Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Boliwijskie pączki Tawa Tawas

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tawa tawas czyli pączko – faworki prosto z Boliwii. Bardzo proste i ekspresowe w przygotowaniu – całość zajmuje jakieś 20 minut. Tawa tawas są lekko chrupiące z wierzchu, w środku mięciutkie, częściowo puste. Fajna alternatywa do naszych tradycyjnych pączków na drożdżach, które wymagają kilka godzin leżakowania. W smaku bardzo zbliżone, choć Tawa tawas robi się na proszku do pieczenia. Zdecydowanie najlepsze od razu po zrobieniu.

Tawa tawas

  • ok 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru + do obsypania
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • łyżka miękkiego masła
  • 40 ml mleka
  • olej rzepakowy do smażenia (ok 400 ml)
  • miód do polania (opcjonalnie)

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Dodać jajko, masło i mleko. Wymieszać chwilę łyżką i następnie zagnieść rękami aż ciasto będzie dość miękkie i elastyczne. Uformować kulę i odłożyć przykryte ściereczką na kilka minut. W tym czasie rozgrzewać tłuszcz na dość wolnym ogniu. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką jeśli będzie się kleić) na grubość ok 4 – 5 mm. Pokroić na romby o boku ok 4 cm. Smażyć partiami, po kilka sztuk, na głębokim tłuszczu, po około pół minuty na stronę. „Pączki” powinny się bezproblemowo, właściwie same, obracać.

Podawać najlepiej od razu, obsypane cukrem pudrem i polane miodem.

Tawa Tawas

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Mmmm brzmi pysznie, ale nie polecam czytać na noc bo człowiek robi się głodny i zaczyna myśleć o podjadaniu 😉 Chcialabym wypróbować przepis na Sylwestra lub Nowy Rok 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami