Przepisy

Więcej

Ciasto czekoladowe z dynią

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Fantastyczne, bardzo jesienne ciasto czekoladowe z dynią, kakao i kardamonem. Wszystko tak jak lubię; jest wilgotne, nie za słodkie, ładnie się prezentuje i wbrew pozorom – jest naprawdę szybkie w przygotowaniu. Szykujemy po prostu bazowe ciasto dyniowe i pod koniec do połowy dodajemy kakao i czekoladę.

Ciasto dyniowe zrobiłam z mojej pysznej receptury, a pomysł na dodatek aromatycznych przypraw i wyłożenie warstwowe zaczerpnęłam z Mojej Cukierenki.

Ciasto czekoladowe z dynią

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 140 ml masła + do natłuszczenia formy
  • 150 g brązowego cukru drobnego do wypieków
  • ok 250 g mąki pszennej (szklanka ma ok 160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • po 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, imbiru i goździków
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • szklanka puree z pieczonej dyni (ok 180 g)
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • cukier puder do obsypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Masło rozgrzać, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Keksówkę o wymiarach 9 x 28 cm natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C bez termoobiegu.

Do jednego pojemnika przesiać wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę i  wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać puree z dyni z żółtkami, aromatem waniliowym i ostudzonym masłem z cukrem. Wymieszać. Osobno ubić na sztywno białka z szczyptą soli.

Połączyć składniki z wszystkich trzech misek. Mieszać delikatnie szpatułką, tylko do uzyskania jednolitej masy. Połowę przełożyć do ostudzonej czekolady. Dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Na dno keksówki wylać połowę jasnego ciasta, następnie połowę czekoladowego, na to resztę jasnego i na koniec resztę ciemnego Potrząsnąć, by wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić w blaszce na blacie.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Ciasto czekoladowe z dyniąciasto dyniowe z czekoladą

 

TOP 40 najlepszych z najszybszych ciast, już nawet w 3 minuty znajdziesz w e-book SZYBKIE CIASTO

przepis na szybkie ciasto

 

 

Średnia ocen

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 odpowiedzi

  1. Ciasto jest fantastyczne, będę je zaraz piekła trzeci raz. Różni się od bardzo od innych dyniowych ciast, jest dużo smaczniejsze. Dodaję orzechy, żurawinę i zawsze się udaje, mozna mrozić i smakuje jak świeże. Wielkie dzięki:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami