fbpx

Ciasto czekoladowe z Amaretto i kawową żelką

przepis

Ciasto czekoladowe z Amaretto i kawową żelką. Doskonałe ciasto na imprezę. Ciężkie, wilgotne, intensywnie czekoladowe. Kawowo pobudza, a Amaretto świetnie podkręca smak. Całosć komponuje się niesamowicie przyjemnie. Ciężko nie wrócić po dokładkę…. o ile jeszcze będzie po co wracać.

Ciasto należy trzymać w lodówce, ale przed podaniem koniecznie ocieplić w temperaturze pokojowej by czekolada w cieście przyjemnie zmiękła.

Amaretto bardzo się lubi z czekoladą! Jeśli ten duet to Twoja bajka, to sprawdź też Tort czekoladowy z mascarpone i Czekoladowo-czekoladowy tort z czarną porzeczką.

 

Ciasto czekoladowe z Amaretto i kawową żelką

  • 110 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej i 80 g mlecznej
  • 40 g kakao
  • 60 ml amaretto
  • 40 ml wody
  • 5 niewielkich jajek
  • 110 g cukru drobnego do wypieków
  • 35 g mąki pszennej

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać na 160 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Dno tortownicy (średnica 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Do garnka włożyć masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, amaretto i wodę. Podgrzać, mieszając co jakiś czas, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na bok do ostudzenia i w tym czasu ubić jajka (białka i żółtka osobno).

Żółtka ubić z połową cukru na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka. Gdy będą już sztywne, stopniowo zacząć dodawać pozostały cukier, Ubijać minimum 6 minut, tak by piana była solidnie ubita i bardzo sztywna.

Do miski z żółtkami dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i znów, delikatnie wymieszać. Na koniec jak najdelikatniej, połączyć z ubitymi białkami. Masę przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika.  Na dno piekarnika wstawić inną formę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Ciasto piec 35  minut. Wsadzony w środek patyczek powinien być wilgotny, ale bez śladu surowego ciasta. Ciasto wystudzić w formie po czym wyłożyć na wierzch żelkę kawową.

Kawowa żelka

  • 225 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 ml mleka
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • czubata łyżeczka żelatyny

Mleko podgrzać prawie do wrzenia. Dodać kawę i żelatynę i energicznie wymieszać, do otrzymania gładkiej konsystencji. Ostudzić, po czym wymieszać z mlekiem skondensowanym. Poczekać, aż masa lekko zgęstnieje i wylać ją na wierzch ciasta czekoladowego. Wstawić do lodówki , do pełnego stężenia.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Ciasto czekoladowe z Amaretto i kawową żelką

Powiązane wpisy

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

3 komentarze

  • Wiola 11 stycznia 2021 o 17:44 Odpowiedz

    Pyszne ciasto, pięknie się prezentuję! Mam słabość do słodkości i uwielbiam piec, więc w moim domu często goszczą różne ciasta. Zazwyczaj są to wypieki z owocami, bo takie lubią moje dzieci, ale czasem warto też przygotować coś dla siebie. To ciasto trafiło na listę moich ulubionych. Wyróżnia je przede wszystkim ciekawe połączenie smaków 🙂

    • Wysmakowane 11 stycznia 2021 o 23:36 Odpowiedz

      Szalenie się cieszę. Mam nadzieje ze w pełni spełni oczekiwania ❤️❤️ Nam bardzo smakowało.

  • Kasia 3 stycznia 2021 o 12:44 Odpowiedz

    Przepyszne ciasto! Lubię przepisy z kawą, dlatego postanowiłam wypróbować na święta. Ciasto było strzałem w dziesiątkę. Bardzo wszystkim smakowało i szybko zniknęło z talerzy. Zaskoczyłam nim nawet moją mamę, która w naszej rodzinie jest specem od wypieków. Zarówno moja mama jak i siostra chciały przepis i na pewno wypróbują je u siebie 🙂

MENU