fbpx

Chleb z cukinii

przepis

Chleb z cukinii powstał jako twór dwóch moich potrzeb: przemycania dzieciom warzyw (oboje twardo odmawiają) i wymyślania fajnych, kreatywnych pomysłów na kolacje, tak, by nie skończyło się znowu na kanapce czy jogurcie. W pierwotnym zamyśle miało być to ciasto. Ale po krótkim namyśle stwierdziłam, że jednak jak na ciasto to jest za proste i za mało słodkie. Stanęło na chlebku i myślę, że ta nazwa pasuje dużo lepiej. Jedliśmy od razu, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Chlebek jest dość ciężki, mięsisty, bardzo wilgotny. Smakowało nam (tak, tak, mi też) tak bardzo, że do rana został zaledwie niewielki kawałek. A szkoda, bo po tych kilku godzinach było chyba nawet lepsze.

Chleb z cukinii

  • 250 g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 250 g cukinii w temperaturze pokojowej
  • 2 małe jajka w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru trzcinowego drobnego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g żurawiny suszonej

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Orzechy drobno posiekać. Keksówkę nasmarować obficie masłem i oprószyć mąką pszenną.

W osobnej misce do miksowania umieścić jajka i cukier. Ubijać do otrzymania jasnej, napuszonej masy. Dodać cukinię i olej. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Następnie delikatnie dodać przesiane, wymieszane suche składniki i na sam koniec orzechy i żurawinę.

Masę przelać do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 45 minut (sprawdzać patyczkiem. Ciasto wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu = wbity w środek patyczek będzie suchy).

Chleb z cukinii

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Chleb z cukinii
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

11 komentarzy

  • Warsztat Podróży 5 kwietnia 2018 o 15:28 Odpowiedz

    Uwielbiam cukinie muszę spróbować zrobić ten chlebek Dzięki za przepis

  • Kasia 5 kwietnia 2018 o 08:16 Odpowiedz

    Super pomysł na warzywa w diecie 🙂 kiedyś robiłam coś podobnego,.Tylko zamiast cukru i bakalii dodałam paprykę i tuńczyka 🙂

    • Wysmakowane 5 kwietnia 2018 o 21:24 Odpowiedz

      Brzmi super. Chyba następnym razem też się skuszę na wersję warzywną. Na pierwszy raz wolałam nie przegiąć i już same przemycenie dzieciom cukinii uznałam za swój osobisty sukces 😀

  • Magda 5 kwietnia 2018 o 08:01 Odpowiedz

    Wygląda rewelacyjnie! Jestem ciekawa jak smakuje 🙂

  • swiat karinki 5 kwietnia 2018 o 07:47 Odpowiedz

    Uwielbiam cukinie więc chętnie sprawdzę przepis

  • krystynabozenna 4 kwietnia 2018 o 18:53 Odpowiedz

    Pierwszy raz czytam o chlebku z cukinii, ale dlaczego nie, i w dodatku jak piszesz jest smaczny 🙂 Ciekawa propozycja 😉

    • Wysmakowane 4 kwietnia 2018 o 21:44 Odpowiedz

      Nam smakował. Fajny zamiennik do zwykłego chleba na kolacje

    • krystynabozenna 5 kwietnia 2018 o 09:23 Odpowiedz

      Świetny pomysł muszę go wypróbować 😉

  • toksycznakosmetyczka 4 kwietnia 2018 o 15:16 Odpowiedz

    Uwielbiam takie domowe chleby 🙂

  • Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska 4 kwietnia 2018 o 13:29 Odpowiedz

    Świetny pomysł! Ja też szukam sposobów na przemycanie warzyw synowi 😉 Spróbuję zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą 🙂

    • Wysmakowane 4 kwietnia 2018 o 21:43 Odpowiedz

      Daj znać jak wyszło z pełnoziarnista!

MENU