
- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: ok 30 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 17 sierpnia 2019
Mięciutkie ciasteczka owsiane z jagodami, idealne na letni podwieczorek do kawy lub z szklanką mleka (wersja dla dzieci ?). Jedyne o czym musicie pamiętać, to by wyjąć odpowiednio wcześniej wszystkie składniki z lodówki, tak by miały czas ocieplić się do temperatury pokojowej. Poza tym, ich zrobienie jest dziecinnie proste i szybkie. Mi pomagała dzielnie moja czterolatka dosypując, mieszając, odmierzając, a potem formując ciasteczka. W międzyczasie w magiczny sposób zniknęła połowa jagód, ale na szczęście miałam w zanadrzu zapas ?. Z przepisu wyszło 30 niewielkich ciasteczek.
Ciasteczka owsiane z jagodami
- 160 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki -> Miary)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- kostka 200 g masła – temp. pokojowa
- 100 g brązowego cukru drobnego do wypieków
- 2 jajka – temp. pokojowa
- łyżka syropu klonowego
- 100 g jagód
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia i sodę), dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem na bardzo puszystą, miękką, jasną masę. Dodać jajka, syrop klonowy i przesiane suche składniki. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać.
W dłoniach formować z ciasta małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Zachowywać odstępy pomiędzy ciasteczkami, lekko rozejdą się na boki. Piec ok. 12 minut w temperaturze 180ºC (góra – dół, bez termoobiegu), aż będą lekko zarumienione (powinny być mięciutkie w środku). Lekko przestudzić i ciasteczka przełożyć na bok. Upiec kolejną partię.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
2 Responses
Miałam odstawić ciasteczka, ale po tym przepisie niestety znowu musiałam zrobić. Czekam na kolejny twój przepis 🙂
Będzie będzie. Ja bez słodkiego nie umiem ??