- Potrzebny czas: 20 minut + 25 minut pieczenia
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 29 września 2021
BROWNIE Z ORZECHAMI
Nic tak nie poprawia humoru w środku tygodnia, jak porządna dawka czekolady… zwłaszcza w takim przepysznym wydaniu. Cudownie mięsite, wilgotne, rozpływające się w ustach brownie z orzechami laskowymi, uprażonymi na suchej patelni. Czy ktoś potrzebuje jeszcze więcej zachęt?
Częstujcie się kawałkiem… albo zgarniajcie przepis i cała blaszka Wasza! A co sobie będziecie żałować? 🙂
Kochasz brownie i masz ochotę zrobić na jego bazie naprawdę widowiskowe ciasto na specjalną okazję? Sprawdź przepis na Brownie z masłem orzechowym i z bezą. Absolutnie niesamowite są też ciasteczka a’la mini brownie z rozkosznie popękaną skórką.
BROWNIE Z ORZECHAMI
Brownie z orzechami - składniki
- 130 g masła + do natłuszczenia formy
- 80 g orzechów laskowych
- 80 g gorzkiej czekolady
- 40 g mlecznej czekolady
- 2 jajka
- 160 g drobnego cukru
- 45 g mąki
- szczypta soli
Brownie z orzechami - wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na grzanie 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dnie. Boki posmarować masłem.
Orzechy laskowe zarumienić na suchej patelni i obrać z skórki. Kilkanaście odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać na mniejsze kawałki. Obie czekolady połamać na kawałki.
W małym garnuszku roztopić masło. Dodać czekoladę i rozpuścić, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej czekoladowej masy. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
W osobnej misce roztrzepać całe jajka z cukrem, do lekkiego spienienia. Dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać dokładnie. Bezpośrednio do masy przesiać przez sitko mąkę, dodać sól i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na koniec do masy dodać posiekane orzechy i ostatni raz wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 28 minut, aż masa w środku nie będzie surowa, ale dalej będzie mocno wilgotna. Wyjąć z piekarnika. Studzić na blacie. Można jeść od razu, choć kolejnego dnia brownie jest jeszcze lepsze!
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
5 Responses
Bardzo proste do zrobienia; mąż powiedział, że rewelacja!
Cudownie. Cieszę się niezmiernie, że smakowało 🙂
Ale apetycznie wygląda to ciacho. Ja ostatnio coraz bardziej robię się łasy na takie smakołyki :). Pozdrawiam!
Ale mi ochoty narobiłaś!! Jutro zabieram się za to ciasto 🙂
Super przepis. Muszę spróbować 🙂