
- Potrzebny czas: 20 minut + 35 min pieczenia
- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 17 sierpnia 2018
Są tu jacyś miłośnicy ciasta z cukinii? Jestem pewna, że tak! Jeśli tylko ktoś raz przełamie wewnętrzne opory przed ciastem „z warzywami” i przekona się jakie są rewelacyjnie wilgotne i mięsiste, to nie ma siły, by się w nich nie zakochał. Tak było i ze mną. A teraz absolutnie uwielbiam. Dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto z cukinii na oleju kokosowym z dodatkiem kakao (znaleziony u cukierni pychotki). Przepyszne! Do środka możecie wmieszać też żurawinę lub orzechy. Pasują wspaniale.
Smakowało? Sprawdźcie też koniecznie inne fantastyczne przepisy na ciasta na bazie warzyw: burak, marchewka, dynia!
Ciasto z cukinii na oleju kokosowym
- 400 g cukinii (waga po obraniu)
- 2/3 szklanki oleju kokosowego (ok. 190 g)
- 360 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżki kakao
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Obraną cukinię zetrzeć na tarce na małych (nie najmniejszych) oczkach. Odcisnąć z wody i zostawić na czas szykowania ciasta na sitku do dalszego odcieknięcia.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Olej kokosowy lekko podgrzać by, zrobił się płyny (w garnuszku lub mikrofali). Starać się nie podgrzewać zbyt mocno. Odstawić do ostudzenia. Do osobnego naczynia przesiać przez drobne sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie wymieszać.
Do kolejnej (dość wysokiej, koniecznie suchej) miski wbić całe jajka. Dodać oba cukry i zacząć ubijać. Początkowo na niskich obrotach i stopniowo je zwiększać. Ubijać kilka minut, aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Wówczas zacząć powoli wlewać cienką strużką olej, dokładnie ubijając cały czas na najwyższych obrotach. Odstawić mikser. Do masy dodać suche składniki i delikatnie, choć dokładnie wymieszać. Na koniec jeszcze raz odcisnąć cukinię i dodać ją do reszty składników.
Masę przelać do przygotowanej wcześniej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 35 – 40 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie miał śladów suchego ciasta.
10 Responses
Ciekawy przpis musimy wykonac
polecam. prosty i przyjemny.
Robię ciasto z cukinii w wersji czekoladowej – uwielbiam 🙂 Twoje wygląda pysznie
Czekoladowe tez przepyszne. Ja to robie czasem nawet w ogole bez cukru i traktuje jak chlebek a nie ciasto 😉
Genialnie, nie znałam tego pomysłu 🙂
Nie myślałam, że z cukinia można upiec ciasto. Pozdrawiam.
Można można. Tak jak i z marchewki czy buraków 🙂
wygląda smakowicie 🙂
Taka zdrowsza wersja „murzynka”. Ma sliczny kolor 🙂 prosty wiec i szybciej sie go zrobi i zje 😉
Od dawna przymierzałam się do ciasta z cukinia i wreszcie z Twoim przepisem się odważyłam bo poprzednie ciasta z bloga były super. I to ciasto podbiło moje serce! Proste, szybkie. Przepyszne!