- Potrzebny czas: 2 doby
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 23 listopada 2017
Brownie M&M’s, czyli rewelacyjne ciacho z kremem fistaszkowo – karmelowym i obsypane kolorowymi M&Msami. Zdecydowanie mam słabość do brownie – nie jest to pierwsze na blogu 😉 (sprawdź pozostałe Brownie). Ciasto biło rekordy popularności, nie tylko wśród najmłodszych członków przyjęcia. W dniu podania ważne, by wyciągnąć ciasto z lodówki co najmniej pół godziny przed jedzeniem by brownie lekko namiękło. Twarda czekolada prosto z lodówki, nie jest najfajniejsza 😉
Jeśli przetestujesz – będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie i sugestie w komentarzach.
Brownie M&M’s
- spód brownie z poniższego przepisu
- krem fistaszkowo – karmelowy z poniższego przepisu
- po małym opakowaniu M&Ms z czekoladą i z orzechami
Przygotowanie można zacząć spokojnie dwa dni wcześniej od zrobienia brownie. Wieczór przed podaniem zrobić krem i obsypać M&Msami.
Brownie M&M’s
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 135 g mąki
Masło włożyć do małego garnuszka i podgrzewać do roztopienia. Czekoladę drobno posiekać. 200 g czekolady dodać do wpół roztopionego masła. Mieszając od czasu do czasu razem roztopić na małym ogniu, starając się nie podgrzewać za bardzo. Po otrzymaniu jednolitej czekoladowej masy zestawić z ognia i lekko ostudzić. W oddzielnej misce krótko zmiksować jajka z cukrem i połączyć je z masą czekoladową do otrzymania gładkiej masy. Na koniec wmieszać mąkę i pozostałe 100 g posiekanej czekolady. Brownie przełożyć do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 20 minut. Ostudzić na blacie.
Krem fistaszkowo – karmelowy
- 110 g masła
- 180 g cukru
- 120 ml wody
- 3 czubate szklanki mleka w proszku (ok. 400 g)
- 100 g solonych orzeszków ziemnych uprażonych na patelni
- 400 g sera mascarpone
Masło włożyć do małego garnuszka i podgrzewać do roztopienia. Dodać cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu często mieszając aż do skarmelizowania się cukru (roztopi się i zbrązowieje). Nie wolno przeciągnąć procesu karmelizacji, żeby nie przypalić karmelu, by nie zrobił się gorzki. Wciąż podgrzewając, do cukru wlać wodę i energicznie mieszać do otrzymania jednolitego karmelowego płynu. Zestawić z ognia i odstawić na około 15 minut. W tym czasie uprażyć orzeszki na suchej patelni i zmielić je na drobny piasek (np. w drobnym siekaczu). Do lekko ostudzonego, ale wciąż ciepłego karmelu wsypać mleko w proszku i zmiksować mikserem (końcówki do ubijania białka) na gładką masę. Następnie wmieszać orzeszki i mascarpone.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
11 Responses
Mega pomysł! Tylko ciężko było upilnować dzieci przed wyjadaniem m&msow ;P
Hehe. Mogę to sobie wyobrazić 😉
No takiego ciacha to ja jeszcze nie jadlam ? cudo
wygląda cudownie! moja dieta jest zagrożona
Ale cudowny ? na pewno zrobię!
No to ciasto wyglada tak pysznie, że aż grzesznie! Fajny patent rownież jako lakoć dla dzieci 🙂
Kiedyś na pewno wypróbuję!
Wygląda tak przepysznie, że teraz będę musiała zwiedzić lodówkę 😉
Ciasto grzechu warte!
Wyglada przepysznie. Ale chyba kalorii milion 😛
Chyba tak 😉