Przepisy

Więcej

Porcja
3-4 osoby
Trudność
Średni
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w ziołowej panierce

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kilka razy testowałam różne sposoby na kawałki kurczaczków w panierce bez użycia płatków kukurydzianych. I wreszcie udało mi się osiągnąć dokładnie taki efekt jak chciałam. Z tego przepisu wychodzą najlepsze, rewelacyjnie chrupiące nuggetsy z kurczaka! Fast food’a serwuję bardzo rzadko (ku niepocieszeniu moich dzieci), ale jak już jest, to tylko w najlepszym wydaniu! 🙂 A do nuggetsów polecam Wam domowe frytki! Z piekarnika tutaj, a smażone w głębokim tłuszczu, trzyfazowe tutaj. Z tymi drugimi przyznaję, że jest trochę zachodu, ale obiecuję Wam, że warto!

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w ziołowej panierce

  • 500 g piersi z kurczaka
  • małe jajko
  • 150 ml maślanki
  • 150 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • po 2/3 łyżeczki pieprzu czarnego, pieprzu białego, gorczycy, imbiru, soli czosnkowej i soli
  • po 1/3 łyżeczki tymianku, bazylii, oregano
  • pół litra tłuszczu do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)

W misce roztrzepać jajko z maślanką. Piersi kurczaka umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć dokładnie papierowymi ręczniczkami, pokroić na podłużne kawałki i włożyć do miski z maślanką. Zostawić na 30 minut. W tym czasie w drugiej misce wymieszać mąkę z wszystkimi przyprawami oprócz soli spożywczej. Kawałki kurczaka odsączyć z zalewy i przełożyć do aromatycznej mieszanki przypraw. Dokładnie wymieszać, tak by wszystkie kawałki mięsa były ładnie obtoczone. Zostawić na kolejne pół godziny. W połowie tego czasu zacząć nagrzewać na średniej mocy w garnku tłuszcz. Tłuszcz nie powinien nagrzewać się zbyt szybko. Finalnie, w 15 minut, powinien osiągnąć temperaturę 175 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wkładać po kilka kawałków kurczaka (nie za dużo na raz, by temperatura gwałtownie nie spadła). Smażyć po około 3 minuty i wyjmować na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi. Dopiero po usmażeniu obsypać solą i podawać.

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w ziołowej panierce

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

    1. Ja próbowałam wiele razy ale za każdym razem coś mi nie pasowało. Aż udało mi się wypracować przepis z którego jestem wreszcie w pełni zadowolona. Spróbuj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami