Przepisy

Więcej

Porcja
ok 10
Trudność
Średni
Porcjaok 10
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Bułeczki drożdżowe z marchewką i płatkami owsianymi

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepis na pięknie pomarańczowe bułeczki drożdżowe z marchewką i płatkami owsianymi. W środku mięciutkie, z wierzchu z leciutko chrupiącą skórką. Przepyszne. W składnikach nie ma jajek ani mleka, więc są idealne także dla alergików. My byliśmy zachwyceni i zajadaliśmy bułeczki jeszcze ciepłe, tylko z ziołowym masełkiem. Nic więcej im nie potrzeba. Specjalnie upiekłam więcej żeby sprawdzić jakie będą następnego dnia, ale niestety żadna się nie ostała, więc nie wiem. 😉 Upieczone rano, wieczorem wciąż były pyszne.

Gwarantem mięciutkiego sukcesu jest długie, cierpliwe wyrabianie i odpowiednio długie leżakowanie ciasta. Mocno rosną podczas pieczenia, więc lepiej formować niewielkie bułeczki i zachować odstępy na blaszce. Uwaga! Ciasto jest dość luźne i klejące przy wyrabianiu. Kleistości pozbywamy się dopiero na sam koniec.

Masz ochotę na bułeczki na słodko? Zapraszam na maślane bułeczki z rodzynkami i czekoladą.

 

Bułeczki drożdżowe z marchewką i płatkami owsianymi

  • 12 g świeżych drożdży
  • odrobina cukru (tylko tyle by upłynnić drożdże)
  • 280 ml letniej wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • niepełna łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 g płatków owsianych
  • 80 g marchewki, startej na drobnych oczkach (jedna średnia marchewka)

Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane 60 ml wody (między 35 a 40 stopni C) i 3-4 łyżki mąki (ok 35 g – tyle by uzyskać konsystencję jogurtu). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.

Do osobnej dużej miski przesiać przez drobne sitko ok 300 g mąki. Dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże oraz resztę wody (220 ml). Chwilę mieszać łyżką i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 5 minut. Dalej wyrabiać dodając co minutę kolejny składnik w kolejności: olej, płatki owsiane, marchewka, reszta mąki (niekoniecznie całe 70 g – tyle by ciasto się nie kleiło). Ciasto uformować w kulę, przykryć i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na godzinę wyrastania.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko pougniatać. Ciasto podzielić na 10 mniej więcej równych części i z każdej formować zgrabną bułeczkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do kolejnego, ostatniego już wyrastania na około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Piec ok 12 minut aż bułeczki będą w pełni dopieczone w środku i ładnie rumiane z wierzchu.

Przepis na bułeczki drożdżowe z marchewką i płatkami owsianymi

bułeczki drożdżowe dla dzieci

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

  1. Marchewkowe buleczki, chyba jeszcze nie spotakalam sie z takim polaczeniem, wydaje mi sie bardzo ciekawe i wrecz intrygujace. Bardziej znam buleczki z oliwkami, z chorizo, czy na slodko. Marchewka – podoba mi sie ten pomysl

    1. Dziękuję. Dodatek marchewki zdecydowanie spotkał się u nas z uznaniem. Tak smakowym jak i wizualnym 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami