Przepisy

Więcej

Brownie z orzechami

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

BROWNIE Z ORZECHAMI

Nic tak nie poprawia humoru w środku tygodnia, jak porządna dawka czekolady… zwłaszcza w takim przepysznym wydaniu. Cudownie mięsite, wilgotne, rozpływające się w ustach brownie z orzechami laskowymi, uprażonymi na suchej patelni. Czy ktoś potrzebuje jeszcze więcej zachęt?

Częstujcie się kawałkiem… albo zgarniajcie przepis i cała blaszka Wasza! A co sobie będziecie żałować? 🙂

Kochasz brownie i masz ochotę zrobić na jego bazie naprawdę widowiskowe ciasto na specjalną okazję? Sprawdź przepis na Brownie z masłem orzechowym i z bezą. Absolutnie niesamowite są też ciasteczka a’la mini brownie z rozkosznie popękaną skórką.

BROWNIE Z ORZECHAMI

Brownie z orzechami - składniki

Brownie z orzechami - wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na grzanie 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dnie. Boki posmarować masłem.

Orzechy laskowe zarumienić na suchej patelni i obrać z skórki. Kilkanaście odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać na mniejsze kawałki. Obie czekolady połamać na kawałki.

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać czekoladę i rozpuścić, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej czekoladowej masy. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

W osobnej misce roztrzepać całe jajka z cukrem, do lekkiego spienienia. Dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać dokładnie. Bezpośrednio do masy przesiać przez sitko mąkę, dodać sól i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na koniec do masy dodać posiekane orzechy i ostatni raz wymieszać.

Masę przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 28 minut, aż masa w środku nie będzie surowa, ale dalej będzie mocno wilgotna. Wyjąć z piekarnika. Studzić na blacie. Można jeść od razu, choć kolejnego dnia brownie jest jeszcze lepsze!

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

wilgotne brownie z orzechami!
mKladdkaka czyli brownie po szwedzku
Rewelacyjne przepisy na najszybsze brownies w e-booku "Szybkie Ciasto"
brownie z nutellą
Brownie z nutellą, extra czekladową polewą i z orzechami laskowymi
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami