
- Potrzebny czas: 10 minut + 70 min wyrastania + 50 min pieczenia
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 28 cm)
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 4 czerwca 2019
Rewelacyjny chleb z ziarnami na drożdżach, bez zakwasu. Mięciutki, z delikatnie chrupiącą skórką (koniecznie należy gorący chleb spryskać wodą od razu po upieczeniu). Pięknie się kroi, nie krusząc i nie rozpadając. Jak dla mnie – wyszedł absolutnie fantastyczny, dokładnie tak jak chciałam. Zdecydowanie do powtórzenia. Chleb możecie upiec w dużej keksówce lub w prostokątnej formie o wymiarach ok. 22 x 13 cm.
Więcej przepisów na wysmakowane pieczywo znajdziesz pod tagiem pieczywo.
Chleb z ziarnami na drożdżach
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 500 ml wody
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 800
- czubata łyżeczka soli
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren dyni
- 6 łyżek otrębów owsianych
Drożdże przełożyć do średniej miseczki (uwaga – mocno się spienią i „urosną”). Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać 100 ml ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże, powinna mieć ok 40 stopni C). Wymieszać, dodać ok 50 g mąki typ 550 i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie pozostałe (obie) mąki przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać sól, ziarna i otręby. Dokładnie wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać mocno spienione drożdże oraz resztę wody (temperatura jak poprzednio). Wszystko jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać (można krótko wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na kolejne 40 minut. Po tym czasie odkryć, ostatni raz dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na ostatnie wyrastanie (ok 15 minut).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Chlebek ponakłuwać z wierzchu w kilku miejscach patyczkiem by „wypuścić” powietrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 – 55 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskać z wierzchu zimną wodą. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do ostudzenia.
Ten przepis w Waszym wykonaniu (skorzystałeś i Ty? Podziel się opinią i/lub zdjęciem – chętnie umieszczę poniżej):
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
16 Responses
Szybki, pyszny chlebek. Za każdym razem się udaje. Dziękuję za świetny przepis.
Bardzo mnie to cieszy. Też często wracam do tego przepisu.
Chyba mam podobny przepis, ale dawno nie piekłam chleba 😉
Taki domowy chlebek najlepszy ❤️
Nie mogę się nie zgodzić 🙂
Nie ma jak własny chlebuś ❤️ do tego swojskie masełko, herbatka i śniadanie IDEALNE ❤️
Dokładnie. Nawet z samym masłem smakuje obłędnie. Nic mu więcej nie potrzeba 🙂
Jaki piękny bochenek Ci się udał! 🙂
A dziękuję pięknie. Najważniejsze, że wyszedł rewelacyjnie smaczny. 🙂
Mniam mniam mniam ?biorę przepis ❤️?
Po to jest. Częstuj się 🙂
W prawdziwym domu pachnie prawdziwym chlebem 🙂
Kasiu, wszystkiego najlepszego i gratulacje <3
Piękny komentarz. Dziękuję Ci bardzo za całe wsparcie :*
O tak tak, zawsze zawsze wszędzie, mniam! Kocham takie widoki i smaki!
Własny chleb to jest najlepszy wybór!
Pysznie się prezentuje.
kolejny piękny chleb, który ostatnio widzę, muszę sama coś w końcu upiec 🙂