
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 9 grudnia 2019
Mam dziś dla Was bardzo wyjątkowe ciasto, które powstało niejako z połączenia mojej miłości do orzechów, dzieci miłości do bananów i chwilowej awarii piekarnika, czyli ciasto bananowo – orzechowe bez pieczenia! W iście świątecznym wydaniu! Spód to gruba, bardzo krucha i bardzo orzechowa warstwa, na bazie masła z orzechów laskowych 100% orzechów i zmielonych prażonych orzeszków od Treenuts. Oba produkty rewelacyjne i szczerze bardzo polecam. Generalnie od niedawna przeżywam fascynację firmą i jej produktami na bazie naszych polskich orzechów laskowych. Ja nie wiem jak oni hodują i prażą te orzeszki, ale są niesamowite i kompletnie uzależniające. Dzięki uprzejmości Treenuts do 24.12.2019 macie zniżkę 10% na ich produkty na hasło wysmakowane10. Korzystajcie, bo warto!
Na warstwie orzechowej siedzi gruba czapa budyniowa wypełniona po brzegi bananami. W sezonie letnim, banany możecie podmieniać na dowolne inne owoce. Dzięki czemu ciasto zawsze może być trochę inne.
Krem budyniowy
- 700 ml mleka
- 60 g budyniu śmietankowego bez cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 50 g cukru drobnego
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
300 ml mleka zagotować. W reszcie mleka rozprowadzić budyń, mąkę i cukier, upewniając się, że masa jest idealnie gładka. Całość wlać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia i zostawić do ostudzenia. Podczas studzenia należy albo często mieszać, albo przykryć budyń folią spożywczą (folia ma dotykać powierzchnię budyniu) – tak by nie dopuścić do powstania kożucha. Można przyspieszyć studzenie np. poprzez wstawienie garnka z budyniem do miski z zimną wodą. Gdy budyń będzie całkowicie ostudzony, masło ubić, aż będzie mocno napuszone. Do masła dodać masę budyniową w kilku turach, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Krucha warstwa orzechowa
- 60 g gorzkiej czekolady
- 30 g zmielonych orzechów laskowych
- 340 g herbatników
- 15 g przyprawy do piernika
- 90 g masła orzechowego z orzechów laskowych
- 80 g płynnej śmietany 30%
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
Czekoladę roztopić i ostudzić. Orzechy i herbatniki zmielić do uzyskania konsystencji piasku. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę, masło orzechowe, śmietankę, i masło. Dokładnie wymieszać.
Ciasto bananowo – orzechowe bez pieczenia
- ok 5 dojrzałych bananów
- 300 ml śmietany kremówki 36% – zimna
- łyżka cukru pudru
- ok 30 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła orzechowego z orzechów laskowych
- Kilkadziesiąt prażonych orzechów laskowych
Na dno tortownicy o średnicy ok 22 cm wysypać kruchą warstwę orzechową, mocno ją uklepując. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę kremu budyniowego. Banany obrać i ułożyć je okręgami w tortownicy. Od razu (by banany nie zdążyły ściemnieć) przykryć owoce resztą budyniu, uważając by budyń wypełniał też szczeliny między nimi. Wyrównać wierzch. Czekoladę roztopić i zostawić do lekkiego ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na budyń. Czekoladę przełożyć do szprycy/ rękawa cukierniczego z cienką końcówką i cienkimi strużkami ozdobić ciasto. Po opróżnieniu szprycy, napełnić ją masłem orzechowym i postąpić jak z czekoladą. Obsypać orzeszkami. Wstawić do lodówki i schłodzić minimum 4 godziny przed krojeniem i podaniem.
Wpis powstał we współpracy z Treenuts, firmą zajmującą się uprawą i przetwórstwem orzechów laskowych. Szczerze bardzo polecam ich produkty. Najwyższej jakości, z doskonałym składem.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
Jedna odpowiedź
Robilam dziś tylko do środka jeszcze tak jesiennie dałam karmelizowane gruszki. Bardzo bardzo dobre wyszło.