Ciasto dyniowe bez jajek

przepis

Fantastyczne, jesienne, bardzo aromatyczne ciasto dyniowe bez jajek. Do jego przygotowania potrzebujecie puree z dyni. Ja zawsze na jesień robię go mnóstwo i mrożę w małych pojemniczkach. Dzięki temu mam je potem cały rok pod ręką i gdy właśnie najdzie mnie ochota na takie dyniowe cudo, to jego przygotowanie zajmuje mi jakieś 10 minut. Ocet można użyć jabłkowy lub spirytusowy, ale jest to składnik konieczny (ewentualnie sok z cytryny), by soda odpowiednio pracowała. Polecam Wam zaopatrzyć się hurtowo w puree dyniowe i polecam Wam to ciasto bo jest pyszne! Przelicznik gram na szklanki/ łyżki tutaj)

Ciasto dyniowe bez jajek

  • 1 szklanka purée z dyni (ja użyłam muscat) w temp. pokojowej przepis poniżej
  • 320 g szklanki mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 70 g cukru drobnego do wypieków
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 75 ml mleka w temp. pokojowej
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • garść suszonej żurawiny

Keksówkę o długości ok 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu).

Do jednej miski (z pionowymi ściankami) przełożyć puree z dyni, cukier, olej, mleko i ocet. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Do drugiej miski przesiać przez sitko wszystkie suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, kardamon, sól). Dokładnie wymieszać.

Połączyć zawartości obu misek i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec ok 40 minut (do czasu aż wbity w środek patyczek wyjdzie suchy).

Puree z dyni

  •  dynia 🙂

Umyć dynię i pokroić razem z skórą na kawałki. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kawałki dyni skórką do dołu. Piec w 180 stopniach 30 – 40 minut, aż miąższ będzie miękki Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Usunąć skórę i miksować na gładki mus.

Ciasto dyniowe bez jajek

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ciasto dyniowe bez jajek
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

13 komentarzy

  • Magdalena 5 listopada 2019 o 09:45 Odpowiedz

    Niestety synek jajek nie może, więc takie przepisy dla mnie na wagę złota. To ciasto to chyba obecnie nasz bezjajeczny faworyt!

    • Wysmakowane 5 listopada 2019 o 09:50 Odpowiedz

      Cieszę się ze tak smakowało. Bez jajek tez może być pysznie choć niewątpliwie trochę trzeba się nakombinować.

  • blogierka 20 listopada 2018 o 01:40 Odpowiedz

    Oo, i takbezjajaek będzie smaczne? 🙂

    • Wysmakowane 20 listopada 2018 o 10:24 Odpowiedz

      Bedzie zdecydowanie. Nawet bardzo smacznie 🙂

  • Sandra 19 listopada 2018 o 21:15 Odpowiedz

    wygląda przepysznie! a ja uwielbiam dynię i wszystko co z niej zrobione 🙂

  • Karolina 19 listopada 2018 o 17:21 Odpowiedz

    Uwielbima Ciasta dyniowe 😍❤️ Twoje wyglada WYŚMIENICIE musi być pyszne ❤️

  • Katarzyna 16 listopada 2018 o 08:43 Odpowiedz

    Przepis zapisuje, będzie jak znalazł na zbliżający się weekend 🙂

  • Monika 15 listopada 2018 o 22:43 Odpowiedz

    Ciekawy przepis – ciasto wygląda na trochę ciężkie i wilgotne – czy takie jest?

    • Wysmakowane 15 listopada 2018 o 23:08 Odpowiedz

      Wilgotne tak. Nawet bardzo. Ciężkie niekoniecznie

  • Paulina 15 listopada 2018 o 21:22 Odpowiedz

    Wygląda smakowicie, chętnie wypróbuję:)

  • Sylwia R 15 listopada 2018 o 20:53 Odpowiedz

    Nie powiem… Zjadlabym 😉

  • melodylaniella 15 listopada 2018 o 20:44 Odpowiedz

    Jak ono pysznie wygląda! Ja dziś jadłam chleb czekoladowy – pychota!

    • Wysmakowane 15 listopada 2018 o 20:58 Odpowiedz

      Mmm. Brzmi równie pysznie. Nie pogardziłabym 😉

MENU