
- Potrzebny czas: 15 minut + 10 min pieczenia
- Porcja: forma 22x16 lub tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 23 listopada 2022
WYSMAKOWANE PERSONALIZOWANE KRÓWKI
Zamówiłam sobie ostatnio szalenie Wysmakowane krówki! Zobaczcie na zdjęciach poniżej jak super wyglądają. Personalizowany wzór, ręcznie zawijane i bardzo estetycznie zapakowane.
Oczywiście, jak tylko przyszły, to natychmiast rozpakowałam jedną na spróbowanie. I przepadłam! Takich krówek to ja od wieków nie jadłam. Idealnie się ciągną i ten śmietankowy zapach! Cudo po prostu! Uwielbiam (i bardzo doceniam) tak świetne jakościowo produkty. Skład: cukier, syrop glukozowy, mleko w proszku pełne(14,5%), margaryna , aromat. Brawo dla Pasterzy Cukrówek!
Na stronie www.cukrowki.pl możecie też sami zamówić sobie takie krówki. Można wybrać jeden z wielu dostępnych wzorów lub stworzyć własny np. z imieniem dziecka/ ważną datą itd. Są też krówki tematyczne np. na ślub/ na urodziny/ na Andrzejki (jeszcze zdążycie!) i oczywiście Świąteczne! I jeszcze wisienka na torcie: Krówkowy kalendarz adwentowy. Każde dzień to jedna pyszna krówka. A każda krówka zawiera inne świąteczne zadanie do wykonania. Brzmi jak super zabawa. 3…2…1… startujemy 1 grudnia!

CIASTECZKA Z KRÓWKAMI
Oczywiście nie mogłam się oprzeć pokusie, by od razu nie przetestować krówek w jakimś wypieku. Przygotowaliśmy, więc razem z dziećmi proste, próbnie ciasteczka dla Mikołajka Tak na zachętę, co by na pewno do nas przyszedł ;). Ciasteczka z krówkami wyszły rewelacyjnie! Jest duża nadzieja, że się skusi i zawita do nas już 6 grudnia. Na takie ciasteczka z krówkami to zdecydowanie ciężko się nie skusić. 😉
CIASTECZKA Z KRÓWKAMI
- 140 g masła
- 160 g cukru drobnego
- jajko
- 240 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g posiekanej gorzkiej czekolady
- kilka krówek
- pół szklanki grubo posiekanych bakalii: orzechów, np. włoskich lub owoców suszonych
CIASTECZKA Z KRÓWKAMI
Wszystkie składniki zdecydowanie powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Masło i cukier drobny utrzeć mikserem do otrzymania jasnej i mocno puszystej masy. Ciągle miksując dodać całe jajko. Miksować do połączenia. Bezpośrednio do masy przesiać przez sitko mąkę pszenną, sól i sodę. Krótko wymieszać. Na koniec, do masy dodać posiekaną czekoladę, krówki oraz opcjonalnie także bakalie. Połączyć.
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać po kawałku ciasta. Formować małe kulki, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać kulki między dłońmi i układać na przygotowanej blaszce. Koniecznie zachować odstępy między ciasteczkami. bo urosną i wzwyż i wszerz. Blachę z ciasteczkami wsunąć do piekarnika. Piec ok. 10 min, aż ciasteczka zaczną się ładnie rumienić. W połowie pieczenia blachę wysunąć z piekarnika i ciasteczka z wierzchu posypać kawałkami czekolady i krówek.
Po upieczeniu, ciasteczka przełożyć na metalową kratę i zostawić do ostudzenia. Ciasteczka z krówkami przechowywać max. tydzień czasu, najlepiej szczelnie zamknięte, w temperaturze pokojowej.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

