Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Budyń jaglany z masłem orzechowym i owocami

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Poprzedni budyń jaglany, którym Was poczęstowałam (czekoladowy budyń z kaszy jaglanej) spodobał się Wam tak bardzo (i nam też!), że powstanie kolejnej jego wariacji to była tylko kwestia czasu. I oto jest. Budyń jaglany z masłem orzechowym, bananem, syropem klonowym i świeżymi owocami. Paluchy lizać. Przepyszny deser (a może jednak śniadanie czy podwieczorek?). Polecam dodatek świeżej mięty do budyniu. Fantastycznie uzupełnia smaki. I jeszcze kilka uwag. Mimo (a może właśnie dlatego), że to bardzo proste danie, to jednak warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • polecam dobór naprawdę dobrego jakościowo i smakowo masła orzechowego i mleka. To danie to tylko kilka prostych składników, więc ich jakość zdecydowanie ma znaczenia. Masło orzechowe – 100% orzechów, bez jakichkolwiek zbędnych dodatków. Może być domowe albo kupne. Mleko – u mnie od dawna ulubiona marka MU!.
  • Nie bez znaczenia jest też banan. Taki świeży, mało dojrzały tu nie zda egzaminu. Zdecydowanie warto odhodować sobie do budyniu egzemplarz całkiem brązowy, miękki i dzięki temu ultra słodki.
  • Jednak stwierdzam, że lepiej jest użyć do miksowania blender kielichowy niż ręczny, tzw. żyrafka. Mimo całej mojej miłości do blendera ręcznego, bez którego nie wyobrażam sobie mojej kuchni, to w tym przypadku tylko w kielichowym uzyskacie idealnie gładką, aksamitną konsystencję budyniu
  • Budyń jest najlepszy na świeżo, więc jeśli chcecie go np. na śniadanie to by oszczędzić rano czas, można wieczór wcześniej ugotować kaszę jaglaną i rano tylko ją podgrzać i zmiksować.

 

Budyń jaglany z masłem orzechowym i owocami

  • 120 g suchej kaszy jaglanej (ok 2/5 szklanki)
  • ok. 430 ml mleka (niepełne szklanki)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • do podania: truskawki, banany, posiekane orzeszki ziemne, listki świeżej mięty

Kaszę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać letnią wodą. Na koniec przelać wrzątkiem. Wypłukaną kaszę przełożyć do niewielkiego garnka, zalać zimnym mlekiem, przykryć i zagotować. Gotować  na wolnym ogniu przez ok. 18 minut aż kasza będzie zupełnie miękka. Do gorącej kaszy dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do kielicha stojącego blendera. Dodać banana oraz łyżkę syropu klonowego i zmiksować do uzyskania zupełnie gładkiego musu. W zależności od mocy blendera może to trwać między 1, a 5 minut. Przełożyć do miseczek. Przed podaniem na wierzchu ułożyć plasterki banana i truskawek. Obsypać miętą i posiekanymi orzeszkami (można je wcześniej uprażyć). Polać pozostałym syropem klonowym i podawać.

 

Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na desery dla dzieci to zajrzyj pod tag Desery dla dzieci. A deserki dla zupełnych maluszków znajdziesz w moim e-booku Dieta Twojego Maluszka.

Budyń jaglany z masłem orzechowym i owocamibudyń jaglany na mlekubudyń jaglany z bananembudyń jaglany przepis najlepszyzdrowy budyń domowy

 

*Wpis powstał przy współpracy z Wart Milk, właścicielem marki MU! których mleka i śmietanki bardzo Wam polecam*

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami