- Potrzebny czas: 20 minut + 45 minut pieczenia
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 28 cm)
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 24 października 2018
Fantastyczne, bardzo jesienne ciasto czekoladowe z dynią, kakao i kardamonem. Wszystko tak jak lubię; jest wilgotne, nie za słodkie, ładnie się prezentuje i wbrew pozorom – jest naprawdę szybkie w przygotowaniu. Szykujemy po prostu bazowe ciasto dyniowe i pod koniec do połowy dodajemy kakao i czekoladę.
Ciasto dyniowe zrobiłam z mojej pysznej receptury, a pomysł na dodatek aromatycznych przypraw i wyłożenie warstwowe zaczerpnęłam z Mojej Cukierenki.
Ciasto czekoladowe z dynią
- 50 g gorzkiej czekolady
- 140 ml masła + do natłuszczenia formy
- 150 g brązowego cukru drobnego do wypieków
- ok 250 g mąki pszennej (szklanka ma ok 160 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- po 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, imbiru i goździków
- 2/3 łyżeczki kurkumy
- szklanka puree z pieczonej dyni (ok 180 g)
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao bez cukru
- cukier puder do obsypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Masło rozgrzać, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Keksówkę o wymiarach 9 x 28 cm natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C bez termoobiegu.
Do jednego pojemnika przesiać wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać puree z dyni z żółtkami, aromatem waniliowym i ostudzonym masłem z cukrem. Wymieszać. Osobno ubić na sztywno białka z szczyptą soli.
Połączyć składniki z wszystkich trzech misek. Mieszać delikatnie szpatułką, tylko do uzyskania jednolitej masy. Połowę przełożyć do ostudzonej czekolady. Dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Na dno keksówki wylać połowę jasnego ciasta, następnie połowę czekoladowego, na to resztę jasnego i na koniec resztę ciemnego Potrząsnąć, by wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić w blaszce na blacie.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
TOP 40 najlepszych z najszybszych ciast, już nawet w 3 minuty znajdziesz w e-book SZYBKIE CIASTO
14 Responses
Ciasto jest fantastyczne, będę je zaraz piekła trzeci raz. Różni się od bardzo od innych dyniowych ciast, jest dużo smaczniejsze. Dodaję orzechy, żurawinę i zawsze się udaje, mozna mrozić i smakuje jak świeże. Wielkie dzięki:)
Super! Bardzo się cieszę, że tak Ci zasmakowało. I dziękuję pięknie za miły komentarz!
Sezon dyniowy w pełni
Więc przepis akurat w czasie
Ze tak powiem… Ciasto na czasie 😉
Uwielbiam ciasto z dynią, takiego przepisu jeszcze nie robiłam ale na pewno spróbuje 🙂 Super 🙂
Musze poprosic moja druga polowke zeby takie zrobila 🙂
Moja połówka to najwyżej zrobi mi jajecznicę 😉
Mąki 250g czy 160g?
Pozdrawiam 🙂
250g! Miałam napisać ze szklanka ma Ok 160 g i coś się ucięło 😉
ślinka cieknie na takie fotki
Już mam pomysł na piątkowe ciasto 🙂 dzięki
To ciasto jest raczej suche czy wilgotne?
zdecydowanie wilgotne.
Zdecydowanie muszę przetestować w takim razie ;D