
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 30 cm)
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 27 lutego 2021
Wreszcie mam i ja! Chleb rwany. Przymierzałam się do niego już wiele razy, ale jakoś nie było nam nigdy po drodze. Bo to jednak cały bochenek i to wypełniony serem, a moje dzieci sera roztopionego nie lubią (jak to!? Zero grzanek, pizzy czy tostów?! Ano nie. Stanowczo wetują). Sami nie zjemy. O imprezę obecnie ciężko. A jak już się trafi jakieś spotkanie w większy gronie, to nie ma czasu na takie pieczenie. Bo najlepszy oczywiście zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, taki cieplutki z cudnie ciągnącym się serem. Tak więc trochę poleżał na liście „do zrobienia”, ale w końcu mam. I wiecie co Wam powiem? Pewnie wiecie. Żałuję bardzo, że tak długo zwlekałam. Chleb rwany jest przepyszny. I zniknął szybciej niż szybko. Nawet nie zdążył dobrze ostygnąć.
Chleb rwany z nadzieniem ziołowo-czosnkowym
- 40 g świeżych drożdży
- niepełna łyżeczka cukru
- 600 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
- 350 ml ciepłego płynu (u mnie pół na pół mleka i wody)
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Pokruszone drożdże utrzeć łyżką w średniej misce z cukrem. Dodać 2 łyżki mąki (ok 20 g) i dokładnie wymieszać. Zalać 120 ml mleka podgrzanego do temperatury ok 40 stopni (nie więcej, bo zabije drożdże, ale i nie mniej, bo ciasto dłużej będzie wyrastało). Ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok 15 – 20 minut, aż drożdże mocno się spienią (lub na ok. 10 min do piekarnika).
Resztę mąki dwukrotnie przesiać. Dodać pozostałe składniki (oprócz oliwy) i spieniony rozczyn. Wymieszać drewnianą szpatułką, po czym zacząć wyrabianie ciasta drożdżowego, w międzyczasie, stopniowo, dodając oliwę. Można wyrabiać mikserem (końcówki do ciasta drożdżowego) lub dłońmi: energicznie, dokładnie, zagniatając – całość powinna trwać co najmniej 12 minut. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne.
Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (lub dłużej) do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Ziołowo – czosnkowe nadzienie
- 100 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 80 g sera żółtego
Masło roztopić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i posiekane zioła.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podsypany mąką. Krótko zagnieść. I rozwałkować na grubość ok 1 cm. Posmarować grubo czosnkowo – ziołowym masłem i posypać startym serem. Ciasto pokroić na paski, każdy zwijać w harmonijkę i układać dość luźno (ciasto jeszcze urośnie) w przygotowanej formie. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Blaszkę z chlebkiem wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. pół godziny. Podawać po lekkim ostudzeniu, gdy ser będzie jeszcze ciepły.
2 Responses
Ja też przygotowałam i wyszedł przepyszny! Moja rodzina była zachwycona i pytali kiedy jeszcze przyrządzę taki chleb. Miękki i aromatyczny. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale po wystygnięciu też jest bardzo smaczny. To mój pierwszy taki chleb, ale z pewnością częściej będę go przygotowywała 🙂 chętnie skorzystam tez z innych przepisów 🙂
Bardzo się cieszę w takim razie i oczywiście serdecznie zapraszam do zostania na dłużej 🙂