Autor Wysmakowane 12 kwietnia 2018
Jeśli lubicie brownie to gwarantuje, że te ciastka a’la mini brownie pokochacie. Robi się jeszcze szybciej (o ile to możliwe), są bardzo czekoladowe i niesamowicie pyszne. W konsystencji jak brownie. Miękkie, mięsiste, z rozpływającą się w ustach czekoladą. Zniknęły w zastraszającym tempie. Rzadko powtarzam przepisy, ale te ciasteczka powtórzę na 100% i to coś czuję, że już niedługo. Ciasteczka są przepyszne przez kilka dni. Ciasteczka a’la mini brownie trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Nie w lodówce żeby czekolada nie stwardniała.
Wolisz brownie w większej blaszce. Zapraszam tutaj. Wybierz swoje ulubione brownie! Nie przegap najlepszego i najprostszego Brownie z orzechami.
Ciastka a’la mini brownie
- 70 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 20 g kakao
- 2 jajka
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 100 g orzechów laskowych
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i obrać z skórek. Połowę zmielić na pył. Resztę mniej więcej posiekać. Czekoladę posiekać na małe kawałki.
W garnuszku roztopić masło. Dodać 150 g czekolady, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, by nie było grudek.
W osobnym pojemniczku ubijać całe jajka razem z cukrem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (ok 7 minut). Przelać masę czekoladową i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Wymieszać dokładnie, ale delikatnie łyżką. Na koniec dodać resztę posiekanej czekolady i orzechów. Ostatni raz zamieszać i całość wstawić do zamrażarki na 10 minut. Kiedy masa się schłodzi dużo łatwiej będzie upiec kształtne, okrągłe ciasteczka. W tym czasie nagrzać piekarnik do 175 stopni C oraz wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto nakładać łyżką na blaszkę zachowując koniecznie między ciasteczkami odstępy (rozpłynął się na boki). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć z piekarnika gdy będą jeszcze miękkie (nie wolno ich przesuszyć w środku!). Wyjąć na blat i zostawić na blaszce do zastygnięcia. Ciasteczka a’la mini brownie można jeść jeszcze ciepłe, z płynną czekoladą w środku.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
17 odpowiedzi
Można z orzechami włoskimi i czy wtedy je prażyć?
Nie próbowałam. Ale myślę, że powinno wyjść. Dla walorów smakowych, ja bym włoskie również uprażyła.
Muszą być pyszne! Szkoda, że dopiero teraz wpadłam na Twój przepis, bo akurat dzisiaj byłam w fazie wypieków 🙂
Nie ma tego złego. Masz powód by znów coś upiec 🙂
Jak smakowicie wygladają, szkoda, że nie mam talentu do pieczenia
ciasteczka są naprawdę proste. Ciężko żeby nie wyszły 😉
Witam, mam pytanie pieczemy góra – dół czy termoobieg? 🙂
Ja piekłam Góra dół bez termoobiegu
Dziękuję 🙂
Kusisz i kusisz ,żeby zrobić samemu 🙂
Taka moja rola. Własne zawsze najlepsze 😉
Wyglądają obłędnie! 😀
🙂 Dziękuję i zachęcam do testowania 🙂
Wyglądają rewelacyjnie aż ślinka cieknie 🙂
Smakują jeszcze lepiej. Obiecuję 😉
mnam, aż chce sie schrupać
Da się zrobić 😉