- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 2 stycznia 2021
Ciasto czekoladowe z Amaretto i kawową żelką. Doskonałe ciasto na imprezę. Ciężkie, wilgotne, intensywnie czekoladowe. Kawowo pobudza, a Amaretto świetnie podkręca smak. Całosć komponuje się niesamowicie przyjemnie. Ciężko nie wrócić po dokładkę…. o ile jeszcze będzie po co wracać.
Ciasto należy trzymać w lodówce, ale przed podaniem koniecznie ocieplić w temperaturze pokojowej by czekolada w cieście przyjemnie zmiękła.
Amaretto bardzo się lubi z czekoladą! Jeśli ten duet to Twoja bajka, to sprawdź też Tort czekoladowy z mascarpone i Czekoladowo-czekoladowy tort z czarną porzeczką.
Ciasto czekoladowe z Amaretto i kawową żelką
- 110 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej i 80 g mlecznej
- 40 g kakao
- 60 ml amaretto
- 40 ml wody
- 5 niewielkich jajek
- 110 g cukru drobnego do wypieków
- 35 g mąki pszennej
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać na 160 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Dno tortownicy (średnica 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do garnka włożyć masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, amaretto i wodę. Podgrzać, mieszając co jakiś czas, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na bok do ostudzenia i w tym czasu ubić jajka (białka i żółtka osobno).
Żółtka ubić z połową cukru na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka. Gdy będą już sztywne, stopniowo zacząć dodawać pozostały cukier, Ubijać minimum 6 minut, tak by piana była solidnie ubita i bardzo sztywna.
Do miski z żółtkami dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i znów, delikatnie wymieszać. Na koniec jak najdelikatniej, połączyć z ubitymi białkami. Masę przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wstawić inną formę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Ciasto piec 35 minut. Wsadzony w środek patyczek powinien być wilgotny, ale bez śladu surowego ciasta. Ciasto wystudzić w formie po czym wyłożyć na wierzch żelkę kawową.
Kawowa żelka
- 225 g słodzonego mleka skondensowanego
- 100 ml mleka
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- czubata łyżeczka żelatyny
Mleko podgrzać prawie do wrzenia. Dodać kawę i żelatynę i energicznie wymieszać, do otrzymania gładkiej konsystencji. Ostudzić, po czym wymieszać z mlekiem skondensowanym. Poczekać, aż masa lekko zgęstnieje i wylać ją na wierzch ciasta czekoladowego. Wstawić do lodówki , do pełnego stężenia.
3 Responses
Pyszne ciasto, pięknie się prezentuję! Mam słabość do słodkości i uwielbiam piec, więc w moim domu często goszczą różne ciasta. Zazwyczaj są to wypieki z owocami, bo takie lubią moje dzieci, ale czasem warto też przygotować coś dla siebie. To ciasto trafiło na listę moich ulubionych. Wyróżnia je przede wszystkim ciekawe połączenie smaków 🙂
Szalenie się cieszę. Mam nadzieje ze w pełni spełni oczekiwania ❤️❤️ Nam bardzo smakowało.
Przepyszne ciasto! Lubię przepisy z kawą, dlatego postanowiłam wypróbować na święta. Ciasto było strzałem w dziesiątkę. Bardzo wszystkim smakowało i szybko zniknęło z talerzy. Zaskoczyłam nim nawet moją mamę, która w naszej rodzinie jest specem od wypieków. Zarówno moja mama jak i siostra chciały przepis i na pewno wypróbują je u siebie 🙂