- Potrzebny czas: 20 minut + 35 min pieczenia
- Porcja: tortownica 22 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 8 listopada 2017
Kakaowe ciasto Amerykaniec z jabłkami to jedno z najszybszych i najprostszych ciast jakie znam. Bardzo wilgotne, aromatyczne. Jak dla mnie mocno jesienno – zimowe. Jako, że poza jabłkami do zrobienia Amerykańca potrzeba właściwie samych składników, które i tak zawsze mam w domu, to ciasto to często pojawiało się u nas awaryjnie na wypadek niespodziewanych gości lub po prostu gdy nachodziła nas duża ochota na coś słodkiego. Jeśli smakuje Ci Ciasto marchewkowe na oleju to w Amerykańcu też się zakochasz 🙂
Kakaowe ciasto Amerykaniec z jabłkami
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- po ½ łyżeczki przyprawy do piernika i kardamonu (opcjonalnie)
- 100 g dowolnych bakalii (u mnie orzechy pecan i żurawina suszona)
- 3 duże jabłka
- 3 małe jajka
- 200 g cukru drobnego do wypieków
- 2/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
- cukier puder do posypania
Przed przygotowaniem ciasta wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Formę wysmarować masłem i wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i wszystkie przyprawy przesiać do miski i dokładnie wymieszać. Orzechy posiekać na mniejsze części. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i posiekać na kostkę o boku ok 1 cm.
W osobnej suchej misce ubić na sztywno białka. Cały czas ubijając dodawać stopniowo kolejne składniki: cukier w partiach, pojedynczo żółtka i cienką strużką olej. Odstawić mikser i łyżką delikatnie wmieszać przesiane suche składniki, a następnie jabłka.
Masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać na wierzchu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Piec 35 minut do suchego patyczka (nie otwierać podczas pieczenia drzwiczek, tylko na sam koniec by sprawdzić czy ciasto jest gotowe. W razie potrzeby lekko wydłużyć czas pieczenia. Obsypać cukrem pudrem po całkowitym wystudzeniu.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
10 Responses
Ta każdy ma pod ręka te przyprawy 🙂 banał
Wydaje mi sie ze cynamon tak 😉 a reszta opcjonalna
Kasik! Cudowne! Gdyby nie to, że jestem na cukrowym odwyku piekłabym już dziś 🙂
prawdziwie jesienne 🙂 ciasto z jabłkami, to zawsze dobry pomysł 🙂
Mam dziś urodziny… Chciałabym takie ciasto zrobić, ale jestem na diecie, więc raczej odpada. ^^
Och nie. Dieta we własne urodziny! 😉 w takim razie śle najlepsze życzenia urodzinowe i szybkiego końca diety 😉
Mniam, wygląda na prawdę przepysznie.
ja je nazywam leniwiec, pyszne 🙂
ooo. słyszałam o salcesonie, ale o leniwcu nie. Leniwiec sympatyczniejszy 😉
Piękne!
Bardzo jesienne.
Pamiętam takie z dzieciństwa…
🙂