
Autor Wysmakowane 29 lipca 2020
Rewelacyjne spaghetti carbonara bez mięsa, za to z chrupiącą cieciorką i wędzoną papryką, która nadaje daniu niejako „mięsny” posmak. Można ją zastąpić zwykłą papryką? Pewnie, że można. Ale… nie róbcie tego.:P Danie wiele straci (wiem, bo próbowałam). Patent z dodaniem chrupiącej cieciorki jest genialny. Jestem pewna, że pokochacie ten przepis. Ja pokochałam. Nie wrzucajcie bezpośrednio gorącego makaronu do jajek, bo jajka mogą się za bardzo ściąć i zamiast kremowego sosu powstanie jajecznica.
Źródło przepisu: Blog Rozkoszny
Wolisz jednak z mięsem? Sprawdź ten przepis na carbonara z pewnym sekretnym składnikiem. A jeśli pokochałeś tą wege carbonarę to idę o zakłąd że uwiedzie Cię też cacio e pepe.
Carbonara bez mięsa, z chrupiącą cieciorką
- puszka ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka z górką wędzonej papryki
- ½ łyżeczki soli (plus do gotowania makaronu)
- 180 g makaronu
- 1 jajko i 2 żółtka (temperatura pokojowa)
- ząbek czosnku
- 40 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- świeżo mielony pieprz
- świeży tymianek, do podania
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Cieciorkę odsączyć z zalewy i dokładnie osuszyć papierowymi ręczniczkami. W sporej misce wymieszać oliwę z solą i wędzoną papryką. Dodać cieciorkę i wymieszać, po czym przełożyć ją na przygotowaną blaszkę, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 min aż cieciorka będzie rumiana i chrupiąca.
W połowie czasu pieczenia ugotować makaron w osolonej wodzie. W misce po cieciorce roztrzepać jajko, żółtka, starty czosnek i ser. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Makaron odcedzić, odczekać chwilę i dodać do miski z jajkami. Dodać zimne masło i wszystko razem wymieszać widelcem, aż do idealnego pokrycia sosem makaronu. Na koniec wymieszać z ciecierzycą i rozłożyć na dwa talerze. Posypać pieprzem i listkami tymianku. Podawać natychmiast.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
4 Responses
Potwierdzam, tak przyrządzony makaron jest fantastyczny, o wiele smaczniejszy niż z mięsem, a bez dodatku jajek. Ciecieżyca świetnie pasuje zastępując mięso. Ja bym ją poprostu poprostu chwilę podsmażyła.
Danie jest naprawdę super.
Ten przepis jest tragiczny, ciecierzyca strzela po całym piekarniku i po upieczeniu w ogóle nie ma smaku a sam makaron bleee, od surowego czosnku aż brzuch boli i się odbija pół dnia. Jadłam 100 różnych carbonar a ta była najgorsza !
Korzystam z patentu na cieciorkę dość często i do podjadania tak ot i do różnych przepisów. Może użyłaś suchej ciecierzycy i stąd efekt „strzelania”? Pozostała część przepisu bazuje na kilku prostych składnikach. Jeśli czegoś z tego nie lubisz, dodałaś za dużo czosnku, makaron był rozgotowany lub niedoprawiony, to wówczas może miało prawo nie smakować. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu. Nam smakowało bardzo i niezmiennie polecam 🙂
Potwierdzam, że carbonara w tym wydaniu, mimo, że bez mięsa, jest naprawdę świetna. Cieciorka, i to tak chrupiąca, po prostu kapitalna;)