
- Potrzebny czas: 40 minut
- Porcja: ok 15 ciasteczek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 16 grudnia 2022
CIASTECZKA POPĘKANE CZEKOLADOWE
Ciasteczka popękane czekoladowe. Konsystencja jest OBŁEDNA!!! Ciasteczka są cudownie chrupiące z zewnątrz, lekko płynne w środku, z wyczuwalnymi orzechami. Nie mam słów. Najlepsze czekoladowe ciastka jakie jadłam! Po prostu musicie je przetestować i przekonać się sami.
Wolisz przepis w formie VIDEO? Polub wybrany profil, zostań na dłużej i bądź na bieżąco z Wysmakowanymi video-postami.
- Zapraszam Cię serdecznie na mój profil na Instagramie. W tym poście znajdziesz film z szykowania ciasteczek -> Instagram Wysmakowane.
- A poniżej VIDEO na wysmakowanym kanale na Youtube – subskrybuj, żeby być na bieżąco.
CIASTECZKA POPĘKANE CZEKOLADOWE
- 55 g masła
- 180 g lekko gorzkiej czekolady 64%
- 2 jajka
- 130 g cukru drobnego
- 45 g mąki pszennej luksusowej
- łyżeczka kakao
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich
- duża szczypta soli morskiej
CIASTECZKA POPĘKANE CZEKOLADOWE
Masło rozpuścić w garnku. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Roztopić, do otrzymania gładkiej konsystencji. Ostudzić.
W osobnej misce ubić całe jajka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Do ubitych jajek wlać ostudzoną czekoladę. Wymieszać. Dodać przesiane suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec dodać orzechy i sól. Ostatni raz wymieszać.
Masę bardzo mocno schłodzić w lodówce lub krócej w zamrażarce. Wykładać na blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut aż wokół ciasteczek zrobi się cienka, chrupiąca, popękana warstwa.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
