Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Czekoladowe ciasto z burakami

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mocno czekoladowe ciasto z burakami. Smak buraków jest zupełnie niewyczuwalny, a dzięki ich dodatkowi ciasto jest w środku mięsiste, wilgotne – dokładnie takie jak lubię najbardziej. Bardzo proste w wykonaniu, właściwie bez ryzyka zakalca. Ciasto świetnie się kroi i z powodzeniem może służyć za blaty czekoladowego tortu zamiast tradycyjnego biszkoptu. Nie trzeba nasączać, jest bardzo wilgotne samo z siebie (pod warunkiem, że zostanie na czas wyciągnięte z piekarnika by nie było wysuszone). U mnie przełożone kremem na bazie lekko słonego serka z dodatkiem wiśni z domowej konfitury (można zastąpić dżemem malinowym lub innym lekko kwaskowym).

Przełożenie i polewa

  • 125g serka Philadelphia/ Ostrovia/ Twój smak
  • Szczypta soli
  • 35g miękkiego masła
  • 40g cukru pudru
  • Domowa konfitura z wiśni

Serek utrzeć z miękkim (koniecznie!) masłem około 5 minut, aż będzie mocno puszysty. Cały czas ucierając dodać sól i stopniowo cukier puder. Masę schłodzić przez czas przygotowywania ciasta.

Czekoladowe ciasto z burakami:

  • 180 g buraków
  • 3 miękkie daktyle
  • 30 g kakao
  • 100 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 małe jajka
  • Szczypta soli
  • 140 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • Laska wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Buraki dokładnie umyć (uważając żeby nie uszkodzić skórki), zalać zimną wodą i ugotować (w zależności od wielkości buraków zajmie to od pół godziny do dwóch). Ostudzić, zdjąć skórkę i zmiksować z daktylami na puree. Dodać jajko, ostudzone masło i wanilię wyłuskaną z laski. W osobnym naczyniu przesiać mąkę, kakao, sól i proszek. Dodać cukier i wymieszać dokładnie, a następnie połączyć z masą buraczaną – krótko, tylko do połączenia. Czekoladę posiekać drobno i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto wylać na dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni C i piec około 40 minut – zacząć sprawdzać wcześniej testem patyczka. Jak tylko patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto żeby go nie przepiec (będzie za suche). Wystudzić, przekroić na pół i przełożyć masą (około 2/3 masy). Resztę masy wyłożyć na wierzch i rozsmarować. Ozdobić wiśniami. Ciasto przechowywać w lodówce, ale wyjąć z niej godzinę przed podaniem by kawałki czekolady zmiękły. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło prosto z piekarnika jak i w kolejnych dniach.

Czekoladowe ciasto z burakamiCzekoladowe ciasto z burakamiDeserki ciasta choco buraczane z wiśniami3

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Powiem tak – mąż który buraków nie trawi, rozpłynął się z zachwytu po kawałku tego ciasta! Jego mina gdy poznał skład – bezcenna ??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami