Przepisy

Więcej

Ciasteczka otrębowe z granolą i bakaliami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszne ciasteczka otrębowe, podwójnie owsiane, wypakowane granolą i rodzynkami. Rodzynki możecie wymienić na inne owoce suszone. Świetnie sprawdzi się też żurawina czy morele lub śliwki suszone, posiekane na mniejsze kawałki. Jeśli owoce suszone są twarde, warto je zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 15 minut, aż zmiękną. Granolę użyłam domową, ale jeśli nie robicie własnej to możecie oczywiście wykorzystać kupioną w sklepie. Idealnie z kawałkami czekolady.

Ciasteczka trzymane szczelanie zamknięte w pojemniczku, będą dobre bardzo długo. U nas najdłużej wytrzymały 2 tygodnie, ale nie dlatego, że się zepsuły, tylko w wyniku pożarcia. I tak cud, że udało mi się je uchować tak długo, bo sama miałam problem z powstrzymaniem się od podjadania.

 

Wersja ciasteczek owsianych z bakaliami, ale bez otrębów, tutaj: Ciasteczka owsiane.

 

Ciasteczka otrębowe z granolą i bakaliami

  • 200 g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 130 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka rodzynek
  • 80 g płatków owsianych
  • 150 g otrębów owsianych
  • 150 g granoli z kawałkami czekolady

 

Do miski przesiać mąkę i sodę. Wymieszać i odstawić. W osobnej, większej misce, utrzeć miękkie masło, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i wbić całe jajka. Miksować tylko do połączenia. Następnie, partiami dodawać mąkę z sodą. Odstawić mikser.

Dodać rodzynki, płatki, otręby i granolę. Wlać 4-5 łyżek ciepłej wody. Wymieszać łyżką, bądź dłonią. Wstawić masę na ok. 15 minut do zamrażarki.

Odrywać kawałki schłodzonej masy i formować z nich kulki, mniej więcej równych rodzajów (u mnie małe, po ok 15 g., ale można zrobić i duże owsiane ciasteczka. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 18 minut (duże ciastka, trochę dłużej), aż będą ładnie rumiane.

Wyjąć blaszkę z piekarnika, odczekać kilka minut, po czym przełożyć ciasteczka otrębowe na kratę i zostawić do ostudzenia. Przechowywać szczelnie zamknięte.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Ciasteczka otrębowe z granolą i bakaliami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami