- Potrzebny czas: 10 min + pieczenie
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 28 cm)
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 15 listopada 2018
Fantastyczne, jesienne, bardzo aromatyczne ciasto dyniowe bez jajek. Do jego przygotowania potrzebujecie puree z dyni. Ja zawsze na jesień robię go mnóstwo i mrożę w małych pojemniczkach. Dzięki temu mam je potem cały rok pod ręką i gdy właśnie najdzie mnie ochota na takie dyniowe cudo, to jego przygotowanie zajmuje mi jakieś 10 minut. Ocet można użyć jabłkowy lub spirytusowy, ale jest to składnik konieczny (ewentualnie sok z cytryny), by soda odpowiednio pracowała. Polecam Wam zaopatrzyć się hurtowo w puree dyniowe i polecam Wam to ciasto bo jest pyszne! Przelicznik gram na szklanki/ łyżki tutaj)
Ciasto dyniowe bez jajek
- 1 szklanka purée z dyni (ja użyłam muscat) w temp. pokojowej przepis poniżej
- 320 g szklanki mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki sody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 70 g cukru drobnego do wypieków
- 100 ml oleju rzepakowego
- 75 ml mleka w temp. pokojowej
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny
- garść suszonej żurawiny
Keksówkę o długości ok 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
Do jednej miski (z pionowymi ściankami) przełożyć puree z dyni, cukier, olej, mleko i ocet. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Do drugiej miski przesiać przez sitko wszystkie suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, kardamon, sól). Dokładnie wymieszać.
Połączyć zawartości obu misek i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec ok 40 minut (do czasu aż wbity w środek patyczek wyjdzie suchy).
Puree z dyni
- dynia 🙂
Umyć dynię i pokroić razem z skórą na kawałki. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kawałki dyni skórką do dołu. Piec w 180 stopniach 30 – 40 minut, aż miąższ będzie miękki Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Usunąć skórę i miksować na gładki mus.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
TOP 40 najlepszych z najszybszych ciast, już nawet w 3 minuty znajdziesz w e-book SZYBKIE CIASTO
15 Responses
Czy masa ma być taka turbo gęsta? Zrobiłam wszystko wg przepisu i nie wiem, czy moja waga przekłamuje i za dużo mąki, choć dałam idealnie tyle ile mi odmierzyła 320 g… Bardzo gęste ciasto, trudne do przełożenia, nie wiem co z tego wyjdzie 🙁
Dosyć gęste ale jednak jak najbardziej możliwe do przełożenia. Dasz znać jaki był finalnie efekt?
Niestety synek jajek nie może, więc takie przepisy dla mnie na wagę złota. To ciasto to chyba obecnie nasz bezjajeczny faworyt!
Cieszę się ze tak smakowało. Bez jajek tez może być pysznie choć niewątpliwie trochę trzeba się nakombinować.
Oo, i takbezjajaek będzie smaczne? 🙂
Bedzie zdecydowanie. Nawet bardzo smacznie 🙂
wygląda przepysznie! a ja uwielbiam dynię i wszystko co z niej zrobione 🙂
Uwielbima Ciasta dyniowe ?❤️ Twoje wyglada WYŚMIENICIE musi być pyszne ❤️
Przepis zapisuje, będzie jak znalazł na zbliżający się weekend 🙂
Ciekawy przepis – ciasto wygląda na trochę ciężkie i wilgotne – czy takie jest?
Wilgotne tak. Nawet bardzo. Ciężkie niekoniecznie
Wygląda smakowicie, chętnie wypróbuję:)
Nie powiem… Zjadlabym 😉
Jak ono pysznie wygląda! Ja dziś jadłam chleb czekoladowy – pychota!
Mmm. Brzmi równie pysznie. Nie pogardziłabym 😉