Autor Wysmakowane 27 stycznia 2019
Chińska surówka z białej kapusty, czyli prosty i szybki dodatek do obiadu, z dobrze nam znanej nam, Polakom, kapusty. Ale tym razem nie w tradycyjnej polskiej nucie (ten przepis tutaj), lecz w iście orientalnym stylu, dzięki takim dodatkom jak sezam, imbir, sos sojowy i olej sezamowy. Ja taką surówkę bardzo chętnie wcinam nie tylko do dania głównego, ale też samą, w ramach przekąski czy nawet na kolację. Polecam Wam wypróbować, niekoniecznie tylko do azjatyckich dań, bo nawet z naszym rodzimym schabowym, będzie idealnie współgrać.
Chińska surówka z białej kapusty
- ok 300 g białej kapusty
- 2 marchewki
- ćwiartka cebuli
- kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- chilli – do smaku
- sól – do smaku
- 2 łyżki białego sezamu
- łyżka posiekanego szczypiorku
Kapustę, cebulę i obraną marchewkę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Przełożyć do miski i chwilę pougniatać by warzywa puściły soki. Będą dzięki temu delikatniejsze i bardziej soczyste. Odstawić na czas szykowania sosu.
SOS: Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce do miseczki. Dodać ocet ryżowy, cukier trzcinowy, olej sezamowy, sos sojowy, odrobinę chilli i kilka szczypt soli (nie za dużo – sos sojowy już jest słony). Dokładnie wymieszać. Polać kapustę. Dodać łyżkę sezamu i ponownie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Jeśli jest taka możliwość – schłodzić w lodówce minimum godzinę. Przed podaniem obsypać posiekanym szczypiorkiem i pozostałym sezamem.
10 Responses
świetny pomysł na sałatkę. W mojej kuchni ostatnio jest renesans kapusty, prawie codziennie w menu mamy albo włoską, czerwoną albo kiszoną, więc z Twojego przepisu chętnie skorzystam.
Dziękuję bardzo za inspirację na jutrzejszy obiad!
Ciekawa alternatywa wobec wersji polskiej.
Z sezamem wygląda bardzo atrakcyjnie.
ostatnio uwielbiam takie azjatyckie smaki… przepis banalny, więc na pewno wykorzystam 🙂
To prawda. Przepis jest naprawdę prosty. A jeśli lubisz orientalną nutkę, to zdecydowanie polecam.
Ooo, czy to jest ta surówka, którą zawsze podają w chińskich restauracjach do dania głównego? Bardzo ją lubię, muszę spróbować zrobić domową 🙂
W trochę zdrowszej wersji 😉
Ojoj, coś czuje, że to będzie ulubienicą mojej rodziny ?
Uwielbiam sezam i imbir to na pewno będzie dobre 😉