Ciasto Amerykaniec z jabłkami

przepis

Kakaowe ciasto Amerykaniec z jabłkami to jedno z najszybszych i najprostszych ciast jakie znam. Bardzo wilgotne, aromatyczne. Jak dla mnie mocno jesienno – zimowe. Jako, że poza jabłkami do zrobienia Amerykańca potrzeba właściwie samych składników, które i tak zawsze mam w domu, to ciasto to często pojawiało się u nas awaryjnie na wypadek niespodziewanych gości lub po prostu gdy nachodziła nas duża ochota na coś słodkiego. Jeśli smakuje Ci Ciasto marchewkowe na oleju to w Amerykańcu też się zakochasz 🙂

Kakaowe ciasto Amerykaniec z jabłkami

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po ½ łyżeczki przyprawy do piernika i kardamonu (opcjonalnie)
  • 100 g dowolnych bakalii (u mnie orzechy pecan i żurawina suszona)
  • 3 duże jabłka
  • 3 małe jajka
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 2/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

Przed przygotowaniem ciasta wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.  Formę wysmarować masłem i wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i wszystkie przyprawy przesiać do miski i dokładnie wymieszać. Orzechy posiekać na mniejsze części. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i posiekać na kostkę o boku ok 1 cm.

W osobnej suchej misce ubić na sztywno białka. Cały czas ubijając dodawać stopniowo kolejne składniki: cukier w partiach, pojedynczo żółtka i cienką strużką olej. Odstawić mikser i łyżką delikatnie wmieszać przesiane suche składniki, a następnie jabłka.

Masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać na wierzchu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Piec 35 minut do suchego patyczka (nie otwierać podczas pieczenia drzwiczek, tylko na sam koniec by sprawdzić czy ciasto jest gotowe. W razie potrzeby lekko wydłużyć czas pieczenia. Obsypać cukrem pudrem po całkowitym wystudzeniu.

Kakaowe Ciasto Amerykaniec z jabłkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ciasto Amerykaniec z jabłkami
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 45 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

10 komentarzy

  • Ewa 13 listopada 2017 o 02:58 Odpowiedz

    Ta każdy ma pod ręka te przyprawy 🙂 banał

    • Wysmakowane 13 listopada 2017 o 19:37 Odpowiedz

      Wydaje mi sie ze cynamon tak 😉 a reszta opcjonalna

  • Magda M blog 10 listopada 2017 o 10:58 Odpowiedz

    Kasik! Cudowne! Gdyby nie to, że jestem na cukrowym odwyku piekłabym już dziś 🙂

  • Justyna 9 listopada 2017 o 14:40 Odpowiedz

    prawdziwie jesienne 🙂 ciasto z jabłkami, to zawsze dobry pomysł 🙂

  • Olga 9 listopada 2017 o 11:03 Odpowiedz

    Mam dziś urodziny… Chciałabym takie ciasto zrobić, ale jestem na diecie, więc raczej odpada. ^^

    • Wysmakowane 9 listopada 2017 o 13:45 Odpowiedz

      Och nie. Dieta we własne urodziny! 😉 w takim razie śle najlepsze życzenia urodzinowe i szybkiego końca diety 😉

  • Angelika 9 listopada 2017 o 09:40 Odpowiedz

    Mniam, wygląda na prawdę przepysznie.

  • Magdalena 8 listopada 2017 o 20:53 Odpowiedz

    ja je nazywam leniwiec, pyszne 🙂

    • Wysmakowane 8 listopada 2017 o 22:40 Odpowiedz

      ooo. słyszałam o salcesonie, ale o leniwcu nie. Leniwiec sympatyczniejszy 😉

  • Kasia 8 listopada 2017 o 12:43 Odpowiedz

    Piękne!
    Bardzo jesienne.
    Pamiętam takie z dzieciństwa…
    🙂

MENU