
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 28 cm)
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 3 kwietnia 2018
Chleb z cukinii powstał jako twór dwóch moich potrzeb: przemycania dzieciom warzyw (oboje twardo odmawiają) i wymyślania fajnych, kreatywnych pomysłów na kolacje, tak, by nie skończyło się znowu na kanapce czy jogurcie. W pierwotnym zamyśle miało być to ciasto. Ale po krótkim namyśle stwierdziłam, że jednak jak na ciasto to jest za proste i za mało słodkie. Stanęło na chlebku i myślę, że ta nazwa pasuje dużo lepiej. Jedliśmy od razu, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Chlebek jest dość ciężki, mięsisty, bardzo wilgotny. Smakowało nam (tak, tak, mi też) tak bardzo, że do rana został zaledwie niewielki kawałek. A szkoda, bo po tych kilku godzinach było chyba nawet lepsze.
Chleb z cukinii
- 250 g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 250 g cukinii w temperaturze pokojowej
- 2 małe jajka w temperaturze pokojowej
- 130 g cukru trzcinowego drobnego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g żurawiny suszonej
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Orzechy drobno posiekać. Keksówkę nasmarować obficie masłem i oprószyć mąką pszenną.
W osobnej misce do miksowania umieścić jajka i cukier. Ubijać do otrzymania jasnej, napuszonej masy. Dodać cukinię i olej. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Następnie delikatnie dodać przesiane, wymieszane suche składniki i na sam koniec orzechy i żurawinę.
Masę przelać do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 45 minut (sprawdzać patyczkiem. Ciasto wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu = wbity w środek patyczek będzie suchy).
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
11 Responses
Uwielbiam cukinie muszę spróbować zrobić ten chlebek Dzięki za przepis
Super pomysł na warzywa w diecie 🙂 kiedyś robiłam coś podobnego,.Tylko zamiast cukru i bakalii dodałam paprykę i tuńczyka 🙂
Brzmi super. Chyba następnym razem też się skuszę na wersję warzywną. Na pierwszy raz wolałam nie przegiąć i już same przemycenie dzieciom cukinii uznałam za swój osobisty sukces 😀
Wygląda rewelacyjnie! Jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Uwielbiam cukinie więc chętnie sprawdzę przepis
Pierwszy raz czytam o chlebku z cukinii, ale dlaczego nie, i w dodatku jak piszesz jest smaczny 🙂 Ciekawa propozycja 😉
Nam smakował. Fajny zamiennik do zwykłego chleba na kolacje
Świetny pomysł muszę go wypróbować 😉
Uwielbiam takie domowe chleby 🙂
Świetny pomysł! Ja też szukam sposobów na przemycanie warzyw synowi 😉 Spróbuję zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą 🙂
Daj znać jak wyszło z pełnoziarnista!