fbpx

Chleb rwany z nadzieniem ziołowo-czosnkowym

przepis

Wreszcie mam i ja! Chleb rwany. Przymierzałam się do niego już wiele razy, ale jakoś nie było nam nigdy po drodze. Bo to jednak cały bochenek i to wypełniony serem, a moje dzieci sera roztopionego nie lubią (jak to!? Zero grzanek, pizzy czy tostów?! Ano nie. Stanowczo wetują). Sami nie zjemy. O imprezę obecnie ciężko. A jak już się trafi jakieś spotkanie w większy gronie, to nie ma czasu na takie pieczenie. Bo najlepszy oczywiście zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, taki cieplutki z cudnie ciągnącym się serem. Tak więc trochę poleżał na liście „do zrobienia”, ale w końcu mam. I wiecie co Wam powiem? Pewnie wiecie. Żałuję bardzo, że tak długo zwlekałam. Chleb rwany jest przepyszny. I zniknął szybciej niż szybko. Nawet nie zdążył dobrze ostygnąć.

 

Chleb rwany z nadzieniem ziołowo-czosnkowym

  • 40 g świeżych drożdży
  • niepełna łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 350 ml ciepłego płynu (u mnie pół na pół mleka i wody)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Pokruszone drożdże utrzeć łyżką w średniej misce z cukrem. Dodać 2 łyżki mąki (ok 20 g) i dokładnie wymieszać. Zalać 120 ml mleka podgrzanego do temperatury ok 40 stopni (nie więcej, bo zabije drożdże, ale i nie mniej, bo ciasto dłużej będzie wyrastało). Ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok 15 – 20 minut, aż drożdże mocno się spienią (lub na ok. 10 min do piekarnika).

Resztę mąki dwukrotnie przesiać. Dodać pozostałe składniki (oprócz oliwy) i spieniony rozczyn. Wymieszać drewnianą szpatułką, po czym zacząć wyrabianie ciasta drożdżowego, w międzyczasie, stopniowo, dodając oliwę. Można wyrabiać mikserem (końcówki do ciasta drożdżowego) lub dłońmi: energicznie, dokładnie, zagniatając – całość powinna trwać co najmniej 12 minut. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne.

Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (lub dłużej) do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

 

Chlebek rwany z ziołami i czosnkiem

Ziołowo – czosnkowe nadzienie

  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 80 g sera żółtego

Masło roztopić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i posiekane zioła.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podsypany mąką. Krótko zagnieść. I rozwałkować na grubość ok  1 cm. Posmarować grubo czosnkowo – ziołowym masłem i posypać startym serem. Ciasto pokroić na paski, każdy zwijać w harmonijkę i układać dość luźno (ciasto jeszcze urośnie) w przygotowanej formie. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę z chlebkiem wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. pół godziny. Podawać po lekkim ostudzeniu, gdy ser będzie jeszcze ciepły.

chleb rwany z masłem czosnkowymChleb rwany z nadzieniem ziołowo-czosnkowym

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Chleb rwany z nadzieniem ziołowo-czosnkowym
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

2 komentarze

  • Ilona 1 marca 2021 o 19:06 Odpowiedz

    Ja też przygotowałam i wyszedł przepyszny! Moja rodzina była zachwycona i pytali kiedy jeszcze przyrządzę taki chleb. Miękki i aromatyczny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale po wystygnięciu też jest bardzo smaczny. To mój pierwszy taki chleb, ale z pewnością częściej będę go przygotowywała 🙂 chętnie skorzystam tez z innych przepisów 🙂

    • Wysmakowane 1 marca 2021 o 19:08 Odpowiedz

      Bardzo się cieszę w takim razie i oczywiście serdecznie zapraszam do zostania na dłużej 🙂

MENU