Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Chrupiąca warstwa do tortu z migdałów

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rzadko powtarzam jakiekolwiek przepisy, ale w tym roku na urodziny mojej starszej córeczki, zrobiłam identyczny tort, co rok temu (tort czekolada-banan). Tort z pysznymi czekoladowymi blatami (to nie jest biszkopt) i kremem bananowym. Tym razem w środku wylądowała też idealnie chrupiąca warstwa do tortu z karmelizowanych migdałów (źródło: blog Candy Company) i myślę, że była to taka idealna „kropka nad i” vs. tort sprzed roku. Uwielbiam takie chrupiące przełamanie w torcie. Zrobiłam też kompletnie inną dekorację. Córka poszła w zaparte na opłatek z ukochaną Roszpunką, więc pozostały mi do dekoracji jedynie boki. Polecam bo to bardzo prosta, a dość efektowna dekoracja, do wykonania dosłownie w chwilę.

 

ZŁOŻENIE TORTU Z PRALINĄ

  • Blaty czekoladowe i masa bananowa z przepisu na Tort czekolada – banan– proporcje jak w przepisie, tortownica 21 cm
  • chrupiąca pralnia z przepisu poniżej
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Upieczone, ostudzone ciasto przeciąć w poprzek na 3 blaty. Pierwszy ułożyć na dnia blaszki, w której ciasto było pieczone. Krem bananowy podzielić na 3 równe części. Pierwszy blat posmarować cienką warstwą kremu bananowego. Na to chrupiąca warstwa do tortu, a następnie reszta pierwszej części kremu bananowego. Wyłożyć drugi blat i powtórzyć warstwy krem, pralina, krem. Przykryć ostatnim blatem i posmarować cienko kremem. Tort schłodzić porządnie w lodowce, aż krem całkowicie stężeje. Wówczas zdjąć obręcz tortownicy i posmarować boki resztą kremu bananowego. Wyrównać gorącym nożem. Wstawić na chwilę do lodówki. Wykonać dekorację z czekolady. Wyciąć z papieru do pieczenia długi pasek o długości obwodu tortu. Rozpuścić czekoladę i przełożyć ją do szprycy z cienką końcówką. Czekoladę wyciskać fantazyjnie na papier, tworząc dowolne wzorki. Papier z czekoladową dekoracja przenieść w zimne miejsce do całkowitego stężenia czekolady. Następnie papier dociskać do boku tortu, stroną z czekoladą i odrywać stopniowo papier tak by na torcie został wzorek.
Tort wstawić do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować. Można opłatkiem, można miękka polewą z czekolady i śmietany albo po prostu różnymi owocami.

Chrupiąca warstwa do tortu z migdałów

 

Chrupiąca warstwa do tortu z migdałów

  • 30 g migdałów blanszowane
  • 30 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 30 g płatków kukurydzianych

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i  wysypać migdały. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, aż migdały będą rumiane.

Cukier wsypać do małego garnuszka i podgrzać na średniej mocy grzania. Nie ruszać garnka, nie mieszać. Czekać cierpliwie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wówczas wrzucić migdały i wymieszać. Migdały od razu przełożyć na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia i całkowicie ostudzić.
Na papierze do pieczenia odrysować dwa koła o średnicy mniejszej niż średnica tortu.
Czekoladę rozpuścić i odstawić. Migdały rozdrobnić na proszek (np. w malakserze czy w pojemniku blendera do siekania. Dodać do czekolady razem z płatkami. Masę podzielić na pół i wyłożyć cienką warstwą na dwa odrysowane okręgi. Włożyć do lodówki, do całkowitego zastygnięcia i stwardnienia.

Torty dla dzieci bez masy cukrowej
Tak wyglądał torcik z opłatkiem. I od razu mała zajawka drugiego torciku ❤️

 

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami