Chińska surówka z białej kapusty

przepis

Chińska surówka z białej kapusty, czyli prosty i szybki dodatek do obiadu, z dobrze nam znanej nam, Polakom, kapusty. Ale tym razem nie w tradycyjnej polskiej nucie (ten przepis tutaj), lecz w iście orientalnym stylu, dzięki takim dodatkom jak sezam, imbir, sos sojowy i olej sezamowy. Ja taką surówkę bardzo chętnie wcinam nie tylko do dania głównego, ale też samą, w ramach przekąski czy nawet na kolację. Polecam Wam wypróbować, niekoniecznie tylko do azjatyckich dań, bo nawet z naszym rodzimym schabowym, będzie idealnie współgrać.

Chińska surówka z białej kapusty

  • ok 300 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • ćwiartka cebuli
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • chilli – do smaku
  • sól – do smaku
  • 2 łyżki białego sezamu
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Kapustę, cebulę i obraną marchewkę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Przełożyć do miski i chwilę pougniatać by warzywa puściły soki. Będą dzięki temu delikatniejsze i bardziej soczyste. Odstawić na czas szykowania sosu.

SOS: Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce do miseczki. Dodać ocet ryżowy, cukier trzcinowy, olej sezamowy, sos sojowy, odrobinę chilli i kilka szczypt soli (nie za dużo – sos sojowy już jest słony). Dokładnie wymieszać. Polać kapustę. Dodać łyżkę sezamu i ponownie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Jeśli jest taka możliwość – schłodzić w lodówce minimum godzinę. Przed podaniem obsypać posiekanym szczypiorkiem i pozostałym sezamem.

Chińska surówka z białej kapusty

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Chińska surówka z białej kapusty
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 9 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

10 komentarzy

  • Kasia 8 lutego 2019 o 11:56 Odpowiedz

    świetny pomysł na sałatkę. W mojej kuchni ostatnio jest renesans kapusty, prawie codziennie w menu mamy albo włoską, czerwoną albo kiszoną, więc z Twojego przepisu chętnie skorzystam.

  • Ewelina 7 lutego 2019 o 22:15 Odpowiedz

    Dziękuję bardzo za inspirację na jutrzejszy obiad!

  • Agata 7 lutego 2019 o 12:56 Odpowiedz

    Ciekawa alternatywa wobec wersji polskiej.

  • Akacja 3 lutego 2019 o 10:21 Odpowiedz

    Z sezamem wygląda bardzo atrakcyjnie.

  • justyna 3 lutego 2019 o 10:09 Odpowiedz

    ostatnio uwielbiam takie azjatyckie smaki… przepis banalny, więc na pewno wykorzystam 🙂

    • Wysmakowane 5 lutego 2019 o 21:29 Odpowiedz

      To prawda. Przepis jest naprawdę prosty. A jeśli lubisz orientalną nutkę, to zdecydowanie polecam.

  • Natalia - Naturalnie Niebanalnie 28 stycznia 2019 o 15:18 Odpowiedz

    Ooo, czy to jest ta surówka, którą zawsze podają w chińskich restauracjach do dania głównego? Bardzo ją lubię, muszę spróbować zrobić domową 🙂

    • Wysmakowane 28 stycznia 2019 o 15:48 Odpowiedz

      W trochę zdrowszej wersji 😉

  • Marta 28 stycznia 2019 o 15:11 Odpowiedz

    Ojoj, coś czuje, że to będzie ulubienicą mojej rodziny 😉

  • ania 28 stycznia 2019 o 14:49 Odpowiedz

    Uwielbiam sezam i imbir to na pewno będzie dobre 😉

MENU