
- Porcja: tortownica 18 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 16 grudnia 2016
Mocno czekoladowe ciasto z burakami. Smak buraków jest zupełnie niewyczuwalny, a dzięki ich dodatkowi ciasto jest w środku mięsiste, wilgotne – dokładnie takie jak lubię najbardziej. Bardzo proste w wykonaniu, właściwie bez ryzyka zakalca. Ciasto świetnie się kroi i z powodzeniem może służyć za blaty czekoladowego tortu zamiast tradycyjnego biszkoptu. Nie trzeba nasączać, jest bardzo wilgotne samo z siebie (pod warunkiem, że zostanie na czas wyciągnięte z piekarnika by nie było wysuszone). U mnie przełożone kremem na bazie lekko słonego serka z dodatkiem wiśni z domowej konfitury (można zastąpić dżemem malinowym lub innym lekko kwaskowym).
Przełożenie i polewa
- 125g serka Philadelphia/ Ostrovia/ Twój smak
- Szczypta soli
- 35g miękkiego masła
- 40g cukru pudru
- Domowa konfitura z wiśni
Serek utrzeć z miękkim (koniecznie!) masłem około 5 minut, aż będzie mocno puszysty. Cały czas ucierając dodać sól i stopniowo cukier puder. Masę schłodzić przez czas przygotowywania ciasta.
Czekoladowe ciasto z burakami:
- 180 g buraków
- 3 miękkie daktyle
- 30 g kakao
- 100 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 2 małe jajka
- Szczypta soli
- 140 g roztopionego i ostudzonego masła
- 75 g gorzkiej czekolady
- Laska wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Buraki dokładnie umyć (uważając żeby nie uszkodzić skórki), zalać zimną wodą i ugotować (w zależności od wielkości buraków zajmie to od pół godziny do dwóch). Ostudzić, zdjąć skórkę i zmiksować z daktylami na puree. Dodać jajko, ostudzone masło i wanilię wyłuskaną z laski. W osobnym naczyniu przesiać mąkę, kakao, sól i proszek. Dodać cukier i wymieszać dokładnie, a następnie połączyć z masą buraczaną – krótko, tylko do połączenia. Czekoladę posiekać drobno i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto wylać na dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni C i piec około 40 minut – zacząć sprawdzać wcześniej testem patyczka. Jak tylko patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto żeby go nie przepiec (będzie za suche). Wystudzić, przekroić na pół i przełożyć masą (około 2/3 masy). Resztę masy wyłożyć na wierzch i rozsmarować. Ozdobić wiśniami. Ciasto przechowywać w lodówce, ale wyjąć z niej godzinę przed podaniem by kawałki czekolady zmiękły. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło prosto z piekarnika jak i w kolejnych dniach.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
4 Responses
przyznaje się nie znałam ciasta z Buraków ale to twoje wydaje się być pyszne spróbuje w domu
Niesamowite, jadłam z marchwią, polecano mi z fasolą ale o burakach w cieście słysze poraz pierwszy. Musi mieć ciekawy smak.
Świetne są te ciasta z „warzywami” 🙂
Powiem tak – mąż który buraków nie trawi, rozpłynął się z zachwytu po kawałku tego ciasta! Jego mina gdy poznał skład – bezcenna ??