
- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 11 lutego 2018
Mocno cytrynowe ciasto z lekkim musem truskawkowym. Przyjemnie kwaskowe, nie za słodkie, odświeżające. Ciasto cytrynowe wychodzi rewelacyjnie wilgotne i mięsiste. Takie jak lubię najbardziej. Z lekkim ryzykiem zakalca. By go uniknąć należy doprowadzić wszystkie składniki do temperatury pokojowej, mocno napuszyć masło z cukrem, a po dodaniu pozostałych składników miksować krótko, już tylko do połączenia się składników. Do musu można użyć świeże lub mrożone owoce. Mrożone najpierw rozmrozić i również doprowadzić do temperatury pokojowej.
Jeśli lubisz wypieki z truskawkami wypróbuj też Sernik truskawkowy z kremem i bezą.
Ciasto cytrynowe
- 180 g masła
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 4 małe jajka
- skórka otarta z 2 dużych cytryn
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 200 g mąki pszennej
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać przez drobne sitko do suchej miseczki. Do osobnej zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok. W dużej misie do miksowania, utrzeć mikserem bardzo miękkie masło z cukrem. Miksować końcówkami do ubijania białek przez kilka minut, aż masa zrobi się mocno puszysta. Dodać jajka, sok i skórkę z cytryn. Krótko, ale dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę.
Formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec przez 20 minut (pod koniec sprawdzić patyczkiem czy po wbiciu w środek ciasta będzie suchy). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić przed wylaniem masy truskawkowej).
Mus truskawkowy
- 8 g żelatyny w proszku
- 30 ml wody
- 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 100 g jogurtu greckiego
- pół łyżki soku z cytryny
- 2 pełne łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Truskawki (mrożone wpierw rozmrozić i odcisnąć na sitku z nadmiaru wody) zblendować na gładki mus. Dodać ostudzoną żelatynę, jogurt, sok z cytryny oraz cukier i ubijać kilka minut do uzyskania puszystego musu truskawkowego. Mus wylać na całkowicie ostudzone ciasto cytrynowe i wstawić do lodówki na kilka godzin do pełnego stężenia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
6 odpowiedzi
Cudownie orzezwiajace! Szkoda ze trafiłam na przepis dopiero na koniec sezonu truskawkowego! Ale przepyszne!
Spokojnie można użyć do musu tez mrożone owoce 😉
Przepis wyglada na prosty i smakowity, gdyby nie moja alergia na truskawki to z chęcią bym wypróbowała. Myślisz, że z malinami tez by wyszło? 🙂
jak najbardziej mogą być maliny
Ale to musi być pyszne =) uwielbiam cytrynę, truskawki i ciasta, czego chcieć więcej 🙂
Mmm, smak lata w środku zimy 🙂