- Potrzebny czas: 20 minut
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 21 lutego 2017
Tawa tawas czyli pączko – faworki prosto z Boliwii. Bardzo proste i ekspresowe w przygotowaniu – całość zajmuje jakieś 20 minut. Tawa tawas są lekko chrupiące z wierzchu, w środku mięciutkie, częściowo puste. Fajna alternatywa do naszych tradycyjnych pączków na drożdżach, które wymagają kilka godzin leżakowania. W smaku bardzo zbliżone, choć Tawa tawas robi się na proszku do pieczenia. Zdecydowanie najlepsze od razu po zrobieniu.
Tawa tawas
- ok 180 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru + do obsypania
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- jajko
- łyżka miękkiego masła
- 40 ml mleka
- olej rzepakowy do smażenia (ok 400 ml)
- miód do polania (opcjonalnie)
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Dodać jajko, masło i mleko. Wymieszać chwilę łyżką i następnie zagnieść rękami aż ciasto będzie dość miękkie i elastyczne. Uformować kulę i odłożyć przykryte ściereczką na kilka minut. W tym czasie rozgrzewać tłuszcz na dość wolnym ogniu. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką jeśli będzie się kleić) na grubość ok 4 – 5 mm. Pokroić na romby o boku ok 4 cm. Smażyć partiami, po kilka sztuk, na głębokim tłuszczu, po około pół minuty na stronę. „Pączki” powinny się bezproblemowo, właściwie same, obracać.
Podawać najlepiej od razu, obsypane cukrem pudrem i polane miodem.
3 Responses
Mmmm brzmi pysznie, ale nie polecam czytać na noc bo człowiek robi się głodny i zaczyna myśleć o podjadaniu 😉 Chcialabym wypróbować przepis na Sylwestra lub Nowy Rok 🙂
Lubie odtwarzac w domowym zaciszu przepisy, różnych stron świata
Pączki i faworki w jednym? Może być ciekawie 😀