Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasteczka konopne z bananami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Super food w akcji. Zdrowe ciasteczka konopne z dodatkiem bananów i płatków owsianych. Przyznam się, że zawsze kupowałam łuskane nasiona, a tym razem pierwszy raz skusiłam się w Dom Konopi na niełuskane. Są jeszcze zdrowsze! Wiedzieliście, że nasiona w formie niełuskanej zawierają najwięcej, z wszystkich roślin na świecie, pełnowartościowego białka, które świetnie się przyswaja. W 100 g jest aż 25 g białka. Nasiona konopne mogą więc nawet zastąpić w diecie białko zwierzęce.

To nie wszystko! Niełuskane nasiona konopi są także bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Jest go jeszcze więcej niż białka, bo aż 28 gram na 100 g nasion! Czy przekonałam tych nieprzekonanych? 😊 Jeśli nigdy nie używaliście nasion konopi w waszej kuchni, to bardzo polecam.

Do przepisu na ciasteczka konopne możecie użyć zarówno łuskane jak i niełuskane nasiona konopi. Te niełuskane warto najpierw uprażyć, a następnie zmielić. Takie będą najpyszniejsze.

 

Ciasteczka konopne z bananami

  • 40 g nasion konopi
  • 80 g masła, temp. pokojowa
  • 90 g ksylitolu (można też użyć zwykły cukier)
  • 1 niewielkie jajko
  • 2 niewielkie, bardzo miękkie i dojrzałe banany
  • 100 g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • garść rodzynek / żurawiny suszonej/ moreli suszonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 180 stopni, grzanie góra – dół, bez termoobiegu.

Niełuskane nasiona należy najpierw uprażyć chwilę na suchej patelni, a następnie zmielić. Łuskane są gotowe od razu do spożycia.

Masło w temperaturze pokojowej ubić z ksylitolem, do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy. Dodać jajko, banany, płatki, mąkę, sodę i nasiona konopi. Krótko zmiksować, tylko do połączenia. Na koniec dodać posiekaną na niewielkie kawałki czekoladę i suszone owoce. Wymieszać łyżką. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nabierać łyżką i wykładać na blaszkę nie za duże ciasteczka, zachowując pomiędzy nimi odstęp. Piec ok. 12 minut. Studzić na kratce. Ostudzone ciasteczka przechowywać szczelnie zamknięte, w temperaturze pokojowej.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

nasiona konopi przepisCiasteczka konopne z bananami

 

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z DOM KONOPII

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

    1. Faktycznie! Przepraszam. Bardzo dobrze założyłaś i cieszę się bardzo że ciasteczka smakowały. Już uzupełniłam w przepisie.

  1. Czy do przepisu można dodać konopne kryształy? Na przykład takie?
    https://www.cannapio.pl/krysztaly-cbd
    Zastanawiam się jak działają produkty zbd po obróbce termicznej. W tej chwili testuję oleje cbd od Canappio i jestem zadowolona. Chciałabym poznać więcej możliwości zastosowania konoppi w diecie.
    Pozdrawiam

    1. Przyznam, że tych kryształów nie testowałam. Myślę, że najlepiej spytać się producenta czy kryształy nadają się do obróbki termicznej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami