Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Chlebek cukiniowy drożdżowy

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszny chlebek cukiniowy na drożdżach. Mięciutki, pachnący, cudownie puszysty, a przy tym wilgotny. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Dodatek wyrazistego sera dodatkowo fantastycznie podkręca smak, więc polecam nie rezygnować z tego dodatku. Chlebek jeszcze lekko ciepły, z dodatkiem masła i oprószony solą smakuje bajecznie. Polecam bardzo.

Tutaj znajdziecie chlebek cukiniowy bez drożdży, na proszku do pieczenia, w wersji na słodko.

 

Chlebek cukiniowy drożdżowy

  • 3 średnie cukinie
  • sól
  • 770 g mąki pszennej
  • 11 g drożdży suszonych
  • 60 g startego drobno sera parmezan lub grana padano
  • odrobina pieprzu
  • niepełne 2 łyżki oliwy + do natłuszczenia blaszki
  • ok 75 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki mleka
  • nasiona jasnego sezamu (opcjonalnie)

 

Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sitko, posypać solą i zostawić, by puściła soki. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę. Dodać drożdże, czubatą łyżeczkę soli, ser i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać oliwę, wodę i odciśniętą z soku cukinię. Ciasto dokładnie wyrobić. Powinno to trwać nawet 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne, dobrze napowietrzone i przestanie się kleić do rąk. Piekarnik nagrzać na 40 stopni C. Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do dużej miski, przykryć i wstawić do ciepłego piekarnika na ok. 1 – 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Formę o średnicy 22 – 23 cm lekko natłuścić oliwą. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez kilka minut. Podzielić na 9 równych kawałków i z każdego uformować kulę. Jedną kulę włożyć na środek formy. 8 pozostałych ułożyć dookoła. Ponownie przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i nastawić grzanie na 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu. Chlebek posmarować z wierzchu mlekiem i posypać sezamem. Piec ok. 40 minut aż będzie ładnie rumiany z wierzchu. Wyjąć na blat i ostudzić.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

chlebek cukiniowy na drożdżachchleb cukiniowy puszystychlebek cukiniowy drożdżowy

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami