Przepisy

Więcej

Porcja
ok 10
Trudność
Łatwy
Porcjaok 10
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasteczka na Halloween – sieć pająka

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bardzo jesienne, kruche ciasteczka na Halloween z dekoracją przypominającą sieć pająka. Ekstremalnie proste i szybkie w wykonaniu. Już same ciasteczka są bardzo dobre, z dodatkiem skórki pomarańczowej. Do tego polewa z białego lukru z sokiem z cytryny i na wykończenie – czekoladowa, pajęcza sieć.

Kruche ciasteczka na Halloween – sieć pająka

  • 100 g mąki pszennej (zwykła lub tortowa)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki skórki startej z wyszorowanej pomarańczy
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej
  • 90 g drobnego cukru trzcinowego
  • żółtko w temperaturze pokojowej

Przesiać do miseczki suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. W osobnej, większej misce do miksowania utrzeć masło z cukrem do otrzymania mocno napuszonej masy (4 – 5 minut). Dodać żółtko i miksować kolejną minutę. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i suche składniki i zmiksować już tylko do połączenia się składników.

Masę nabierać łyżką i wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia.  Ciasteczka powinny mieć ok cm grubości. Zachować odstępy pomiędzy ciastkami bo podczas pieczenia urosną także na boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec około 10 minut aż będą lekko rumiane z wierzchu. Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić do ostudzenia na blaszce. Dekorować po wystudzeniu. Z wierzchu rozsmarować lukier. Czekoladę nałożyć do szprycy i rysować cienkie paseczki tworząc pięciokąty. Patyczkiem do szaszłyków przeciągać w poprzek od środka do zewnątrz by uzyskać wzór imitujący pajęczynę.

Dekoracja

  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • 40 g czekolady gorzkiej

Wykonać lukier: cukier puder wsypać do miseczki, dolać sok z cytryny i rozetrzeć łyżką do uzyskania gładkiego lukru. Można dolać wody jeśli wyjdzie za gęsty lub dosypać cukru jeśli za rzadki.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej w misce nad garnkiem z parującą wodą.

ciasteczka na Halloween sieć pająka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami