
- Potrzebny czas: 30 minut + pieczenie
- Porcja: 15 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 12 października 2021
Ciasteczka z kaszy jaglanej z jabłkami wg. Ani Lewandowskiej
Ciasteczka z kaszy jaglanej z jabłkami. Mięciutkie, przyjemne, mocno cynamonowo – jabłkowe (ach, jak jesiennie!) i do tego zdrowe! Czego chcieć więcej? My już nic więcej nie chcieliśmy i po prostu…. spałaszowaliśmy je za jednym zamachem na podwieczorek.
Źródło przepisu: książka „Zdrowe Gotowanie by Ann” Ani Lewandowskiej.
Ciasteczka z kaszy jaglanej z jabłkami wg. Ani Lewandowskiej
Ciasteczka z kaszy jaglanej - składniki
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (pełen kubek)
- 1 duże lub 2 małe jabłka
- 4 łyżki sezamu
- 2 łyżki ziaren konopi lub siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pełna łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki chilli
- łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasteczka z kaszy jaglanej - wykonanie
Piekarnik nastawić na grzanie 18- stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).
Kaszę ugotować do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić. Do garnka z kaszą dodać jabłka starte na średnich oczkach tarki, sezam i siemię lniane. Dusić razem kilka minut. Dodać do masy olej kokosowy, cynamon, chilli i ksylitol lub cukier (opcjonalnie).
Całość wymieszać i dusić jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodać ok. 2 łyżki mąki (więcej lub mniej, tak by z masy dało się formować kotleciki). Zagotować i odstawić z ognia.
Kotleciki układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pół godziny.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

