Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Brownie z masłem orzechowym i bezą

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjne brownie z masłem orzechowym i bezą czekoladową. Wspaniałe połączenie wilgotnego, bardzo czekoladowego ciasta z delikatnym musem na bazie sera i masła orzechowego. Całość zwieńczona bezową koroną. Ciasto wygląda i smakuje naprawdę wyśmienicie, dlatego, mimo że całość zajmuje dość dużo czasu (zwłaszcza beza) to zdecydowanie polecam ten wysiłek. Zachwyt gości na pewno będzie miłą nagrodą. Ciasto dołącza do rodziny Wysmakowanych brownie – zdecydowanie mam do brownie słabość 😉

Jeśli podoba Ci się przepis na brownie z masłem orzechowym to zachęcam też do testowania też pozostałych przepisów TAG: Brownie. Nie przegap:

 

Czekoladowa beza

  • 3 białka – w temp pokojowej
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru
  • 15 g kakao

Tortownicę postawić na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i odrysować dookoła po obwodzie.
Białka wbić do większej miski do miksowania – bardzo uważać by nie przedostało się ani trochę żółtka. Miska nie może być za mała bo białka bardzo urosną podczas ubijania. Musi być też w 100% sucha. Białka zacząć ubijać na niskich obrotach miksera, które stopniowo zwiększać. W międzyczasie dodać szczyptę soli. Po uzyskaniu całkowicie sztywnej piany natychmiast zacząć dodawać cukier. Nie można z tym zwlekać, by nie „przebić” białek. To ryzyko znika jak tylko zacznie się dodawać cukier. Cukier dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cały czas ubijając na prawie najwyższych obrotach – całość może trwać nawet z 10 minut. Gotowa beza musi być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać kakao i wymieszać łyżką – delikatnie by piana nie opadła.
Bezę wyłożyć na odrysowany okrąg zachowując 2 cm przerwy od krawędzi – beza urośnie podczas pieczenia także na boki, więc jeśli wyjdzie za duża to nie zmieści się potem do tortownicy i trzeba będzie ją nieapetycznie obciąć dookoła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piec pół godziny po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze godzinę. Zostawić w zamkniętym piekarniku na pół godziny po czym minimalnie uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia bezy.

Brownie z masłem orzechowym

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g masła min 82% tłuszczu
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 50 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do miseczki i odłożyć. Miękkie masło razem z posiekaną czekoladą umieścić w misce nad garnkiem z parującą wodą i roztopić w kąpieli wodnej. Co jakiś czas zamieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników w jednolitą masę. Odstawić i ostudzić. Podczas studzenia wbić jajka i żółtka do misy miksera. Dodać cukier i ucierać około 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż masa zrobi się jasna i puszysta.  Zmniejszyć obroty na średnie. Powoli, cienkim strumieniem wlewać przestudzoną czekoladę. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać – najlepiej dużą łyżką.
Tortownicę posmarować cienko masłem i wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę czekoladową  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) przez około pół godziny. Na kilka minut przed końcem podanego czasu sprawdzamy patyczkiem. Wyciągamy ciasto z piekarnika jak tylko będzie gotowe w środku (= na patyczku nie będzie śladów surowego ciasta). Nie trzymamy dłużej w piekarniku żeby nie wysuszyć ciasta.

Krem z masła orzechowego

  • 150 g zmielonego sera sernikowego
  • 200 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 200 g masła orzechowego
  • 100 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej)

Masę przygotować podczas pieczenia się ciasta czekoladowego. Ser zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i masłem orzechowym. Dodać ubitą na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszać.

Brownie z masłem orzechowym i z bezą

Brownie po ostudzeniu zdjąć z tortownicy i oderwać z dołu papier do pieczenia. Wyłożyć z powrotem na dno tortownicy. Przykryć kremem z masła orzechowego. Na wierzch wyłożyć bezę. Przechowywać w lodówce. Brownie z masłem orzechowym i z bezą jest najlepsze po kilku godzinach, a najlepiej po nocy w lodówce.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Brownie z masłem orzechowym i beząDSC 7232

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

    1. Zdecydowanie się nadaje. Tylko jeśli miałby to być tort na tradycyjnym biszkopcie to sam biszkopt należy nasączyć przed przełożeniem kremem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami