- Potrzebny czas: 20 minut
- Porcja: 7 małych bułeczek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 25 marca 2017
Błyskawiczne bułeczki na śniadanie – do zrobienia w około 20 minut, czyli właściwie tyle co nagrzanie piekarnika (w tym czasie szykujemy ciasto) i samo pieczenie (kiedy nie musimy robić już nic :)). Bułeczki są najlepsze zaraz po pieczeniu: cieplutkie, miękkie, pachnące. Takie prosto z piekarnika na śniadaniowy stół. Zapakowane w szczelny pojemniczek sprawdzą się też w formie przekąski na wynos.
Błyskawiczne bułeczki na śniadanie
- 120 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 25 g masła (wyjęte z lodówki na 2 godziny przed)
- 60 ml mleka
- 50 g sera żółtego
- niewielka marchewka (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- mały ząbek czosnku
Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół bez termoobiegu na temperaturę 190 stopni C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać i wymieszać. Dodać bardzo miękkie masło, lekko podgrzane mleko, starty lub drobno posiekany ser, startą marchewkę, szczypiorek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać łyżką po czym chwilę zagnieść i formować niewielkie kulki. Bułeczki układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 18 minut na rumiano.
PRZEPISY NA BUŁECZKI DLA DZIECI JUŻ OD 6 MIESIĄCA TUTAJ:
3 Responses
wyglądają tak smakowicie, że aż ślinka cieknie 🙂 Na pewno skorzystam z przepisu 🙂
No to mam jutro śniadanie na mojej porannej zmianie przy dziecku 🙂
Rewelacyjny pomysł takie bułeczki 😉