Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciastka a’la mini brownie

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jeśli lubicie brownie to gwarantuje, że te ciastka a’la mini brownie pokochacie. Robi się jeszcze szybciej (o ile to możliwe), są bardzo czekoladowe i niesamowicie pyszne. W konsystencji jak brownie. Miękkie, mięsiste, z rozpływającą się w ustach czekoladą. Zniknęły w zastraszającym tempie. Rzadko powtarzam przepisy, ale te ciasteczka powtórzę na 100% i to coś czuję, że już niedługo. Ciasteczka są przepyszne przez kilka dni. Ciasteczka a’la mini brownie trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Nie w lodówce żeby czekolada nie stwardniała.

Wolisz brownie w większej blaszce. Zapraszam tutaj. Wybierz swoje ulubione brownie! Nie przegap najlepszego i najprostszego Brownie z orzechami.

 

Ciastka a’la mini brownie

  • 70 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 20 g kakao
  • 2 jajka
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.

Orzechy uprażyć na suchej patelni i obrać z skórek. Połowę zmielić na pył. Resztę mniej więcej posiekać. Czekoladę posiekać na małe kawałki.

W garnuszku roztopić masło. Dodać 150 g czekolady, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, by nie było grudek.

W osobnym pojemniczku ubijać całe jajka razem z cukrem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (ok 7 minut). Przelać masę czekoladową i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Wymieszać dokładnie, ale delikatnie łyżką. Na koniec dodać resztę posiekanej czekolady i orzechów. Ostatni raz zamieszać i całość wstawić do zamrażarki na 10 minut. Kiedy masa się schłodzi dużo łatwiej będzie upiec kształtne, okrągłe ciasteczka. W tym czasie nagrzać piekarnik do 175 stopni C oraz wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto nakładać łyżką na blaszkę zachowując koniecznie między ciasteczkami odstępy (rozpłynął się na boki). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć z piekarnika gdy będą jeszcze miękkie (nie wolno ich przesuszyć w środku!). Wyjąć na blat i zostawić na blaszce do zastygnięcia. Ciasteczka a’la mini brownie można jeść jeszcze ciepłe, z płynną czekoladą w środku.

mini brownie

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 odpowiedzi

    1. Nie próbowałam. Ale myślę, że powinno wyjść. Dla walorów smakowych, ja bym włoskie również uprażyła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami