Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
Czas
2 doby
TrudnośćŚredni
Czas2 doby
Wydrukuj

Brownie M&Ms z kremem fistaszkowym

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Brownie M&M’s, czyli rewelacyjne ciacho z kremem fistaszkowo – karmelowym i obsypane kolorowymi M&Msami. Zdecydowanie mam słabość do brownie – nie jest to pierwsze na blogu 😉 (sprawdź pozostałe Brownie). Ciasto biło rekordy popularności, nie tylko wśród najmłodszych członków przyjęcia. W dniu podania ważne, by wyciągnąć ciasto z lodówki co najmniej pół godziny przed jedzeniem by brownie lekko namiękło. Twarda czekolada prosto z lodówki, nie jest najfajniejsza 😉

Jeśli przetestujesz – będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie i sugestie w komentarzach.

Brownie M&M’s

  • spód brownie z poniższego przepisu
  • krem fistaszkowo – karmelowy z poniższego przepisu
  • po małym opakowaniu M&Ms z czekoladą i z orzechami

Przygotowanie można zacząć spokojnie dwa dni wcześniej od zrobienia brownie. Wieczór przed podaniem zrobić krem i obsypać M&Msami.

 

Brownie M&M’s

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 135 g mąki

Masło włożyć do małego garnuszka i podgrzewać do roztopienia. Czekoladę drobno posiekać. 200 g czekolady dodać do wpół roztopionego masła. Mieszając od czasu do czasu razem roztopić na małym ogniu, starając się nie podgrzewać za bardzo. Po otrzymaniu jednolitej czekoladowej masy zestawić z ognia i lekko ostudzić. W oddzielnej misce krótko zmiksować jajka z cukrem i połączyć je z masą czekoladową do otrzymania gładkiej masy. Na koniec wmieszać mąkę i pozostałe 100 g posiekanej czekolady. Brownie przełożyć do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 20 minut. Ostudzić na blacie.

Krem fistaszkowo – karmelowy

  • 110 g masła
  • 180 g cukru
  • 120 ml wody
  • 3 czubate szklanki mleka w proszku (ok. 400 g)
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych uprażonych na patelni
  • 400 g sera mascarpone

Masło włożyć do małego garnuszka i podgrzewać do roztopienia. Dodać cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu często mieszając aż do skarmelizowania się cukru (roztopi się i zbrązowieje). Nie wolno przeciągnąć procesu karmelizacji, żeby nie przypalić karmelu, by nie zrobił się gorzki. Wciąż podgrzewając, do cukru wlać wodę i energicznie mieszać do otrzymania jednolitego karmelowego płynu. Zestawić z ognia i odstawić na około 15 minut. W tym czasie uprażyć orzeszki na suchej patelni i zmielić je na drobny piasek (np. w drobnym siekaczu). Do lekko ostudzonego, ale wciąż ciepłego karmelu wsypać mleko w proszku i zmiksować mikserem (końcówki do ubijania białka) na gładką masę. Następnie wmieszać orzeszki i mascarpone.

rewelacyjne Brownie M&Ms ciastoPyszne brownie M&Ms z kremem orzechowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami