Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Ciasto czekoladowe z Amaretto i kawową żelką

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ciasto czekoladowe z Amaretto i kawową żelką. Doskonałe ciasto na imprezę. Ciężkie, wilgotne, intensywnie czekoladowe. Kawowo pobudza, a Amaretto świetnie podkręca smak. Całosć komponuje się niesamowicie przyjemnie. Ciężko nie wrócić po dokładkę…. o ile jeszcze będzie po co wracać.

Ciasto należy trzymać w lodówce, ale przed podaniem koniecznie ocieplić w temperaturze pokojowej by czekolada w cieście przyjemnie zmiękła.

Amaretto bardzo się lubi z czekoladą! Jeśli ten duet to Twoja bajka, to sprawdź też Tort czekoladowy z mascarpone i Czekoladowo-czekoladowy tort z czarną porzeczką.

 

Ciasto czekoladowe z Amaretto i kawową żelką

  • 110 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej i 80 g mlecznej
  • 40 g kakao
  • 60 ml amaretto
  • 40 ml wody
  • 5 niewielkich jajek
  • 110 g cukru drobnego do wypieków
  • 35 g mąki pszennej

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać na 160 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Dno tortownicy (średnica 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Do garnka włożyć masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, amaretto i wodę. Podgrzać, mieszając co jakiś czas, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na bok do ostudzenia i w tym czasu ubić jajka (białka i żółtka osobno).

Żółtka ubić z połową cukru na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka. Gdy będą już sztywne, stopniowo zacząć dodawać pozostały cukier, Ubijać minimum 6 minut, tak by piana była solidnie ubita i bardzo sztywna.

Do miski z żółtkami dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i znów, delikatnie wymieszać. Na koniec jak najdelikatniej, połączyć z ubitymi białkami. Masę przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika.  Na dno piekarnika wstawić inną formę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Ciasto piec 35  minut. Wsadzony w środek patyczek powinien być wilgotny, ale bez śladu surowego ciasta. Ciasto wystudzić w formie po czym wyłożyć na wierzch żelkę kawową.

Kawowa żelka

  • 225 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 ml mleka
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • czubata łyżeczka żelatyny

Mleko podgrzać prawie do wrzenia. Dodać kawę i żelatynę i energicznie wymieszać, do otrzymania gładkiej konsystencji. Ostudzić, po czym wymieszać z mlekiem skondensowanym. Poczekać, aż masa lekko zgęstnieje i wylać ją na wierzch ciasta czekoladowego. Wstawić do lodówki , do pełnego stężenia.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Ciasto czekoladowe z Amaretto i kawową żelką

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Pyszne ciasto, pięknie się prezentuję! Mam słabość do słodkości i uwielbiam piec, więc w moim domu często goszczą różne ciasta. Zazwyczaj są to wypieki z owocami, bo takie lubią moje dzieci, ale czasem warto też przygotować coś dla siebie. To ciasto trafiło na listę moich ulubionych. Wyróżnia je przede wszystkim ciekawe połączenie smaków 🙂

  2. Przepyszne ciasto! Lubię przepisy z kawą, dlatego postanowiłam wypróbować na święta. Ciasto było strzałem w dziesiątkę. Bardzo wszystkim smakowało i szybko zniknęło z talerzy. Zaskoczyłam nim nawet moją mamę, która w naszej rodzinie jest specem od wypieków. Zarówno moja mama jak i siostra chciały przepis i na pewno wypróbują je u siebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami