Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Świąteczne ciasto bananowo – orzechowe bez pieczenia

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mam dziś dla Was bardzo wyjątkowe ciasto, które powstało niejako z połączenia mojej miłości do orzechów, dzieci miłości do bananów i chwilowej awarii piekarnika, czyli ciasto bananowo – orzechowe bez pieczenia! W iście świątecznym wydaniu! Spód to gruba, bardzo krucha i bardzo orzechowa warstwa, na bazie masła z orzechów laskowych 100% orzechów i zmielonych prażonych orzeszków od Treenuts. Oba produkty rewelacyjne i szczerze bardzo polecam. Generalnie od niedawna przeżywam fascynację firmą i jej produktami na bazie naszych polskich orzechów laskowych. Ja nie wiem jak oni hodują i prażą te orzeszki, ale są niesamowite i kompletnie uzależniające. Dzięki uprzejmości Treenuts do 24.12.2019 macie zniżkę 10% na ich produkty na hasło wysmakowane10. Korzystajcie, bo warto!

Na warstwie orzechowej siedzi gruba czapa budyniowa wypełniona po brzegi bananami. W sezonie letnim, banany możecie podmieniać na dowolne inne owoce. Dzięki czemu ciasto zawsze może być trochę inne.

 

Krem budyniowy

  • 700 ml mleka
  • 60 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 50 g cukru drobnego
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej

300 ml mleka zagotować. W reszcie mleka rozprowadzić budyń, mąkę i cukier, upewniając się, że masa jest idealnie gładka. Całość wlać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia i zostawić do ostudzenia. Podczas studzenia należy albo często mieszać, albo przykryć budyń folią spożywczą (folia ma dotykać powierzchnię budyniu) – tak by nie dopuścić do powstania kożucha. Można przyspieszyć studzenie np. poprzez wstawienie garnka z budyniem do miski z zimną wodą. Gdy budyń będzie całkowicie ostudzony, masło ubić, aż będzie mocno napuszone. Do masła dodać masę budyniową w kilku turach, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.

Krucha warstwa orzechowa

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 30 g zmielonych orzechów laskowych
  • 340 g herbatników
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 90 g masła orzechowego z orzechów laskowych
  • 80 g płynnej śmietany 30%
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej

Czekoladę roztopić i ostudzić. Orzechy i herbatniki zmielić do uzyskania konsystencji piasku. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę, masło orzechowe, śmietankę, i masło. Dokładnie wymieszać.

Ciasto bananowo – orzechowe bez pieczenia

  • ok 5 dojrzałych bananów
  • 300 ml śmietany kremówki 36% – zimna
  • łyżka cukru pudru
  • ok 30 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego z orzechów laskowych
  • Kilkadziesiąt prażonych orzechów laskowych

Na dno tortownicy o średnicy ok 22 cm wysypać kruchą warstwę orzechową, mocno ją uklepując. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę kremu budyniowego. Banany obrać i ułożyć je okręgami w tortownicy. Od razu (by banany nie zdążyły ściemnieć) przykryć owoce resztą budyniu, uważając by budyń wypełniał też szczeliny między nimi. Wyrównać wierzch. Czekoladę roztopić i zostawić do lekkiego ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na budyń. Czekoladę przełożyć do szprycy/ rękawa cukierniczego z cienką końcówką i cienkimi strużkami ozdobić ciasto. Po opróżnieniu szprycy, napełnić ją masłem orzechowym i postąpić jak z czekoladą. Obsypać orzeszkami. Wstawić do lodówki i schłodzić minimum 4 godziny przed krojeniem i podaniem.

ciasto bananowo – orzechowe bez pieczeniaciasto z bananami i masłem orzechowym bez pieczeniaCiasto z banami i budyniem bez pieczeniaciasto orzechowe z bananami bez pieczenia

Wpis powstał we współpracy z Treenuts, firmą zajmującą się uprawą i przetwórstwem orzechów laskowych. Szczerze bardzo polecam ich produkty. Najwyższej jakości, z doskonałym składem.

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami