- Potrzebny czas: 2 godziny 20 minut
- Porcja: ok 10
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 11 stycznia 2018
Przepis na pięknie pomarańczowe bułeczki drożdżowe z marchewką i płatkami owsianymi. W środku mięciutkie, z wierzchu z leciutko chrupiącą skórką. Przepyszne. W składnikach nie ma jajek ani mleka, więc są idealne także dla alergików. My byliśmy zachwyceni i zajadaliśmy bułeczki jeszcze ciepłe, tylko z ziołowym masełkiem. Nic więcej im nie potrzeba. Specjalnie upiekłam więcej żeby sprawdzić jakie będą następnego dnia, ale niestety żadna się nie ostała, więc nie wiem. 😉 Upieczone rano, wieczorem wciąż były pyszne.
Gwarantem mięciutkiego sukcesu jest długie, cierpliwe wyrabianie i odpowiednio długie leżakowanie ciasta. Mocno rosną podczas pieczenia, więc lepiej formować niewielkie bułeczki i zachować odstępy na blaszce. Uwaga! Ciasto jest dość luźne i klejące przy wyrabianiu. Kleistości pozbywamy się dopiero na sam koniec.
Masz ochotę na bułeczki na słodko? Zapraszam na maślane bułeczki z rodzynkami i czekoladą.
Bułeczki drożdżowe z marchewką i płatkami owsianymi
- 12 g świeżych drożdży
- odrobina cukru (tylko tyle by upłynnić drożdże)
- 280 ml letniej wody
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- niepełna łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 g płatków owsianych
- 80 g marchewki, startej na drobnych oczkach (jedna średnia marchewka)
Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane 60 ml wody (między 35 a 40 stopni C) i 3-4 łyżki mąki (ok 35 g – tyle by uzyskać konsystencję jogurtu). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.
Do osobnej dużej miski przesiać przez drobne sitko ok 300 g mąki. Dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże oraz resztę wody (220 ml). Chwilę mieszać łyżką i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 5 minut. Dalej wyrabiać dodając co minutę kolejny składnik w kolejności: olej, płatki owsiane, marchewka, reszta mąki (niekoniecznie całe 70 g – tyle by ciasto się nie kleiło). Ciasto uformować w kulę, przykryć i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na godzinę wyrastania.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko pougniatać. Ciasto podzielić na 10 mniej więcej równych części i z każdej formować zgrabną bułeczkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do kolejnego, ostatniego już wyrastania na około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Piec ok 12 minut aż bułeczki będą w pełni dopieczone w środku i ładnie rumiane z wierzchu.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
6 odpowiedzi
Z chęcią bym spróbowała!
Marchewkowe buleczki, chyba jeszcze nie spotakalam sie z takim polaczeniem, wydaje mi sie bardzo ciekawe i wrecz intrygujace. Bardziej znam buleczki z oliwkami, z chorizo, czy na slodko. Marchewka – podoba mi sie ten pomysl
Bardzo mi się podoba ten dodatek marchewki 🙂 Super pomysł na bułki 🙂
Dziękuję. Dodatek marchewki zdecydowanie spotkał się u nas z uznaniem. Tak smakowym jak i wizualnym 😉
Extra wyglądają te bułeczki, zachęcająco 🙂 Szkoda ,że nie można się poczęstować 🙂
Wygladaja pysznie !