fbpx

Carbonara bez mięsa, genialny patent

przepis

Rewelacyjne spaghetti carbonara bez mięsa, za to z chrupiącą cieciorką i wędzoną papryką, która nadaje daniu niejako „mięsny” posmak. Można ją zastąpić zwykłą papryką? Pewnie, że można. Ale… nie róbcie tego.:P Danie wiele straci (wiem, bo próbowałam). Patent z dodaniem chrupiącej cieciorki jest genialny. Jestem pewna, że pokochacie ten przepis. Ja pokochałam. Nie wrzucajcie bezpośrednio gorącego makaronu do jajek, bo jajka mogą się za bardzo ściąć i zamiast kremowego sosu powstanie jajecznica.

Źródło przepisu: Blog Rozkoszny

Wolisz jednak z mięsem? Sprawdź ten przepis na carbonara z pewnym sekretnym składnikiem. A jeśli pokochałeś tą wege carbonarę to idę o zakłąd że uwiedzie Cię też cacio e pepe.

Carbonara bez mięsa, z chrupiącą cieciorką

  • puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka z górką wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli plus do gotowania makaronu)
  • 180 g makaronu
  • 1 jajko i 2 żółtka(temperatura pokojowa)
  • 2 żółtka
  • ząbek czosnku
  • 40 g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • świeży tymianek, do podania

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Cieciorkę odsączyć z zalewy i dokładnie osuszyć papierowymi ręczniczkami. W sporej misce wymieszać oliwę z solą i wędzoną papryką. Dodać cieciorkę i wymieszać, po czym przełożyć ją na przygotowaną blaszkę, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 min aż cieciorka będzie rumiana i chrupiąca.

W połowie czasu pieczenia ugotować makaron w osolonej wodzie. W misce po cieciorce roztrzepać jajko, żółtka, starty czosnek i ser. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Makaron odcedzić, odczekać chwilę i dodać do miski z jajkami. Dodać zimne masło i wszystko razem wymieszać widelcem, aż do idealnego pokrycia sosem makaronu. Na koniec wymieszać z ciecierzycą i rozłożyć na dwa talerze. Posypać pieprzem i listkami tymianku. Podawać natychmiast.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Carbonara bez mięsa, z chrupiącą cieciorką

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Carbonara bez mięsa, genialny patent
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

1 komentarz

  • Delektujemy 23 września 2020 o 11:28 Odpowiedz

    Potwierdzam, że carbonara w tym wydaniu, mimo, że bez mięsa, jest naprawdę świetna. Cieciorka, i to tak chrupiąca, po prostu kapitalna;)

MENU