Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Chleb rwany z nadzieniem ziołowo-czosnkowym

4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Wreszcie mam i ja! Chleb rwany. Przymierzałam się do niego już wiele razy, ale jakoś nie było nam nigdy po drodze. Bo to jednak cały bochenek i to wypełniony serem, a moje dzieci sera roztopionego nie lubią (jak to!? Zero grzanek, pizzy czy tostów?! Ano nie. Stanowczo wetują). Sami nie zjemy. O imprezę obecnie ciężko. A jak już się trafi jakieś spotkanie w większy gronie, to nie ma czasu na takie pieczenie. Bo najlepszy oczywiście zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, taki cieplutki z cudnie ciągnącym się serem. Tak więc trochę poleżał na liście „do zrobienia”, ale w końcu mam. I wiecie co Wam powiem? Pewnie wiecie. Żałuję bardzo, że tak długo zwlekałam. Chleb rwany jest przepyszny. I zniknął szybciej niż szybko. Nawet nie zdążył dobrze ostygnąć.

 

Chleb rwany z nadzieniem ziołowo-czosnkowym

  • 40 g świeżych drożdży
  • niepełna łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 350 ml ciepłego płynu (u mnie pół na pół mleka i wody)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Pokruszone drożdże utrzeć łyżką w średniej misce z cukrem. Dodać 2 łyżki mąki (ok 20 g) i dokładnie wymieszać. Zalać 120 ml mleka podgrzanego do temperatury ok 40 stopni (nie więcej, bo zabije drożdże, ale i nie mniej, bo ciasto dłużej będzie wyrastało). Ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok 15 – 20 minut, aż drożdże mocno się spienią (lub na ok. 10 min do piekarnika).

Resztę mąki dwukrotnie przesiać. Dodać pozostałe składniki (oprócz oliwy) i spieniony rozczyn. Wymieszać drewnianą szpatułką, po czym zacząć wyrabianie ciasta drożdżowego, w międzyczasie, stopniowo, dodając oliwę. Można wyrabiać mikserem (końcówki do ciasta drożdżowego) lub dłońmi: energicznie, dokładnie, zagniatając – całość powinna trwać co najmniej 12 minut. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne.

Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (lub dłużej) do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

 

Chlebek rwany z ziołami i czosnkiem

Ziołowo – czosnkowe nadzienie

  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 80 g sera żółtego

Masło roztopić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i posiekane zioła.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podsypany mąką. Krótko zagnieść. I rozwałkować na grubość ok  1 cm. Posmarować grubo czosnkowo – ziołowym masłem i posypać startym serem. Ciasto pokroić na paski, każdy zwijać w harmonijkę i układać dość luźno (ciasto jeszcze urośnie) w przygotowanej formie. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę z chlebkiem wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. pół godziny. Podawać po lekkim ostudzeniu, gdy ser będzie jeszcze ciepły.

chleb rwany z masłem czosnkowymChleb rwany z nadzieniem ziołowo-czosnkowym

Średnia ocen

4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Ja też przygotowałam i wyszedł przepyszny! Moja rodzina była zachwycona i pytali kiedy jeszcze przyrządzę taki chleb. Miękki i aromatyczny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale po wystygnięciu też jest bardzo smaczny. To mój pierwszy taki chleb, ale z pewnością częściej będę go przygotowywała 🙂 chętnie skorzystam tez z innych przepisów 🙂

    1. Bardzo się cieszę w takim razie i oczywiście serdecznie zapraszam do zostania na dłużej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami