
Autor Wysmakowane 4 czerwca 2020
Poprzedni budyń jaglany, którym Was poczęstowałam (czekoladowy budyń z kaszy jaglanej) spodobał się Wam tak bardzo (i nam też!), że powstanie kolejnej jego wariacji to była tylko kwestia czasu. I oto jest. Budyń jaglany z masłem orzechowym, bananem, syropem klonowym i świeżymi owocami. Paluchy lizać. Przepyszny deser (a może jednak śniadanie czy podwieczorek?). Polecam dodatek świeżej mięty do budyniu. Fantastycznie uzupełnia smaki. I jeszcze kilka uwag. Mimo (a może właśnie dlatego), że to bardzo proste danie, to jednak warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
- polecam dobór naprawdę dobrego jakościowo i smakowo masła orzechowego i mleka. To danie to tylko kilka prostych składników, więc ich jakość zdecydowanie ma znaczenia. Masło orzechowe – 100% orzechów, bez jakichkolwiek zbędnych dodatków. Może być domowe albo kupne. Mleko – u mnie od dawna ulubiona marka MU!.
- Nie bez znaczenia jest też banan. Taki świeży, mało dojrzały tu nie zda egzaminu. Zdecydowanie warto odhodować sobie do budyniu egzemplarz całkiem brązowy, miękki i dzięki temu ultra słodki.
- Jednak stwierdzam, że lepiej jest użyć do miksowania blender kielichowy niż ręczny, tzw. żyrafka. Mimo całej mojej miłości do blendera ręcznego, bez którego nie wyobrażam sobie mojej kuchni, to w tym przypadku tylko w kielichowym uzyskacie idealnie gładką, aksamitną konsystencję budyniu
- Budyń jest najlepszy na świeżo, więc jeśli chcecie go np. na śniadanie to by oszczędzić rano czas, można wieczór wcześniej ugotować kaszę jaglaną i rano tylko ją podgrzać i zmiksować.
Budyń jaglany z masłem orzechowym i owocami
- 120 g suchej kaszy jaglanej (ok 2/5 szklanki)
- ok. 430 ml mleka (niepełne szklanki)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 banan
- 2 łyżki syropu klonowego
- do podania: truskawki, banany, posiekane orzeszki ziemne, listki świeżej mięty
Kaszę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać letnią wodą. Na koniec przelać wrzątkiem. Wypłukaną kaszę przełożyć do niewielkiego garnka, zalać zimnym mlekiem, przykryć i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 18 minut aż kasza będzie zupełnie miękka. Do gorącej kaszy dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do kielicha stojącego blendera. Dodać banana oraz łyżkę syropu klonowego i zmiksować do uzyskania zupełnie gładkiego musu. W zależności od mocy blendera może to trwać między 1, a 5 minut. Przełożyć do miseczek. Przed podaniem na wierzchu ułożyć plasterki banana i truskawek. Obsypać miętą i posiekanymi orzeszkami (można je wcześniej uprażyć). Polać pozostałym syropem klonowym i podawać.
Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na desery dla dzieci to zajrzyj pod tag Desery dla dzieci. A deserki dla zupełnych maluszków znajdziesz w moim e-booku Dieta Twojego Maluszka.
*Wpis powstał przy współpracy z Wart Milk, właścicielem marki MU! których mleka i śmietanki bardzo Wam polecam*