Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasto adwokat bez pieczenia

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 17 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kremowe ciasto adwokat bez pieczenia na czekoladowych herbatnikach. Osobiście absolutnie nie jestem fanem samego adwokatu, ale jako dodatek do deserów zdecydowanie uwielbiam (tutaj kilka innych inspiracji jak wykorzystać w słodkościach adwokat). Ciasto jest na dużą blachę (20×30 cm) i zdecydowanie nie polecam robić mniejszego bo będziecie mieć niedosyt ?. Ze względu na dużą zawartość alkoholu, zdecydownaie nie jest to ciasto dla dzieci, ale gwarantuję, że dorośli będą zachwyceni! Pierwszy poziom to pyszny, delikatny krem na bazie kremowego serka, śmietany i białej czekolady. Nie dodwałam już cukru, cała słodycz jest z czekolady. Choć nie jest to nadmiernie słodkie ciasto, więc jeśli lubicie słodsze desery to zdecydowanie polecam zwiększyć ilość czekolady do dwóch tabliczek. Drugi poziom to śmietankowy mus z dużą ilością adwokatu. Całość po złożeniu koniecznie należy odstawić na noc do lodówki by herbatniki namiękły. Dzięki temu całość będzie wręcz rozpływać się w ustach. Jeśli chcecie, możecie dla przełamania smaku, przełożyć ciasto dodatkowo kwaskowym dżemem lub świeżymi owocami np truskawki, maliny czy jagody (na środkową warstwę herbatnikow).

Krem z białej czekolady

  • 150 g białej czekolady
  • 8 g żelatyny w proszku + 40 ml gorącej wody
  • 320 g serka kremowego śmietankowego np. Ostrovia, Philadelphia, Twój Smak
  • 250 ml śmietany 36%
  • wanilia wydrążona z jednej laski

Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Odstawić do ostudzenia. Wciąż ma pozostać płynna. Serek, śmietanę i wanilię zmiksować na gładką masę. Dodać czekoladę i ponownie zmiksować. Do żelatyny dodawać po łyżce masy czekoladowej za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać w ten sposób pięć łyżek i tak zaprawioną żelatynę przełożyć do całości masy i zmiksować tylko do połączenia.

Śmietankowy krem z adwokatem

  • 400 ml śmietany 36% (mocno schłodzona)
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 180 ml adwokatu
  • 8 g żelatyny w proszku + 40 ml gorącej wody
  • cytryna

Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Odstawić do ostudzenia. Wciąż ma pozostać płynna. Żółtka i cukier umieścić w niewielkim, ale dość wysokim garnku. Miksować około 5 minut na najwyższych obrotach aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Dodać 100 ml smietany i krótko zmiksować. Garnek postawić na kuchence i podgrzewać, co chwilę mieszając. Nie wolno dopuścić do wrzenia bo masa się zwarzy. Przed momentem wrzenia zestawić garnek i dodać adwokat oraz skórkę cytryny startą na drobnych oczkach tarki. Do żelatyny dodawać po łyżce masy z adwokatem za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać w ten sposób pięć łyżek i tak zaprawioną żelatynę przełożyć do całości masy i zmiksować tylko do połączenia. Ostudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny by masa lekko stężała. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i ubitą połączyć, delikatnie mieszając z tężejącą masą.

Ciasto adwokat bez pieczenia

  • masy z powyższych przepisów
  • ok 300 g czekoladowych herbatników
  • 50 g czekolady deserowej

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odłożyć na czas składania ciasta. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pojedynczą warstwę herbatników. Wyłożyć białą masę z białej czekolady (kilka łyżek odłożyć na wierzch). Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć cały mus adwokat i przykryć trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie pozostałą białą masę. Z wierzchu polać fantazyjnie roztopioną czekoladą. Odstawić do lodówki co najmniej na całą noc.

Ciasto adwokat bez pieczenia

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 17 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

19 odpowiedzi

  1. Genialne ciasto!!! Łatwe i szybkie do zrobienia!!! Nie jest przesadnie słodkie. Rozeszło się w mignienu oka i została tylko pusta blaszka 🙂

    1. Kasiu dziękuję pięknie. Komplement od Ciebie jest dla mnie prawdziwym zaszczytem 😉 Masz fantastyczny blog, który od lat siedzi w moich zakładkach.

  2. przyznam się ze na ostatnia imprezę zrobiłam dwa ciasta z kwestii smaków i to adwokatowe. Pani ciasto pobiło wszelkie rekordy popularności! Jest cudowne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami