Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasteczka cytrynowe w cukrowej posypce

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Uzależniające ciasteczka cytrynowe. Miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. Bardzo maślane, cudnie cytrynowe. Trzymane szczelnie zamknięte, w temperaturze pokojowej długo zachowują świeżość. Spróbujcie też wersji pomarańczowej. Jest równie pyszna.

 

Ciasteczka cytrynowe

  • 1,5 cytryny
  • 220 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru drobnego do wypieków + do obtoczenia
  • 1 jajko
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C z termoobiegiem. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z nich skórkę na jak najmniejszych oczkach tarki. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Dodać jajko, skórkę z cytryn i odrobinę wyciśniętego z cytryny soku. Krótko zmiksować. Na koniec delikatnie połączyć z przesianymi, suchymi składnikami.

Na talerzyk wysypać trochę cukru. Odrywać równe kawałki ciasta (można pomóc sobie wagą kuchenną) i formować z nich kuleczki. Każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze i układać na blaszce zachowując odstępy. Kulki lekko spłaszczyć i wsunąć blaszkę do piekarnika. Piec ok. 7 minut na rumiano. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę i ostudzić.

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali i cienką stróżką ozdobić ciasteczka.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Ciasteczka cytrynowe w cukrowej posypce

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami