
- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: Forma 20 x 30 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 1 czerwca 2018
Kremowe ciasto adwokat bez pieczenia na czekoladowych herbatnikach. Osobiście absolutnie nie jestem fanem samego adwokatu, ale jako dodatek do deserów zdecydowanie uwielbiam (tutaj kilka innych inspiracji jak wykorzystać w słodkościach adwokat). Ciasto jest na dużą blachę (20×30 cm) i zdecydowanie nie polecam robić mniejszego bo będziecie mieć niedosyt ?. Ze względu na dużą zawartość alkoholu, zdecydownaie nie jest to ciasto dla dzieci, ale gwarantuję, że dorośli będą zachwyceni! Pierwszy poziom to pyszny, delikatny krem na bazie kremowego serka, śmietany i białej czekolady. Nie dodwałam już cukru, cała słodycz jest z czekolady. Choć nie jest to nadmiernie słodkie ciasto, więc jeśli lubicie słodsze desery to zdecydowanie polecam zwiększyć ilość czekolady do dwóch tabliczek. Drugi poziom to śmietankowy mus z dużą ilością adwokatu. Całość po złożeniu koniecznie należy odstawić na noc do lodówki by herbatniki namiękły. Dzięki temu całość będzie wręcz rozpływać się w ustach. Jeśli chcecie, możecie dla przełamania smaku, przełożyć ciasto dodatkowo kwaskowym dżemem lub świeżymi owocami np truskawki, maliny czy jagody (na środkową warstwę herbatnikow).
Krem z białej czekolady
- 150 g białej czekolady
- 8 g żelatyny w proszku + 40 ml gorącej wody
- 320 g serka kremowego śmietankowego np. Ostrovia, Philadelphia, Twój Smak
- 250 ml śmietany 36%
- wanilia wydrążona z jednej laski
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Odstawić do ostudzenia. Wciąż ma pozostać płynna. Serek, śmietanę i wanilię zmiksować na gładką masę. Dodać czekoladę i ponownie zmiksować. Do żelatyny dodawać po łyżce masy czekoladowej za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać w ten sposób pięć łyżek i tak zaprawioną żelatynę przełożyć do całości masy i zmiksować tylko do połączenia.
Śmietankowy krem z adwokatem
- 400 ml śmietany 36% (mocno schłodzona)
- 4 żółtka w temperaturze pokojowej
- 60 g drobnego cukru do wypieków
- 180 ml adwokatu
- 8 g żelatyny w proszku + 40 ml gorącej wody
- cytryna
Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Odstawić do ostudzenia. Wciąż ma pozostać płynna. Żółtka i cukier umieścić w niewielkim, ale dość wysokim garnku. Miksować około 5 minut na najwyższych obrotach aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Dodać 100 ml smietany i krótko zmiksować. Garnek postawić na kuchence i podgrzewać, co chwilę mieszając. Nie wolno dopuścić do wrzenia bo masa się zwarzy. Przed momentem wrzenia zestawić garnek i dodać adwokat oraz skórkę cytryny startą na drobnych oczkach tarki. Do żelatyny dodawać po łyżce masy z adwokatem za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać w ten sposób pięć łyżek i tak zaprawioną żelatynę przełożyć do całości masy i zmiksować tylko do połączenia. Ostudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny by masa lekko stężała. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i ubitą połączyć, delikatnie mieszając z tężejącą masą.
Ciasto adwokat bez pieczenia
- masy z powyższych przepisów
- ok 300 g czekoladowych herbatników
- 50 g czekolady deserowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odłożyć na czas składania ciasta. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pojedynczą warstwę herbatników. Wyłożyć białą masę z białej czekolady (kilka łyżek odłożyć na wierzch). Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć cały mus adwokat i przykryć trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie pozostałą białą masę. Z wierzchu polać fantazyjnie roztopioną czekoladą. Odstawić do lodówki co najmniej na całą noc.
19 Responses
Genialne ciasto!!! Łatwe i szybkie do zrobienia!!! Nie jest przesadnie słodkie. Rozeszło się w mignienu oka i została tylko pusta blaszka 🙂
Haha, znam to skądś 😀 Cieszy mnie to bardzo.
Wygląda pysznie – zwłaszcza dla kogoś, kto uwielbia ciasta z adwokatem 🙂
Kasiu dziękuję pięknie. Komplement od Ciebie jest dla mnie prawdziwym zaszczytem 😉 Masz fantastyczny blog, który od lat siedzi w moich zakładkach.
przyznam się ze na ostatnia imprezę zrobiłam dwa ciasta z kwestii smaków i to adwokatowe. Pani ciasto pobiło wszelkie rekordy popularności! Jest cudowne!
Ojej, wygrać z Kwestią Smaków to naprawdę coś. Dziękuję 😀
Zamiast herbatników dałam cienki biszkopt kakaowy, oblędnie smakuje.
Brzmi pysznie! Cieszę się bardzo, że smakowało 🙂
Pyszne, łatwe w przygotowaniu,zapisuję.????
Zdecydowanie łatwe. Nie powinno sprawić żadnych problemów.
Wow jaka perfekcja! Cudownie się prezentuje 🙂
Dziękuje ❤️
Super, bardzo dziękuję za pomysł. Ciasto wygląda smakowicie i już zamierzam je przygotować.
Super! Ciekawa jestem opinii jak smakowało.
Super to ciacho tylko trochę za słodkie jak dla mnie. Ale wygląda fajnie i mamy kawałeczek nikomu by nie zaszkodził.
Wbrew pozorom wcale nie jest nadmiernie słodkie.
Super to ciasto.
niebo w gębie, na sam widok zdjęć ślinka leci, a co dopiero gdybym upiekła taką blaszkę:)
Ciasto wygląda obłędnie ? a i sam przepis wydaje się naprawdę łatwy. Jestem łakomczuchem więc pewnie spróbuję ?