Ciastka a’la mini brownie

przepis

Jeśli lubicie brownie to gwarantuje, że te ciastka a’la mini brownie pokochacie. Robi się jeszcze szybciej (o ile to możliwe), są bardzo czekoladowe i niesamowicie pyszne. W konsystencji jak brownie. Miękkie, mięsiste, z rozpływającą się w ustach czekoladą. Zniknęły w zastraszającym tempie. Rzadko powtarzam przepisy, ale te ciasteczka powtórzę na 100% i to coś czuję, że już niedługo. Ciasteczka są przepyszne przez kilka dni. Trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Nie w lodówce żeby czekolada nie stwardniała.

Wolisz brownie w większej blaszce. Zapraszam tutaj. Wybierz swoje ulubione brownie!

Ciastka a’la mini brownie

  • 70 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 20 g kakao
  • 2 jajka
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.

Orzechy uprażyć na suchej patelni i obrać z skórek. Połowę zmielić na pył. Resztę mniej więcej posiekać. Czekoladę posiekać na małe kawałki.

W garnuszku roztopić masło. Dodać 150 g czekolady, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, by nie było grudek.

W osobnym pojemniczku ubijać całe jajka razem z cukrem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (ok 7 minut). Przelać masę czekoladową i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Wymieszać dokładnie, ale delikatnie łyżką. Na koniec dodać resztę posiekanej czekolady i orzechów. Ostatni raz zamieszać i całość wstawić do zamrażarki na 10 minut. Kiedy masa się schłodzi dużo łatwiej będzie upiec kształtne, okrągłe ciasteczka. W tym czasie nagrzać piekarnik do 175 stopni C oraz wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto nakładać łyżką na blaszkę zachowując koniecznie między ciasteczkami odstępy (rozpłynął się na boki). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć z piekarnika gdy będą jeszcze miękkie (nie wolno ich przesuszyć w środku!). Wyjąć na blat i zostawić ciasteczka na blaszce do zastygnięcia. Można jeść jeszcze ciepłe, z płynną czekoladą w środku.

mini brownie

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ciastka a'la mini brownie
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

15 komentarzy

  • Kejt 14 kwietnia 2018 o 19:13 Odpowiedz

    Muszą być pyszne! Szkoda, że dopiero teraz wpadłam na Twój przepis, bo akurat dzisiaj byłam w fazie wypieków 🙂

    • Wysmakowane 14 kwietnia 2018 o 20:58 Odpowiedz

      Nie ma tego złego. Masz powód by znów coś upiec 🙂

  • Danka 14 kwietnia 2018 o 15:18 Odpowiedz

    Jak smakowicie wygladają, szkoda, że nie mam talentu do pieczenia

    • Wysmakowane 14 kwietnia 2018 o 20:59 Odpowiedz

      ciasteczka są naprawdę proste. Ciężko żeby nie wyszły 😉

  • Daria 14 kwietnia 2018 o 09:28 Odpowiedz

    Witam, mam pytanie pieczemy góra – dół czy termoobieg? 🙂

    • Wysmakowane 14 kwietnia 2018 o 09:41 Odpowiedz

      Ja piekłam Góra dół bez termoobiegu

      • Daria 14 kwietnia 2018 o 11:55 Odpowiedz

        Dziękuję 🙂

  • krystynabozenna 13 kwietnia 2018 o 15:18 Odpowiedz

    Kusisz i kusisz ,żeby zrobić samemu 🙂

    • Wysmakowane 14 kwietnia 2018 o 06:44 Odpowiedz

      Taka moja rola. Własne zawsze najlepsze 😉

  • blogierka 12 kwietnia 2018 o 23:39 Odpowiedz

    Wyglądają obłędnie! 😀

    • Wysmakowane 14 kwietnia 2018 o 06:44 Odpowiedz

      🙂 Dziękuję i zachęcam do testowania 🙂

  • Katarzyna Mierzwa 12 kwietnia 2018 o 14:48 Odpowiedz

    Wyglądają rewelacyjnie aż ślinka cieknie 🙂

    • Wysmakowane 12 kwietnia 2018 o 20:43 Odpowiedz

      Smakują jeszcze lepiej. Obiecuję 😉

  • justyna 12 kwietnia 2018 o 14:12 Odpowiedz

    mnam, aż chce sie schrupać

    • Wysmakowane 12 kwietnia 2018 o 20:44 Odpowiedz

      Da się zrobić 😉

MENU