Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Carbonara bez mięsa, genialny patent

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjne spaghetti carbonara bez mięsa, za to z chrupiącą cieciorką i wędzoną papryką, która nadaje daniu niejako „mięsny” posmak. Można ją zastąpić zwykłą papryką? Pewnie, że można. Ale… nie róbcie tego.:P Danie wiele straci (wiem, bo próbowałam). Patent z dodaniem chrupiącej cieciorki jest genialny. Jestem pewna, że pokochacie ten przepis. Ja pokochałam. Nie wrzucajcie bezpośrednio gorącego makaronu do jajek, bo jajka mogą się za bardzo ściąć i zamiast kremowego sosu powstanie jajecznica.

Źródło przepisu: Blog Rozkoszny

Wolisz jednak z mięsem? Sprawdź ten przepis na carbonara z pewnym sekretnym składnikiem. A jeśli pokochałeś tą wege carbonarę to idę o zakłąd że uwiedzie Cię też cacio e pepe.

Carbonara bez mięsa, z chrupiącą cieciorką

  • puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka z górką wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli (plus do gotowania makaronu)
  • 180 g makaronu
  • 1 jajko i 2 żółtka (temperatura pokojowa)
  • ząbek czosnku
  • 40 g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek, do podania

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Cieciorkę odsączyć z zalewy i dokładnie osuszyć papierowymi ręczniczkami. W sporej misce wymieszać oliwę z solą i wędzoną papryką. Dodać cieciorkę i wymieszać, po czym przełożyć ją na przygotowaną blaszkę, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 min aż cieciorka będzie rumiana i chrupiąca.

W połowie czasu pieczenia ugotować makaron w osolonej wodzie. W misce po cieciorce roztrzepać jajko, żółtka, starty czosnek i ser. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Makaron odcedzić, odczekać chwilę i dodać do miski z jajkami. Dodać zimne masło i wszystko razem wymieszać widelcem, aż do idealnego pokrycia sosem makaronu. Na koniec wymieszać z ciecierzycą i rozłożyć na dwa talerze. Posypać pieprzem i listkami tymianku. Podawać natychmiast.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Carbonara bez mięsa, z chrupiącą cieciorką

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Potwierdzam, tak przyrządzony makaron jest fantastyczny, o wiele smaczniejszy niż z mięsem, a bez dodatku jajek. Ciecieżyca świetnie pasuje zastępując mięso. Ja bym ją poprostu poprostu chwilę podsmażyła.
    Danie jest naprawdę super.

  2. Ten przepis jest tragiczny, ciecierzyca strzela po całym piekarniku i po upieczeniu w ogóle nie ma smaku a sam makaron bleee, od surowego czosnku aż brzuch boli i się odbija pół dnia. Jadłam 100 różnych carbonar a ta była najgorsza !

    1. Korzystam z patentu na cieciorkę dość często i do podjadania tak ot i do różnych przepisów. Może użyłaś suchej ciecierzycy i stąd efekt „strzelania”? Pozostała część przepisu bazuje na kilku prostych składnikach. Jeśli czegoś z tego nie lubisz, dodałaś za dużo czosnku, makaron był rozgotowany lub niedoprawiony, to wówczas może miało prawo nie smakować. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu. Nam smakowało bardzo i niezmiennie polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami