając by piana jak najmniej opadła. Ciasto od razu wykładać na przygotowaną blaszkę, po ok 2 łyżki na każdy okrąg. Wyrównać z wierzchu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnia i piec ok 7 minut do suchego patyczka. Nie dłużej! Natychmiast po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odkleić biszkopciki od papieru i zgiąć je na pół. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Bezpośrednio przed podaniem ubić na sztywno śmietanę z łyżką cukru pudru. Przełożyć do szprycy i nadziewać wystudzone biszkopciki. W śmietanę lekko powciskać owoce. Z wierzchu oprószyć biskwity cukrem pudrem.

omleciki biskwitybiszkoptowe biskwity z bitą śmietaną i owocamibiskwity z owocami lataomleciki biszkoptowe biskwity jak z cukierni

*Wpis powstał przy współpracy z Wart Milk, właścicielem marki MU! których mleka i śmietanki bardzo Wam polecam*

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

Dołącz do Wysmakowanej społeczności na FACEBOOK lub na INSTAGRAMIE. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 32 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

  1. świeże owoce zastąpiłam brzoskwiniami z puszki i wyszło przepysznie. jak tylko zacznie się sezon, zrobię ten przepis z malinami lub truskawkami 🙂 jest genialny!

  2. Gdyby nie to, że jestem na diecie… Zjadłabym wszystko! Aż żal nie napisać, że wygląda to OBŁĘDNIE! ???

  3. Tak się zastanawiałam, co to są biskwity, bo wcześniej nie słyszałam o takim deserze 🙂 W sam raz dla mojego Męża, fana bitej śmietany 🙂

    1. To się nazywa dobra żona 🙂 Może i Tobie podpasują w tym wykonaniu, bo są naprawdę „lekkie” i delikatne.

    1. Można spokojnie zrobić wcześniej i serwować już przy gościach. Tylko takie wykończone biskwity koniecznie trzymać do podania w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami