fbpx

Czekoladowe ciasto z burakami

przepis

Mocno czekoladowe ciasto z burakami. Smak buraków jest zupełnie niewyczuwalny, a dzięki ich dodatkowi ciasto jest w środku mięsiste, wilgotne – dokładnie takie jak lubię najbardziej. Bardzo proste w wykonaniu, właściwie bez ryzyka zakalca. Ciasto świetnie się kroi i z powodzeniem może służyć za blaty czekoladowego tortu zamiast tradycyjnego biszkoptu. Nie trzeba nasączać, jest bardzo wilgotne samo z siebie (pod warunkiem, że zostanie na czas wyciągnięte z piekarnika by nie było wysuszone). U mnie przełożone kremem na bazie lekko słonego serka z dodatkiem wiśni z domowej konfitury (można zastąpić dżemem malinowym lub innym lekko kwaskowym).

Przełożenie i polewa:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • 125g serka Philadelphia/ Ostrovia/ Twój smak
  • Szczypta soli
  • 35g miękkiego masła
  • 40g cukru pudru
  • Domowa konfitura z wiśni

[/list]Serek utrzeć z miękkim (koniecznie!) masłem około 5 minut, aż będzie mocno puszysty. Cały czas ucierając dodać sól i stopniowo cukier puder. Masę schłodzić przez czas przygotowywania ciasta.

Czekoladowe ciasto z burakami:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • 180 g buraków
  • 3 miękkie daktyle
  • 30 g kakao
  • 100 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 małe jajka
  • Szczypta soli
  • 140 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • Laska wanilii

[/list]Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Buraki dokładnie umyć (uważając żeby nie uszkodzić skórki), zalać zimną wodą i ugotować (w zależności od wielkości buraków zajmie to od pół godziny do dwóch). Ostudzić, zdjąć skórkę i zmiksować z daktylami na puree. Dodać jajko, ostudzone masło i wanilię wyłuskaną z laski. W osobnym naczyniu przesiać mąkę, kakao, sól i proszek. Dodać cukier i wymieszać dokładnie, a następnie połączyć z masą buraczaną – krótko, tylko do połączenia. Czekoladę posiekać drobno i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto wylać na dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni C i piec około 40 minut – zacząć sprawdzać wcześniej testem patyczka. Jak tylko patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto żeby go nie przepiec (będzie za suche). Wystudzić, przekroić na pół i przełożyć masą (około 2/3 masy). Resztę masy wyłożyć na wierzch i rozsmarować. Ozdobić wiśniami. Ciasto przechowywać w lodówce, ale wyjąć z niej godzinę przed podaniem by kawałki czekolady zmiękły. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło prosto z piekarnika jak i w kolejnych dniach.

Czekoladowe ciasto z burakamiCzekoladowe ciasto z burakami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Czekoladowe ciasto z burakami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

4 komentarze

  • anna 13 lutego 2018 o 19:32 Odpowiedz

    przyznaje się nie znałam ciasta z Buraków ale to twoje wydaje się być pyszne spróbuje w domu

  • Danka 12 lutego 2018 o 22:44 Odpowiedz

    Niesamowite, jadłam z marchwią, polecano mi z fasolą ale o burakach w cieście słysze poraz pierwszy. Musi mieć ciekawy smak.

  • Paulina 12 lutego 2018 o 21:45 Odpowiedz

    Świetne są te ciasta z „warzywami” 🙂

  • Gabi 30 stycznia 2018 o 04:00 Odpowiedz

    Powiem tak – mąż który buraków nie trawi, rozpłynął się z zachwytu po kawałku tego ciasta! Jego mina gdy poznał skład – bezcenna ??

MENU