fbpx

Ciasto czekoladowe z dynią

przepis

Fantastyczne, bardzo jesienne ciasto czekoladowe z dynią, kakao i kardamonem. Wszystko tak jak lubię; jest wilgotne, nie za słodkie, ładnie się prezentuje i wbrew pozorom – jest naprawdę szybkie w przygotowaniu. Szykujemy po prostu bazowe ciasto dyniowe i pod koniec do połowy dodajemy kakao i czekoladę.

Ciasto dyniowe zrobiłam z mojej pysznej receptury, a pomysł na dodatek aromatycznych przypraw i wyłożenie warstwowe zaczerpnęłam z Mojej Cukierenki.

Ciasto czekoladowe z dynią

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 140 ml masła + do natłuszczenia formy
  • 150 g brązowego cukru drobnego do wypieków
  • ok 250 g mąki pszennej (szklanka ma ok 160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • po 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, imbiru i goździków
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • szklanka puree z pieczonej dyni (ok 180 g)
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • cukier puder do obsypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Masło rozgrzać, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Keksówkę o wymiarach 9 x 28 cm natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C bez termoobiegu.

Do jednego pojemnika przesiać wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę i  wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać puree z dyni z żółtkami, aromatem waniliowym i ostudzonym masłem z cukrem. Wymieszać. Osobno ubić na sztywno białka z szczyptą soli.

Połączyć składniki z wszystkich trzech misek. Mieszać delikatnie szpatułką, tylko do uzyskania jednolitej masy. Połowę przełożyć do ostudzonej czekolady. Dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Na dno keksówki wylać połowę jasnego ciasta, następnie połowę czekoladowego, na to resztę jasnego i na koniec resztę ciemnego Potrząsnąć, by wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić w blaszce na blacie.

Ciasto czekoladowe z dyniąciasto dyniowe z czekoladą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ciasto czekoladowe z dynią
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

14 komentarzy

  • Maria 21 listopada 2018 o 16:12 Odpowiedz

    Ciasto jest fantastyczne, będę je zaraz piekła trzeci raz. Różni się od bardzo od innych dyniowych ciast, jest dużo smaczniejsze. Dodaję orzechy, żurawinę i zawsze się udaje, mozna mrozić i smakuje jak świeże. Wielkie dzięki:)

    • Wysmakowane 21 listopada 2018 o 22:02 Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę, że tak Ci zasmakowało. I dziękuję pięknie za miły komentarz!

  • Life by Marcelka 1 listopada 2018 o 22:52 Odpowiedz

    Sezon dyniowy w pełni
    Więc przepis akurat w czasie

  • Sylwia R 1 listopada 2018 o 22:05 Odpowiedz

    Ze tak powiem… Ciasto na czasie 😉

  • Karolina 1 listopada 2018 o 20:03 Odpowiedz

    Uwielbiam ciasto z dynią, takiego przepisu jeszcze nie robiłam ale na pewno spróbuje 🙂 Super 🙂

  • Spirulina 1 listopada 2018 o 18:26 Odpowiedz

    Musze poprosic moja druga polowke zeby takie zrobila 🙂

    • Wysmakowane 1 listopada 2018 o 19:30 Odpowiedz

      Moja połówka to najwyżej zrobi mi jajecznicę 😉

  • Monika 27 października 2018 o 08:48 Odpowiedz

    Mąki 250g czy 160g?

    Pozdrawiam 🙂

    • Wysmakowane 27 października 2018 o 09:49 Odpowiedz

      250g! Miałam napisać ze szklanka ma Ok 160 g i coś się ucięło 😉

  • Adam 26 października 2018 o 12:31 Odpowiedz

    ślinka cieknie na takie fotki

  • Marcin 26 października 2018 o 11:36 Odpowiedz

    Już mam pomysł na piątkowe ciasto 🙂 dzięki

  • Magda 25 października 2018 o 09:37 Odpowiedz

    To ciasto jest raczej suche czy wilgotne?

    • Wysmakowane 25 października 2018 o 09:46 Odpowiedz

      zdecydowanie wilgotne.

      • Magda 26 października 2018 o 10:49 Odpowiedz

        Zdecydowanie muszę przetestować w takim razie ;D

MENU