
- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 2 stycznia 2017
Rewelacyjne brownie z masłem orzechowym i bezą czekoladową. Wspaniałe połączenie wilgotnego, bardzo czekoladowego ciasta z delikatnym musem na bazie sera i masła orzechowego. Całość zwieńczona bezową koroną. Ciasto wygląda i smakuje naprawdę wyśmienicie, dlatego, mimo że całość zajmuje dość dużo czasu (zwłaszcza beza) to zdecydowanie polecam ten wysiłek. Zachwyt gości na pewno będzie miłą nagrodą. Ciasto dołącza do rodziny Wysmakowanych brownie – zdecydowanie mam do brownie słabość 😉
Jeśli podoba Ci się przepis na brownie z masłem orzechowym to zachęcam też do testowania też pozostałych przepisów TAG: Brownie. Nie przegap:
- PROSTE I SZYBKIE PRZEPISY NA BROWNIE: brownie z orzechami lub wersja Brownie z Nutellą
- widowiskowe ciasto na specjalną okazję: Sprawdź przepis na Brownie M&M’s lub Czekoladowy tort z białym musem na spodzie brownie.
- Szybkie ciasteczka a’la mini brownie z rozkosznie popękaną skórką
Czekoladowa beza
- 3 białka – w temp pokojowej
- szczypta soli
- 130 g drobnego cukru
- 15 g kakao
Tortownicę postawić na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i odrysować dookoła po obwodzie.
Białka wbić do większej miski do miksowania – bardzo uważać by nie przedostało się ani trochę żółtka. Miska nie może być za mała bo białka bardzo urosną podczas ubijania. Musi być też w 100% sucha. Białka zacząć ubijać na niskich obrotach miksera, które stopniowo zwiększać. W międzyczasie dodać szczyptę soli. Po uzyskaniu całkowicie sztywnej piany natychmiast zacząć dodawać cukier. Nie można z tym zwlekać, by nie „przebić” białek. To ryzyko znika jak tylko zacznie się dodawać cukier. Cukier dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cały czas ubijając na prawie najwyższych obrotach – całość może trwać nawet z 10 minut. Gotowa beza musi być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać kakao i wymieszać łyżką – delikatnie by piana nie opadła.
Bezę wyłożyć na odrysowany okrąg zachowując 2 cm przerwy od krawędzi – beza urośnie podczas pieczenia także na boki, więc jeśli wyjdzie za duża to nie zmieści się potem do tortownicy i trzeba będzie ją nieapetycznie obciąć dookoła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piec pół godziny po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze godzinę. Zostawić w zamkniętym piekarniku na pół godziny po czym minimalnie uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia bezy.
Brownie z masłem orzechowym
- 100 g mąki pszennej
- 150 g masła min 82% tłuszczu
- 80 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 50 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do miseczki i odłożyć. Miękkie masło razem z posiekaną czekoladą umieścić w misce nad garnkiem z parującą wodą i roztopić w kąpieli wodnej. Co jakiś czas zamieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników w jednolitą masę. Odstawić i ostudzić. Podczas studzenia wbić jajka i żółtka do misy miksera. Dodać cukier i ucierać około 8 minut na najwyższych obrotach miksera aż masa zrobi się jasna i puszysta. Zmniejszyć obroty na średnie. Powoli, cienkim strumieniem wlewać przestudzoną czekoladę. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać – najlepiej dużą łyżką.
Tortownicę posmarować cienko masłem i wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę czekoladową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) przez około pół godziny. Na kilka minut przed końcem podanego czasu sprawdzamy patyczkiem. Wyciągamy ciasto z piekarnika jak tylko będzie gotowe w środku (= na patyczku nie będzie śladów surowego ciasta). Nie trzymamy dłużej w piekarniku żeby nie wysuszyć ciasta.
Krem z masła orzechowego
- 150 g zmielonego sera sernikowego
- 200 g mascarpone
- 40 g cukru pudru
- 200 g masła orzechowego
- 100 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej)
Masę przygotować podczas pieczenia się ciasta czekoladowego. Ser zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i masłem orzechowym. Dodać ubitą na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszać.
Brownie z masłem orzechowym i z bezą
Brownie po ostudzeniu zdjąć z tortownicy i oderwać z dołu papier do pieczenia. Wyłożyć z powrotem na dno tortownicy. Przykryć kremem z masła orzechowego. Na wierzch wyłożyć bezę. Przechowywać w lodówce. Brownie z masłem orzechowym i z bezą jest najlepsze po kilku godzinach, a najlepiej po nocy w lodówce.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
7 Responses
nie mogę mąki pszennej
Bardzo interesujące nie omieszkam wypróbować przepis na święta pozdrawiam i dziękuje:)
Jaka szkoda, że w moim piekarniku beza nie wychodzi 🙁 Ale jak myślisz – nadaje się ten krem do przełożenia tortu?
Zdecydowanie się nadaje. Tylko jeśli miałby to być tort na tradycyjnym biszkopcie to sam biszkopt należy nasączyć przed przełożeniem kremem.
Bardzo lubię bezy , więc od samego patrzenia na to ciasto ślinka cieknie, piękne zdjęcie 🙂 Ech…
Ojej, jaka pychota. Czuję, że od samego patrzenia można przytyć 🙂 A może znasz kogoś kto by mi to zrobił?
To musi obłędnie smakować. Wszystko co kocham w jednym cieście. Omg.