Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Chińska surówka z białej kapusty

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Chińska surówka z białej kapusty, czyli prosty i szybki dodatek do obiadu, z dobrze nam znanej nam, Polakom, kapusty. Ale tym razem nie w tradycyjnej polskiej nucie (ten przepis tutaj), lecz w iście orientalnym stylu, dzięki takim dodatkom jak sezam, imbir, sos sojowy i olej sezamowy. Ja taką surówkę bardzo chętnie wcinam nie tylko do dania głównego, ale też samą, w ramach przekąski czy nawet na kolację. Polecam Wam wypróbować, niekoniecznie tylko do azjatyckich dań, bo nawet z naszym rodzimym schabowym, będzie idealnie współgrać.

Chińska surówka z białej kapusty

  • ok 300 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • ćwiartka cebuli
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • chilli – do smaku
  • sól – do smaku
  • 2 łyżki białego sezamu
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Kapustę, cebulę i obraną marchewkę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Przełożyć do miski i chwilę pougniatać by warzywa puściły soki. Będą dzięki temu delikatniejsze i bardziej soczyste. Odstawić na czas szykowania sosu.

SOS: Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce do miseczki. Dodać ocet ryżowy, cukier trzcinowy, olej sezamowy, sos sojowy, odrobinę chilli i kilka szczypt soli (nie za dużo – sos sojowy już jest słony). Dokładnie wymieszać. Polać kapustę. Dodać łyżkę sezamu i ponownie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Jeśli jest taka możliwość – schłodzić w lodówce minimum godzinę. Przed podaniem obsypać posiekanym szczypiorkiem i pozostałym sezamem.

Chińska surówka z białej kapusty

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. świetny pomysł na sałatkę. W mojej kuchni ostatnio jest renesans kapusty, prawie codziennie w menu mamy albo włoską, czerwoną albo kiszoną, więc z Twojego przepisu chętnie skorzystam.

    1. To prawda. Przepis jest naprawdę prosty. A jeśli lubisz orientalną nutkę, to zdecydowanie polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami