fbpx

Burgery wołowe z sosem musztardowo – miodowym

przepis

Pyszne, domowe burgery wołowe. Ich tajemnica tkwi w długim, energicznym wyrabianiu mięsa i w dodatku do mięsa lekko orientalnych sosów, co świetnie je nawilża i podkręca jego smak. Wyrabiając, można się nieźle wyżyć (o tym pisałam już tutaj -> kotlety mielone idealne). To lepsze niż jakiekolwiek antystresowe gniotki! 😉 Do burgerów polecam prosty, szybki, słodko – pikantny sos musztardowo – miodowy. Bardzo dobrze komponuje się z smakiem samego mięsa.

Burgery wołowe z sosem musztardowo – miodowym

  • 400 g mielonej wołowiny, np. z udźca – temperatura pokojowa
  • 1 duży/ 2 średnie ząbki czosnku
  • pełna łyżka sosu sojowego
  • niepełna łyżka sosu ostrygowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • spora szczypta chilli
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 2 liście sałaty
  • kilka plasterków pomidora
  • ser typu parmezan (ewentualnie cheddar)
  • 2 bułki
  • sos z poniższego przepisu

Mięso włożyć do miski. Dodać zgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy, sos ostrygowy, oregano, chilli i świeżo mielony pieprz. Całość energicznie, intensywnie zagnieść kilka minut. Podzielić na dwie części i z każdej uformować burgera o średnicy odrobinę większej niż średnica bułki. Odłożyć na chwilę. W tym czasie przygotować sos z poniższego przepisu, umyć i osuszyć sałatę, pokroić w plasterki parmezan i pomidora.

Rozgrzać suchą patelnię. Gdy będzie bardzo gorąca burgery posolić z jednej strony i tą stroną wyłożyć na patelnię. Smażyć 2 – 3 minuty, aż mięso będzie mocno rumiane. Posolić z wierzchu i obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2- 3 minuty. Nie wolno smażyć zbyt długo. Mięso powinno pozostać w środku lekko różowe i mocno soczyste. Zdjąć z patelni na kratkę i dać mięsu chwilę „odpocząć”. Z środka powinien sączyć się lekko płyn, co oznacza, że burgery nie są przesmażone. W tym czasie bułki przekroić na pół. Na dolne połówki wyłożyć ser i chwilę zapiec w opiekaczu, by pieczywo było lekko chrupkie, a ser się delikatnie ciągnął. Przełożyć dolne połówki na dwa talerze. Posmarować lekko sosem, przykryć sałatą, na to wyłożyć mięso, znów ser, pomidora i na końcu przykryć drugą połówką bułek posmarowaną obficie sosem od środka. Podawać od razu.

Sos musztardowo – miodowy do burgerów

  • po czubatej łyżce ostrej musztardy, majonezu i miodu
  • ćwierć łyżeczki chilli
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wszystkie składniki włożyć do małego zamykanego słoiczka. Szczelnie zamknąć i bardzo intensywnie, energicznie potrząsać słoiczkiem.

Burgery wołowe z sosem musztardowo - miodowym

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Burgery wołowe z sosem musztardowo - miodowym
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 komentarz

  • Andrzej 3 lipca 2019 o 16:19 Odpowiedz

    Robiliśmy w weekend. Przez te sosy i zagniatanie mięso rzeczywiście wychodzi rewelacja

MENU