fbpx

Chleb z ziarnami na drożdżach

przepis

Rewelacyjny chleb z ziarnami na drożdżach, bez zakwasu. Mięciutki, z delikatnie chrupiącą skórką (koniecznie należy gorący chleb spryskać wodą od razu po upieczeniu). Pięknie się kroi, nie krusząc i nie rozpadając. Jak dla mnie – wyszedł absolutnie fantastyczny, dokładnie tak jak chciałam. Zdecydowanie do powtórzenia. Chleb możecie upiec w dużej keksówce lub w prostokątnej formie o wymiarach ok. 22 x 13 cm.

Więcej przepisów na wysmakowane pieczywo znajdziesz pod tagiem pieczywo.

Chleb z ziarnami na drożdżach

  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 500 ml wody
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 800
  • czubata łyżeczka soli
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • 6 łyżek otrębów owsianych

Drożdże przełożyć do średniej miseczki (uwaga – mocno się spienią i „urosną”). Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać 100 ml ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże, powinna mieć ok 40 stopni C). Wymieszać, dodać ok 50 g mąki typ 550 i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie pozostałe (obie) mąki przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać sól, ziarna i otręby. Dokładnie wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać mocno spienione drożdże oraz resztę wody (temperatura jak poprzednio). Wszystko jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać (można krótko wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na kolejne 40 minut. Po tym czasie odkryć, ostatni raz dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na ostatnie wyrastanie (ok 15 minut).

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Chlebek ponakłuwać z wierzchu w kilku miejscach patyczkiem by „wypuścić” powietrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 – 55 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskać z wierzchu zimną wodą. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do ostudzenia.

Chleb z ziarnami na drożdżachchleb z ziarnami bez zakwasu

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu (skorzystałeś i Ty? Podziel się opinią i/lub zdjęciem – chętnie umieszczę poniżej):

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Chleb z ziarnami na drożdżach
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

14 komentarzy

  • Magdalena Szymańska 5 czerwca 2019 o 13:56 Odpowiedz

    Chyba mam podobny przepis, ale dawno nie piekłam chleba 😉

  • Żaneta 5 czerwca 2019 o 11:14 Odpowiedz

    Taki domowy chlebek najlepszy ❤️

    • Wysmakowane 5 czerwca 2019 o 11:44 Odpowiedz

      Nie mogę się nie zgodzić 🙂

  • Sylwia R 5 czerwca 2019 o 07:07 Odpowiedz

    Nie ma jak własny chlebuś ❤️ do tego swojskie masełko, herbatka i śniadanie IDEALNE ❤️

    • Wysmakowane 5 czerwca 2019 o 10:45 Odpowiedz

      Dokładnie. Nawet z samym masłem smakuje obłędnie. Nic mu więcej nie potrzeba 🙂

  • Zuzanna 4 czerwca 2019 o 21:48 Odpowiedz

    Jaki piękny bochenek Ci się udał! 🙂

    • Wysmakowane 5 czerwca 2019 o 10:45 Odpowiedz

      A dziękuję pięknie. Najważniejsze, że wyszedł rewelacyjnie smaczny. 🙂

  • Paulina 4 czerwca 2019 o 21:29 Odpowiedz

    Mniam mniam mniam 😉biorę przepis ❤️🔥

    • Wysmakowane 5 czerwca 2019 o 10:46 Odpowiedz

      Po to jest. Częstuj się 🙂

  • Małgorzata 4 czerwca 2019 o 19:42 Odpowiedz

    W prawdziwym domu pachnie prawdziwym chlebem 🙂
    Kasiu, wszystkiego najlepszego i gratulacje <3

    • Wysmakowane 5 czerwca 2019 o 10:48 Odpowiedz

      Piękny komentarz. Dziękuję Ci bardzo za całe wsparcie :*

  • Kasia 4 czerwca 2019 o 18:40 Odpowiedz

    O tak tak, zawsze zawsze wszędzie, mniam! Kocham takie widoki i smaki!

  • Amber 4 czerwca 2019 o 07:58 Odpowiedz

    Własny chleb to jest najlepszy wybór!
    Pysznie się prezentuje.

  • aga 4 czerwca 2019 o 07:33 Odpowiedz

    kolejny piękny chleb, który ostatnio widzę, muszę sama coś w końcu upiec 🙂

MENU