fbpx

Ciasto z cukinii na oleju kokosowym

przepis

Są tu jacyś miłośnicy ciasta z cukinii? Jestem pewna, że tak! Jeśli tylko ktoś raz przełamie wewnętrzne opory przed ciastem „z warzywami” i przekona się jakie są rewelacyjnie wilgotne i mięsiste, to nie ma siły, by się w nich nie zakochał. Tak było i ze mną. A teraz absolutnie uwielbiam. Dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto z cukinii na oleju kokosowym z dodatkiem kakao (znaleziony u cukierni pychotki). Przepyszne! Do środka możecie wmieszać też żurawinę lub orzechy. Pasują wspaniale.

Smakowało? Sprawdźcie też koniecznie inne fantastyczne przepisy na ciasta na bazie warzyw: burak, marchewka, dynia!

Ciasto z cukinii na oleju kokosowym

  • 400 g cukinii (waga po obraniu)
  • 2/3 szklanki oleju kokosowego (ok. 190 g)
  • 360 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczka sody
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 4  jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Obraną cukinię zetrzeć na tarce na małych (nie najmniejszych) oczkach. Odcisnąć z wody i zostawić na czas szykowania ciasta na sitku do dalszego odcieknięcia.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Olej kokosowy lekko podgrzać by, zrobił się płyny (w garnuszku lub mikrofali). Starać się nie podgrzewać zbyt mocno. Odstawić do ostudzenia.  Do osobnego naczynia przesiać przez drobne sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie wymieszać.

Do kolejnej (dość wysokiej, koniecznie suchej) miski wbić całe jajka. Dodać oba cukry i zacząć ubijać. Początkowo na niskich obrotach i stopniowo je zwiększać. Ubijać kilka minut, aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Wówczas zacząć powoli wlewać cienką strużką olej, dokładnie ubijając cały czas na najwyższych obrotach. Odstawić mikser. Do masy dodać suche składniki i delikatnie, choć dokładnie wymieszać. Na koniec jeszcze raz odcisnąć cukinię i dodać ją do reszty składników.

Masę przelać do przygotowanej wcześniej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 35 – 40 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie miał śladów suchego ciasta.

Ciasto z cukinii na oleju kokosowymCiasto z cukinii z kakao

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

10 komentarzy

  • GOSIA 25 sierpnia 2018 o 11:26 Odpowiedz

    Ciekawy przpis musimy wykonac

    • Wysmakowane 25 sierpnia 2018 o 11:55 Odpowiedz

      polecam. prosty i przyjemny.

  • Gosia 25 sierpnia 2018 o 10:26 Odpowiedz

    Robię ciasto z cukinii w wersji czekoladowej – uwielbiam 🙂 Twoje wygląda pysznie

    • Wysmakowane 25 sierpnia 2018 o 11:18 Odpowiedz

      Czekoladowe tez przepyszne. Ja to robie czasem nawet w ogole bez cukru i traktuje jak chlebek a nie ciasto 😉

  • Paulina 23 sierpnia 2018 o 07:52 Odpowiedz

    Genialnie, nie znałam tego pomysłu 🙂

  • Anna 23 sierpnia 2018 o 06:53 Odpowiedz

    Nie myślałam, że z cukinia można upiec ciasto. Pozdrawiam.

    • Wysmakowane 25 sierpnia 2018 o 11:19 Odpowiedz

      Można można. Tak jak i z marchewki czy buraków 🙂

  • Anna 23 sierpnia 2018 o 06:48 Odpowiedz

    wygląda smakowicie 🙂

  • Sylwia R 21 sierpnia 2018 o 16:56 Odpowiedz

    Taka zdrowsza wersja „murzynka”. Ma sliczny kolor 🙂 prosty wiec i szybciej sie go zrobi i zje 😉

  • Marysia 18 sierpnia 2018 o 20:24 Odpowiedz

    Od dawna przymierzałam się do ciasta z cukinia i wreszcie z Twoim przepisem się odważyłam bo poprzednie ciasta z bloga były super. I to ciasto podbiło moje serce! Proste, szybkie. Przepyszne!

MENU