- Potrzebny czas: 1 godzina w tym chłodzenie i pieczenie
- Porcja: ok. 70 ciasteczek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 11 kwietnia 2021
Przepyszne ciasteczka otrębowe, podwójnie owsiane, wypakowane granolą i rodzynkami. Rodzynki możecie wymienić na inne owoce suszone. Świetnie sprawdzi się też żurawina czy morele lub śliwki suszone, posiekane na mniejsze kawałki. Jeśli owoce suszone są twarde, warto je zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 15 minut, aż zmiękną. Granolę użyłam domową, ale jeśli nie robicie własnej to możecie oczywiście wykorzystać kupioną w sklepie. Idealnie z kawałkami czekolady.
Ciasteczka trzymane szczelanie zamknięte w pojemniczku, będą dobre bardzo długo. U nas najdłużej wytrzymały 2 tygodnie, ale nie dlatego, że się zepsuły, tylko w wyniku pożarcia. I tak cud, że udało mi się je uchować tak długo, bo sama miałam problem z powstrzymaniem się od podjadania.
Wersja ciasteczek owsianych z bakaliami, ale bez otrębów, tutaj: Ciasteczka owsiane.
Ciasteczka otrębowe z granolą i bakaliami
- 200 g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła (temperatura pokojowa)
- 130 g cukru drobnego do wypieków
- 2 jajka
- 1 szklanka rodzynek
- 80 g płatków owsianych
- 150 g otrębów owsianych
- 150 g granoli z kawałkami czekolady
Do miski przesiać mąkę i sodę. Wymieszać i odstawić. W osobnej, większej misce, utrzeć miękkie masło, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i wbić całe jajka. Miksować tylko do połączenia. Następnie, partiami dodawać mąkę z sodą. Odstawić mikser.
Dodać rodzynki, płatki, otręby i granolę. Wlać 4-5 łyżek ciepłej wody. Wymieszać łyżką, bądź dłonią. Wstawić masę na ok. 15 minut do zamrażarki.
Odrywać kawałki schłodzonej masy i formować z nich kulki, mniej więcej równych rodzajów (u mnie małe, po ok 15 g., ale można zrobić i duże owsiane ciasteczka. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 18 minut (duże ciastka, trochę dłużej), aż będą ładnie rumiane.
Wyjąć blaszkę z piekarnika, odczekać kilka minut, po czym przełożyć ciasteczka otrębowe na kratę i zostawić do ostudzenia. Przechowywać szczelnie zamknięte.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Jedna odpowiedź
Takie ciasteczka otrębowe są naprawdę pyszne. Często robię z żurawiną. Muszę też spróbować Twojej propozycji 🙂