fbpx

Chlebek cukiniowy drożdżowy

przepis

Przepyszny chlebek cukiniowy na drożdżach. Mięciutki, pachnący, cudownie puszysty, a przy tym wilgotny. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Dodatek wyrazistego sera dodatkowo fantastycznie podkręca smak, więc polecam nie rezygnować z tego dodatku. Chlebek jeszcze lekko ciepły, z dodatkiem masła i oprószony solą smakuje bajecznie. Polecam bardzo.

Tutaj znajdziecie chlebek cukiniowy bez drożdży, na proszku do pieczenia, w wersji na słodko.

 

Chlebek cukiniowy drożdżowy

  • 3 średnie cukinie
  • sól
  • 770 g mąki pszennej
  • 11 g drożdży suszonych
  • 60 g startego drobno sera parmezan lub grana padano
  • odrobina pieprzu
  • niepełne 2 łyżki oliwy + do natłuszczenia blaszki
  • ok 75 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki mleka
  • nasiona jasnego sezamu (opcjonalnie)

 

Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sitko, posypać solą i zostawić, by puściła soki. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę. Dodać drożdże, czubatą łyżeczkę soli, ser i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać oliwę, wodę i odciśniętą z soku cukinię. Ciasto dokładnie wyrobić. Powinno to trwać nawet 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne, dobrze napowietrzone i przestanie się kleić do rąk. Piekarnik nagrzać na 40 stopni C. Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do dużej miski, przykryć i wstawić do ciepłego piekarnika na ok. 1 – 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Formę o średnicy 22 – 23 cm lekko natłuścić oliwą. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez kilka minut. Podzielić na 9 równych kawałków i z każdego uformować kulę. Jedną kulę włożyć na środek formy. 8 pozostałych ułożyć dookoła. Ponownie przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i nastawić grzanie na 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu. Chlebek posmarować z wierzchu mlekiem i posypać sezamem. Piec ok. 40 minut aż będzie ładnie rumiane z wierzchu. Wyjąć na blat i ostudzić.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

chlebek cukiniowy na drożdżachchleb cukiniowy puszystychlebek cukiniowy drożdżowy

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Chlebek cukiniowy drożdżowy
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

No Comments

MENU