Przepisy

Więcej

Ciasto dyniowe bez jajek

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Fantastyczne, jesienne, bardzo aromatyczne ciasto dyniowe bez jajek. Do jego przygotowania potrzebujecie puree z dyni. Ja zawsze na jesień robię go mnóstwo i mrożę w małych pojemniczkach. Dzięki temu mam je potem cały rok pod ręką i gdy właśnie najdzie mnie ochota na takie dyniowe cudo, to jego przygotowanie zajmuje mi jakieś 10 minut. Ocet można użyć jabłkowy lub spirytusowy, ale jest to składnik konieczny (ewentualnie sok z cytryny), by soda odpowiednio pracowała. Polecam Wam zaopatrzyć się hurtowo w puree dyniowe i polecam Wam to ciasto bo jest pyszne! Przelicznik gram na szklanki/ łyżki tutaj)

Ciasto dyniowe bez jajek

  • 1 szklanka purée z dyni (ja użyłam muscat) w temp. pokojowej przepis poniżej
  • 320 g szklanki mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 70 g cukru drobnego do wypieków
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 75 ml mleka w temp. pokojowej
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • garść suszonej żurawiny

Keksówkę o długości ok 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu).

Do jednej miski (z pionowymi ściankami) przełożyć puree z dyni, cukier, olej, mleko i ocet. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Do drugiej miski przesiać przez sitko wszystkie suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, kardamon, sól). Dokładnie wymieszać.

Połączyć zawartości obu misek i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec ok 40 minut (do czasu aż wbity w środek patyczek wyjdzie suchy).

Puree z dyni

  •  dynia 🙂

Umyć dynię i pokroić razem z skórą na kawałki. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kawałki dyni skórką do dołu. Piec w 180 stopniach 30 – 40 minut, aż miąższ będzie miękki Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Usunąć skórę i miksować na gładki mus.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Ciasto dyniowe bez jajek

 

TOP 40 najlepszych z najszybszych ciast, już nawet w 3 minuty znajdziesz w e-book SZYBKIE CIASTO

przepis na szybkie ciasto

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

  1. Czy masa ma być taka turbo gęsta? Zrobiłam wszystko wg przepisu i nie wiem, czy moja waga przekłamuje i za dużo mąki, choć dałam idealnie tyle ile mi odmierzyła 320 g… Bardzo gęste ciasto, trudne do przełożenia, nie wiem co z tego wyjdzie 🙁

  2. Niestety synek jajek nie może, więc takie przepisy dla mnie na wagę złota. To ciasto to chyba obecnie nasz bezjajeczny faworyt!

    1. Cieszę się ze tak smakowało. Bez jajek tez może być pysznie choć niewątpliwie trochę trzeba się nakombinować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami