Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Bób po sycylijsku

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jakiś czas temu na stronie Krytyka Kulinarna natknęłam się na przepis na „bób po sycylijsku”. Jako zagorzałego fana bobu, mocno mnie on zaintrygował. Poszukałam, poszperałam, podpytałam znanych mi Włochów. Okazuje się, że we Włoszech rzeczywiście bób jest szeroko popularny i bardzo lubiany, natomiast nie ma czegoś takiego jak powszechnie uznany przepis na „bób po sycylijsku”, bo co gospodyni, to serwuje go inaczej. Bardzo popularny jest bób z cykorią czy z koprem włoskim, nie mniej popularny sposób na bób to przygotowanie go w sosie na wywarze wieprzowym. Potwierdza się też przepis z KK na bób marynowany w oliwie i oregano, ale tu już dokładne przepisy się od siebie mocno różnią. Przetestowałam dwa, które wydawały mi się najlepsze i przekazuje Wam mojego faworyta na tzw. „bób po sycylijsku”.

Bób po sycylijsku

  • 500 g bobu
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta cukru
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 500 ml lodowatej wody
  • 4 pełne łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka suszonego oregano
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • spora szczypta chilli
  • ćwiartka cytryny

Zagotować wodę w średnim garnku (bób powinien swobodnie pływać). Do wody dodać połowę soli, szczyptę cukru i kilka gałązek mięty. Wrzucić bób i gotować kilka minut, aż będzie al. dente. Ciężko podać dokładny czas. Młody bób wystarczy gotować 5 minut, starszy trochę dłużej, nawet 20 – 30 minut. Można co jakiś czas wyławiać jedną fasolkę i próbować. Do miski wlać bardzo zimną wodę i wrzucić kilka kostek lodu. Gdy bób będzie już gotowy, należy go odcedzić i włożyć do przygotowanej miski z lodowatą wodą. W garnku po bobie rozgrzać oliwę. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, suszone i świeże oregano, chilli i sok z cytryny. Wymieszać i chwile razem podgrzać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Bób lekko ponacinać, by marynata „weszła” do środka, pod skórkę. Przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na min 6 godzin. Dobrze jest zamieszać kilka razy podczas marynowania. Serwować w temperaturze pokojowej.

Bób po sycylijsku

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami