
- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: ok 30 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 7 czerwca 2021
Super food w akcji. Zdrowe ciasteczka konopne z dodatkiem bananów i płatków owsianych. Przyznam się, że zawsze kupowałam łuskane nasiona, a tym razem pierwszy raz skusiłam się w Dom Konopi na niełuskane. Są jeszcze zdrowsze! Wiedzieliście, że nasiona w formie niełuskanej zawierają najwięcej, z wszystkich roślin na świecie, pełnowartościowego białka, które świetnie się przyswaja. W 100 g jest aż 25 g białka. Nasiona konopne mogą więc nawet zastąpić w diecie białko zwierzęce.
To nie wszystko! Niełuskane nasiona konopi są także bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Jest go jeszcze więcej niż białka, bo aż 28 gram na 100 g nasion! Czy przekonałam tych nieprzekonanych? 😊 Jeśli nigdy nie używaliście nasion konopi w waszej kuchni, to bardzo polecam.
Do przepisu na ciasteczka konopne możecie użyć zarówno łuskane jak i niełuskane nasiona konopi. Te niełuskane warto najpierw uprażyć, a następnie zmielić. Takie będą najpyszniejsze.
Ciasteczka konopne z bananami
- 40 g nasion konopi
- 80 g masła, temp. pokojowa
- 90 g ksylitolu (można też użyć zwykły cukier)
- 1 niewielkie jajko
- 2 niewielkie, bardzo miękkie i dojrzałe banany
- 100 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 100 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 40 g gorzkiej czekolady
- garść rodzynek / żurawiny suszonej/ moreli suszonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 180 stopni, grzanie góra – dół, bez termoobiegu.
Niełuskane nasiona należy najpierw uprażyć chwilę na suchej patelni, a następnie zmielić. Łuskane są gotowe od razu do spożycia.
Masło w temperaturze pokojowej ubić z ksylitolem, do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy. Dodać jajko, banany, płatki, mąkę, sodę i nasiona konopi. Krótko zmiksować, tylko do połączenia. Na koniec dodać posiekaną na niewielkie kawałki czekoladę i suszone owoce. Wymieszać łyżką. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nabierać łyżką i wykładać na blaszkę nie za duże ciasteczka, zachowując pomiędzy nimi odstęp. Piec ok. 12 minut. Studzić na kratce. Ostudzone ciasteczka przechowywać szczelnie zamknięte, w temperaturze pokojowej.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z DOM KONOPII
4 Responses
W przepisie nie ma nic o tych płatkach owsianych, ale założyłam że mają iść razem z mąką. Wyszło super 🙂
Faktycznie! Przepraszam. Bardzo dobrze założyłaś i cieszę się bardzo że ciasteczka smakowały. Już uzupełniłam w przepisie.
Czy do przepisu można dodać konopne kryształy? Na przykład takie?
https://www.cannapio.pl/krysztaly-cbd
Zastanawiam się jak działają produkty zbd po obróbce termicznej. W tej chwili testuję oleje cbd od Canappio i jestem zadowolona. Chciałabym poznać więcej możliwości zastosowania konoppi w diecie.
Pozdrawiam
Przyznam, że tych kryształów nie testowałam. Myślę, że najlepiej spytać się producenta czy kryształy nadają się do obróbki termicznej.