Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasteczka bananowo owsiane

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 17 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Miałam płatki owsiane, miałam masło orzechowe i miałam mnóstwo róznych nasion i bakalii. A nade wszystko, miałam mocno dojrzałe banany! A to u nas wybitna rzadkość. Przy takiej bandzie bananożerców, uchodowanie bananów przed zniknięciem, graniczy niemal z cudem! To chyba magia początku wakacji, gdy stragany uginają się pod całym dobrodziejstwem lata. Dzieci tak się zajadały borówkami, truskawkami i malinami, że jakoś ominęli te banany!

Oczywiście nie omieszkałam skorzystać z tego przeoczenia. I to właśnie, dzięki niemu, powstały te przepyszne ciasteczka bananowo owsiane.
.
Jeśli u Was łatwiej o dojrzałe banany to lećcie też sprawdzić przepis na Placki z bananami, Ciasto bananowei jeszcze koniecznie na Muffinki bananowe.
.
.
CIASTECZKA BANANOWO OWSIANE
– 3 niewielki, mocno dojrzałe banany
– 1 szklanka płatków owsianych
– 2 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej crunchy)
– 3 łyżki mieszanki dowolnych suszonych owoców
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki ziaren słonecznika

– łyżka płatków migdałowych

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Banany rozgnieść widelcem, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszać.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, Masę nabierać łyżką i wykładać łyżka na przygotowaną blaszkę zachowując nieznaczne odstępy. Blachę z ciasteczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut, aż ciasteczka ładnie się zarumienią.
.
.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

CIASTECZKA BANANOWO OWSIANEciasteczka owsiane z bananami dla dzieci
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 17 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. No i się pieką 😁na górę dodałam jeszcze po dwie jagody 😋 już wiem, że będzie pycha.
    Dziękuję za przepis.

  2. Zdrowe, pyszne i względnie niskokaloryczne… okazały się idealne w mojej diecie. Dziękuję za bardzo dobry przepis! Jeszcze tu wrócę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami