Chrupiące nuggetsy z kurczaka w ziołowej panierce

przepis

Kilka razy testowałam różne sposoby na kawałki kurczaczków w panierce bez użycia płatków kukurydzianych. I wreszcie udało mi się osiągnąć dokładnie taki efekt jak chciałam. Z tego przepisu wychodzą najlepsze, rewelacyjnie chrupiące nuggetsy z kurczaka! Fast food’a serwuję bardzo rzadko (ku niepocieszeniu moich dzieci), ale jak już jest, to tylko w najlepszym wydaniu! 🙂 A do nuggetsów polecam Wam domowe frytki! Z piekarnika tutaj, a smażone w głębokim tłuszczu, trzyfazowe tutaj. Z tymi drugimi przyznaję, że jest trochę zachodu, ale obiecuję Wam, że warto!

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w ziołowej panierce

  • 500 g piersi z kurczaka
  • małe jajko
  • 150 ml maślanki
  • 150 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • po 2/3 łyżeczki pieprzu czarnego, pieprzu białego, gorczycy, imbiru, soli czosnkowej i soli
  • po 1/3 łyżeczki tymianku, bazylii, oregano
  • pół litra tłuszczu do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)

W misce roztrzepać jajko z maślanką. Piersi kurczaka umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć dokładnie papierowymi ręczniczkami, pokroić na podłużne kawałki i włożyć do miski z maślanką. Zostawić na 30 minut. W tym czasie w drugiej misce wymieszać mąkę z wszystkimi przyprawami oprócz soli spożywczej. Kawałki kurczaka odsączyć z zalewy i przełożyć do aromatycznej mieszanki przypraw. Dokładnie wymieszać, tak by wszystkie kawałki mięsa były ładnie obtoczone. Zostawić na kolejne pół godziny. W połowie tego czasu zacząć nagrzewać na średniej mocy w garnku tłuszcz. Tłuszcz nie powinien nagrzewać się zbyt szybko. Finalnie, w 15 minut, powinien osiągnąć temperaturę 175 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wkładać po kilka kawałków kurczaka (nie za dużo na raz, by temperatura gwałtownie nie spadła). Smażyć po około 3 minuty i wyjmować na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi. Dopiero po usmażeniu obsypać solą i podawać.

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w ziołowej panierce

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Chrupiące nuggetsy z kurczaka w ziołowej panierce
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

6 komentarzy

  • Marcela 18 czerwca 2019 o 10:41 Odpowiedz

    Nuggetsy rządzą! Nie są jak z kfc, są dużo lepsze!

    • Wysmakowane 18 czerwca 2019 o 11:29 Odpowiedz

      🙂 wygrać z KFC to nie byle co 🤣🤣 dziękuje 💪

  • Małgorzata 27 maja 2019 o 16:08 Odpowiedz

    chętnie wypróbuję, tylko upiekę w piekarniku 🙂

  • Magdalena Szymańska 15 maja 2019 o 17:34 Odpowiedz

    Ta ziołowa panierka bardzo mi odpowiada!!!

  • Ania 14 maja 2019 o 09:27 Odpowiedz

    Kiedyś próbowałam zrobić nuggetsy, jednak była to nieudana próba. 🙁

    • Wysmakowane 14 maja 2019 o 09:32 Odpowiedz

      Ja próbowałam wiele razy ale za każdym razem coś mi nie pasowało. Aż udało mi się wypracować przepis z którego jestem wreszcie w pełni zadowolona. Spróbuj.

MENU