Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Burgery rybne z ryżem i dynią

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zdrowe, delikatne burgery rybne z ryżem i dynią. Idealne na obiad dla dzieci, ale nie tylko. Bez dodatku mąki, pieczone w piekarniku. Można użyć dowolną rybę. Szczególnie polecam łososia lub pstrąga łososiowego. Smakowało? Wypróbuj też wersję kotlecików rybnych z ziemniakami.

Burgery rybne z ryżem i dynią:

  • 300 g łososia lub innej ryby np. pstrąg łososiowy
  • 60 g ryżu (waga suchego ryżu)
  • 1 małe jajko
  • ząbek czosnku
  • 70 g surowej dyni startej na najmniejszych oczkach
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • łyżka bułki tartej
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 łyżeczki imbiru i kurkumy
  • do podania: roszponka, twarogowy serek kozi

Ryż ugotować  na miękko i lekko przestudzić. Czosnek i dynię zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać.

Na blaszce do piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Posmarować go oliwą. Wstawić blaszkę do piekarnika i nagrzać do 180 stopni.

Rybę dokładnie umyć pod chłodną wodą, osuszyć i oczyścić z ości. Na patelni zagotować wodę i poddusić rybę z obu stron po kilka minut. Lekko ostudzić i rozdrobnić w dłoniach dokładnie sprawdzając czy nie zostały żadne ości.

W misce roztrzepać jajko. Dodać przestudzony ryż, rozdrobnioną rybę, czosnek, dynię, szczypiorek, przyprawy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Formować z masy kotleciki. Wyjąć blaszkę z piekarnika i na rozgrzanym oleju układać kotleciki. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 15 minut (w połowie czasu obrócić na drugą stronę).

Starszym dzieciom i dorosłym serwować podane na roszponce z dodatkiem serka koziego.

Mili rybne burgery z dynią i ryżem Burgery rybne z ryżem i dyniąBurgery rybne z ryżem i dynią

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. Moje dziecko które zawsze z założenia odmawia zjedzenia ryby pochłonęło cała porcje i chciało jeszcze!!!! Zapisuje przepis i będę często korzystać cos czuje 😉

  2. Świetny sposób na przemycenie ryby dzieciom, które nie są fanami. Moje bobo wchłonęło kilka burgerów w sekundę. Doceniam, że są pieczone, a nie smażone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami